Τα πιο σημαντικά προβλήματα υγείας των γυναικών!

15:04 8/3/2020 - Πηγή: iPop

Ανά καιρούς οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ποικίλα θέματα υγείας ή δυσλειτουργίες σοβαρές και μη. Ωστόσο, ο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει τονίσει στο παρελθόν τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά προβλήματα υγείας των γυναικών σ’ όλο τον κόσμο. 

Δυστυχώς τα προβλήματα αυτά είναι αρκετά, δέκα στο σύνολο, και ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες της εποχής μας. Κάθε γυναίκα, όμως, οφείλει να φροντίζει την υγεία της και να είναι ενήμερη για τους πιθανούς κινδύνους, καθώς και να επισκέπτεται τακτικά τον γιατρό της.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα υγείας των γυναικών;Καρκίνος

Ο καρκίνος του μαστού

και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι οι πιο συχνές μορφές καρκίνου, που μπορούν να προσβάλουν μια γυναίκα. Σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ., περίπου πεντακόσιες χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν ετησίως από καθεμία από τις δύο αυτές μορφές καρκίνου. Η εξέταση και η πρόληψη μπορεί να σώσουν κάθε γυναίκα.

Μητρική Υγεία

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού ή της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μαζικές βελτιώσεις στη φροντίδα των γυναικών σ’ αυτές τις δύο περιπτώσεις.

Το πρόβλημα υγείας που συνδέεται η εμμηνόπαυση και λίγοι γνωρίζουν. 

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά ασθένειες όπως η γονόρροια, τα χλαμύδια και η σύφιλη. Η προφύλαξη και η ενημέρωση είναι απαραίτητες, αφού κάθε χρόνο χιλιάδες νεογνά χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της σύφιλης.

Αναπαραγωγική Υγεία

Το 1/3 των γυναικών ηλικίας 15-44 ετών αντιμετωπίζει προβλήματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Κάθε γυναίκα πρέπει να είναι ενήμερη για την προφύλαξη και τα μέτρα αντισύλληψης σ’ όλο τον κόσμο τη στιγμή που 222 εκατομμύρια γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Ιός HIV/AIDS

Ο ιός αυτός μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή, έχει οδηγήσει σε έξαρση της φυματίωσης και προσβάλλει κυρίως γυναίκες νεαρής ηλικίας, ενώ ευθύνεται για το θάνατο γυναικών ηλικίας 20-59 ετών σε χώρες με χαμηλό εισόδημα. Οι νεαρές γυναίκες εξακολουθούν να προσπαθούν να νικήσουν τον ιό αυτό, παρά τις δεκαετίες που έχουν περάσει από την εμφάνισή του.

Βία κατά των Γυναικών

Μία στις τρεις γυναίκες κάτω των 50 ετών έχει υποστεί κάποια μορφή βίας, σωματική ή σεξουαλική, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της. Μπορεί τα στερεότυπα να έχουν αλλάξει, όμως σε πολλές χώρες του κόσμου οι γυναίκες συνεχίζουν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, κατώτερη από αυτή των αντρών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν εξάρσεις βίας.

Ψυχική Υγεία

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άντρες στο άγχος και την κατάθλιψη. Είναι, μάλιστα, πιο πιθανό να αντιμετωπίσεις ψυχικές ασθένειες, ενώ η αυτοκτονία είναι η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες κάτω των 60 ετών με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Μη Μεταδοτικές Ασθένειες

Οι μη μεταδοτικές ασθένειες που μπορούν μέχρι και να σκοτώσουν μια γυναίκα δεν είναι λίγες. Τροχαία δυστυχήματα, αλκοολισμός, ναρκωτικές ουσίες, παχυσαρκία και κάπνισμα είναι μόνο μερικές αιτίες θανάτου χιλιάδων γυναικών σήμερα. Βέβαια, να τονίσουμε πως το κύριο καθημερινό πρόβλημα ακόμα και των νέων γυναικών είναι η παχυσαρκία τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Προβλήματα Νεαρής Ηλικίας

Τα νεαρά κορίτσια αντιμετωπίζουν συχνά σημαντικά προβλήματα, που σχετίζονται με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία, όπως τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, ο ιός HIV και η εγκυμοσύνη σε νεαρή ηλικία. Δεν είναι, βέβαια, και λίγα τα κορίτσια που δεν έχουν πρόσβαση σε είδη υγιεινής κατά την περίοδό τους και που έχουν προβλήματα με τον εμμηνορυσιακό τους κύκλο.

Προβλήματα Ηλικιωμένων Γυναικών

Συχνά, οι ηλικιωμένες γυναίκες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας σε σχέση με τους άνδρες. Το γεγονός αυτό, τις καθιστά ευάλωτες σε άνοια και κακοποίηση.

Διάβασε ακόμα:

Προβλήματα υγείας που έχουν μόνο οι γυναίκες!

Photos: Pexels

Το άρθρο Τα πιο σημαντικά προβλήματα υγείας των γυναικών! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα