Τα παιδιά που ζουν κοντά σε καταστήματα καπνού είναι πιο επιρρεπή στο κάπνισμα

06:00 5/12/2014 - Πηγή: iPop

Ο αριθμός των καταστημάτων καπνού σε μια περιοχή, θα μπορούσε να επηρεάσει τις καπνιστικές συνήθειες των εφήβων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία. Τα παιδιά που ζουν κοντά σε καταστήματα καπνού είναι πιο επιρρεπή στο κάπνισμα.

Η μελέτη αυτή έρχεται να αναζωπυρώσει τις μακροχρόνιες συζητήσεις για το αν η διαθεσιμότητα και η εγγύτητα του καπνού, αυξάνει την πιθανότητα να ξεκινήσουμε το κάπνισμα, και τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να αναπτύξουν νομοθεσίες για τον ελέγχου αυτού. Συχνά, οι προσπάθειες αυτές

στοχεύουν στη μείωση των καπνοπωλείων κοντά σε σχολεία. Σύμφωνα με την έρευνα, οι έφηβοι που ζουν κοντά σε πολλά καταστήματα καπνού, έχουν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να αρχίσουν το κάπνισμα.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγμα 20.000 μαθητών, ηλικίας 13 έως 15, στη Σκωτία, οι οποίοι ρωτήθηκαν σχετικά με τις καπνιστικές τους συνήθειες και το εάν και πόσο κοντά ζουν σε κάποιο καπνοπωλείο. Περίπου το 10%, δήλωσε ότι καπνίζει τακτικά, και 28% είπαν ότι έχουν καπνίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Οι έφηβοι στις περιοχές με τα περισσότερα καπνοπωλεία, είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν και 53% περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσουν και να ξεκινήσουν το κάπνισμα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

«Μείναμε έκπληκτοι από το πόσο ισχυρή επιρροή μπορεί να ασκήσει το περιβάλλον της λιανικής πώλησης, στην καπνιστική συμπεριφορά των εφήβων», δήλωσε ο καθηγητής Richard Mitchell.

Η πλειοψηφία των ενηλίκων καπνιστών, έκαναν το πρώτο τους τσιγάρο πριν γίνουν 18. Οι άνθρωποι που δεν άρχισαν το κάπνισμα στην εφηβική τους ηλικία, είναι σχεδόν απίθανο να το αρχίσουν, ως ενήλικες. Αλλά, η πυκνότητα όλων αυτών των καταστημάτων καπνού μπορεί εύκολα να αυξήσει τους καπνιστές, αφού έχουν εύκολη πρόσβαση σε προϊόντα καπνού.

Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στα ίδια ή παρόμοια συμπεράσματα. Μια μελέτη που διεξήχθη το 2005 στο Σικάγο, διαπίστωσε ότι η μείωση της πυκνότητας των σημείων πώλησης καπνού, θα μπορούσε να μειώσει συνολικά και τα ποσοστά καπνίσματος των ανηλίκων. «Η έρευνά μας δείχνει ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί ο νόμος για τον αριθμό των σημείων πώλησης καπνού στις γειτονιές μας», δήλωσε ο λέκτορας Niamh Shortt.

Φαντάσου, δηλαδή, τα αποτελέσματα της έρευνας αν στη Σκωτία είχαν περίπτερα, όπως εμείς…

Επιστροφή στην αρχική σελίδα
Επιστροφή στην κατηγορία

The post Τα παιδιά που ζουν κοντά σε καταστήματα καπνού είναι πιο επιρρεπή στο κάπνισμα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα