Τα δύο πράγματα που πρέπει να κάνεις για να πετύχεις τους στόχους σου

10:46 24/2/2020 - Πηγή: iPop

Η επίτευξη των στόχων δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά σου προσφέρει τεράστια ικανοποίηση. Πώς μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου; Οι ερευνητές σου λένε πως πρέπει να έχεις δύο προσεγγίσεις.

Όλοι έχουμε μερικούς στόχους στη to-do λίστα μας, είτε βραχυπρόθεσμους, είτε μακροπρόθεσμους. Μπορεί να είναι το να μάθεις μια ξένη γλώσσα ή το να πάρεις τη δουλειά των ονείρων σου ή απλά να καθαρίσεις επιτέλους το σπίτι σου, κάτι που διαρκώς αναβάλλεις.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, όλες οι φιλοδοξίες μας θα έρχονταν στην πόρτα μας εύκολα, οικονομικά και γρήγορα, αλλά η πραγματικότητα διαφέρει και η

επίτευξη των στόχων ορισμένες φορές δεν είναι τόσο εύκολη ενώ απαιτεί χρόνο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου αναφέρουν ότι έχουν αποκαλύψει το μυστικό για να “συναντηθούμε” επιτέλους με τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες μας.

Photo: unsplash/Jordan Whitfield

Η έρευνα εντόπισε δύο αναπόσπαστα στοιχεία για την επίτευξη ενός υψηλού στόχου. Πρώτον, πρέπει κανείς να σκεφτεί ρεαλιστικά την προσπάθεια που θα είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου. Κι αυτό το κάνεις πριν ξεκινήσεις. Ξεκίνα να σκέφτεσαι την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλεις για να τα καταφέρεις και μη σκέφτεσαι διαρκώς και επικεντρώνεσαι στην ανταμοιβή.

Πρώτα η προσπάθεια και μετά η ανταμοιβή. Δηλαδή,αν σου τύχει μια στραβή στη διαδρομή, μην τα παρατήσεις. Αντ’ αυτού θα πρέπει να επικεντρωθείς στην ανταμοιβή, θα ξεπεράσεις τη δυσκολία και θα βρεις ξανά το κίνητρό σου.

Η κοινή λογική λέει πως όση προσπάθεια βάζουμε σε ένα task, αυτή αυτομάτως συνδέεται με το επίπεδο της ανταμοιβής που θα πάρουμε. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε πως οι υψηλές αμοιβές δεν αρκούν για να “πείσουν” τον άνθρωπο να κάνει την προσπάθειά του για να πετύχει.

Αυτό που θα σε βοηθήσει να φτάσεις στην επιτυχία

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα;

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι συγγραφείς της μελέτης σχεδίασαν μια σειρά πειραμάτων που μέτρησαν τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική προσπάθεια. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έκαναν διάφορα task που απαιτούσαν είτε μικρή είτε υψηλή προσπάθεια με ένα επακόλουθο μικρό ή υψηλό οικονομικό κίνητρο.

Και μπορούσαν να επιλέξουν τι θα ακολουθούσαν: μια δουλειά που είναι εύκολη αλλά έχει μικρότερη αμοιβή ή μια δουλειά που είναι δύσκολη αλλά έχει καλύτερη αμοιβή.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως οι συμμετέχοντες είχαν επιλέξει τη δουλειά με τη μεγαλύτερη αμοιβή, αλλά όταν έφτασε η ώρα να εργαστούν, η απόδοσή τους έπεσε όταν σκέφτηκαν την προσπάθεια που έπρεπε να καταβάλλουν.

Έτσι, έπρεπε να σκεφτούν την προσπάθεια πριν την ανταμοιβή… για να κάνουν τη σωστή επιλογή και να πετύχουν τελικά τον στόχο τους.

Αν δεν είμαστε προσεκτικοί με τα σχέδιά μας, τότε αυτά μπορεί να μετατραπούν σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες καθώς δίνουμε τεράστια προσοχή στην ανταμοιβή. Στη συνέχεια, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα των επιλογών μας, συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια και τελικά τα παρατάμε.

Διαβάστε επίσης:

Τα τρία tips για να γίνεις πιο παραγωγικός από σήμερα

Photo: unsplash/Jungwoo Hong

Το άρθρο Τα δύο πράγματα που πρέπει να κάνεις για να πετύχεις τους στόχους σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα