Τα άγρια καιρικά φαινόμενα επέστρεψαν – Δες πώς μπορείς να καθαρίσεις το σπίτι σου έπειτα από μια πλημμύρα

14:46 10/10/2021 - Πηγή: iPop

Οι πλημμύρες είναι δυστυχώς ένα συχνό φαινόμενο κατά τους βροχερούς μήνες που τις περισσότερες φορές μας φέρνει αντιμέτωπους με δυσμενείς καταστάσεις. Εάν το σπίτι σου έχει πλημμυρήσει έπειτα από μια καταιγίδα είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να καταβάλεις ιδιαίτερη προσπάθεια για να το καθαρίσεις. Όταν η αστυνομία και η πυροσβεστική επιβεβαιώσουν ότι μπορείς να επιστρέψεις με ασφάλεια, αυτά είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνεις.

Δες πώς να καθαρίσεις το σπίτι μετά από πλημμύρα

Σιγουρέψου ότι δεν υπάρχουν κρυφοί κίνδυνοι

Εάν θες

να επιστρέψεις στο σπίτι σου πρέπει πρώτα να σιγουρευτείς ότι δεν κρύβει κινδύνους. Ένα σπίτι ή μια περιοχή που έχει πλημμυρίσει πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές, χωρίς δομικούς, ηλεκτρικούς ή άλλους κινδύνους.

Ισχυροί άνεμοι και νερά μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στα καλώδια ρεύματος ή στην παροχή φυσικού αερίου. Επομένως, φρόντισε να ελέγξεις τη μυρωδιά του αερίου έξω από το σπίτι, καθώς και τυχόν ηλεκτρικά καλώδια που κρέμονται και κάλεσε την εταιρεία φυσικού αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας, ή την αστυνομία ή την πυροσβεστική υπηρεσία εάν βρεις τυχόν ζημιές.

Πριν ξεκινήσεις το καθάρισμα προστατεύσου

Τα πλημμυρικά νερά μεταφέρουν όλα τα ακαθάριστα υλικά από το έδαφος και τις αποχετεύσεις. Όταν υποχωρούν, μπορούν κάλλιστα να αφήσουν πίσω λάσπη και τοξικές ουσίες. Η επαφή με λύματα ή μούχλα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και άλλα προβλήματα. Οι ειδικοί προτείνουν να φορέσεις στολή ή ρούχα που καλύπτουν ολόκληρα τα χέρια και τα πόδια, γάντια από καουτσούκ, μάσκα και γυαλιά για να προστατευτείς από σκόνη.

Στέγνωσε το σπίτι όσο τον δυνατόν γρηγορότερα

Η μούχλα αρχίζει να αναπτύσσεται σε υγρά μέρη μέσα σε 24 ώρες και μέσα σε δύο ημέρες μπορεί να γίνει ορατή. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις για να απαλλαγείς από την μούχλα είναι να αερίσεις το σπίτι σου. Εάν έχεις ρεύμα, ενεργοποίησε το κλιματιστικό, τον αφυγραντήρα και κάθε ανεμιστήρα που έχεις. Κράτησε τα παράθυρά κλειστά εάν έχεις αφυγραντήρα και κλιματιστικό για να βοηθήσεις τον αέρα να κυκλοφορήσει μέσα και να απαλλαγείς από την υπερβολική υγρασία. Κράτησέ τα ανοιχτά εάν έχεις μόνο ανεμιστήρες.

Αφαίρεσε τα συντρίμμια

Αφού φορέσεις προστατευτικά ρούχα και γάντια αφαίρεσε τα συντρίμμια με τσουγκράνες και φτυάρια και μετάφερέ τα σε ασφαλή απόσταση από το σπίτι καθώς όπως προαναφέραμε μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξικά. Εάν κάποια οικιακά αντικείμενα, όπως έπιπλα ή χαλιά, έχουν υποστεί ζημιά και δεν μπορείς να τα καθαρίσεις και να τα στεγνώσεις εντός 24 έως 48 ωρών, πέταξέ τα, συνιστά το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Κατά πάσα πιθανότητα αυτά τα αντικείμενα έχουν ήδη αναπτύξει μούχλα και δεν μπορούν να αποθηκευτούν.

Έλεγξε τις οικιακές συσκευές

Σε κάθε περίπτωση μην συνδέσεις αμέσως στο ρεύμα τις οικιακές συσκευές ακόμα και αν φαίνονται στεγνές. Έλεγξέ τες από κάθε πλευρά καθώς μπορεί να έχουν υποστεί διάβρωση από τα πλημμυρικά νερά. Εάν μια συσκευή έχεις βυθιστεί εντελώς στο νερό καλό θα ήταν να την πετάξεις.

Πώς να απαλλαχθείς από την μούχλα

Εάν μέσα στις επόμενες ημέρες αρχίσουν να εμφανίζονται σημάδια μούχλας μπορείς να το αντιμετωπίσεις άμεσα. Ανάμιξε ένα μέρος χλωρίνης με τρία μέρη νερού και αφού φορέσεις προστατευτικά γάντια από καουτσούκ τρίψε απαλά τις πληγείσες περιοχές.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Τα άγρια καιρικά φαινόμενα επέστρεψαν – Δες πώς μπορείς να καθαρίσεις το σπίτι σου έπειτα από μια πλημμύρα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα