Συνεχίζεται η έκρυθμη κατάσταση στο Ιράν: Φοιτήτριες αποδοκίμασαν τον πρόεδρο Raisi φωνάζοντας «Άντε χάσου» – Οργισμένοι πολίτες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ζητώντας δικαίωση για τη Mahsa Amini

11:41 9/10/2022 - Πηγή: iPop

Ενώ η λαϊκή εξέγερση συνεχίζεται στο Ιράν, ένα ακόμη περιστατικό που φανερώνει την αγανάκτηση των πολιτών, έλαβε χώρα. Σύμφωνα λοιπόν με βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φοιτήτριες στην Τεχεράνη φώναζαν «άντε χάσου» κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi στην πανεπιστημιούπολη τους το Σάββατο 08/10, ενώ ο ίδιος καταδίκαζε τους διαδηλωτές που εξοργίστηκαν και κινητοποιήθηκαν από τον θάνατο της νεαρής Mahsa Amini.

Ιράν: Ο αγώνας για την ανατροπή του καθεστώτος μεταφέρεται από τους δρόμους στις σχολικές τάξεις

Ιράν – Raisi: Οι έντονες αποδοκιμασίες κατά την επίσκεψή του σε πανεπιστήμιο

Ο Raisi απευθύνθηκε σε καθηγητές και φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Alzahra στην Τεχεράνη, απαγγέλλοντας ένα ποίημα που ταύτιζε τους «ταραχοποιούς» με τις μύγες, καθώς οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα μπήκαν στην τέταρτη εβδομάδα.

«Φαντάζονται ότι μπορούν να πετύχουν τους σατανικούς στόχους τους στα πανεπιστήμια», είπε ο Raisi στην κρατική τηλεόραση. «Εν αγνοία τους, οι φοιτητές και οι καθηγητές μας είναι σε εγρήγορση και δεν θα επιτρέψουν στον εχθρό να πραγματοποιήσει τους κακούς του στόχους».

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από ακτιβιστή απεικόνιζε, όπως είπε, γυναίκες φοιτήτριες που φώναζαν «Raisi άντε χάσου» και «Οι μουλάδες χάθηκαν» καθώς ο πρόεδρος επισκεπτόταν την πανεπιστημιούπολη τους. Ένα άλλο βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδειξε μαθητές να φωνάζουν: «Δεν θέλουμε διεφθαρμένο επισκέπτη», αναφερόμενοι στον Raisi.

Oct 8, 2022 students at AlZahra Univ. in #Tehran responded to Raisi's visit to their school by chants of "We don't want a corrupt system; we don't want a murderer guest (referring to Raisi's direct role in the 1988 massacre of 30,000 political prisoners in Iran). #IranProtests pic.twitter.com/U7te5qMWLX

— Alireza Jafarzadeh (@A_Jafarzadeh) October 8, 2022

Υπενθυμίζουμε πως η έκθεση του ιατροδικαστή αρνήθηκε ότι η 22χρονη Mahsa Amini πέθανε λόγω χτυπημάτων στο κεφάλι και στα άκρα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση στην αστυνομία ηθικής και συνέδεσε τον θάνατό της με προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις.

Η κυβέρνηση περιέγραψε τις διαδηλώσεις ως συνωμοσία από τους εχθρούς του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, κατηγορώντας ένοπλους αντιφρονούντες – μεταξύ άλλων – για βία κατά την οποία τουλάχιστον 20 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι περισσότεροι από 185 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας που προσπαθούν να βάλουν ένα τέλος στις διαδηλώσεις.

Κάλεσμα για ενότητα

Μετά από έκκληση για μαζικές διαδηλώσεις το Σάββατο 08/10, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν διαδηλωτές και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα στις κουρδικές πόλεις Σαναντάζ και Σακέζ, σύμφωνα με την ιρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw.

Explainer: Tι ισχύει με το χιτζάμπ στο Ιράν και ποια είναι τα δικαιώματα των γυναικών

Στο Σαναντάι, πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας Κουρδιστάν, ένας άνδρας βρισκόταν νεκρός στο αυτοκίνητό του, ενώ μια γυναίκα ούρλιαζε «ξεδιάντροποι», σύμφωνα με τη Hengaw, η οποία είπε ότι ο άνδρας πυροβολήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας αφού κορνάρισε ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Ένα από τα σχολεία στην πλατεία της πόλης Σακέζ γέμισε με κορίτσια που φώναζαν «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία», ανέφερε η Hengaw.

Ένας φοιτητής πανεπιστημίου που ήταν καθ’ οδόν για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη είπε ότι δεν φοβόταν να συλληφθεί ή ακόμη και να σκοτωθεί.

«Μπορούν να μας σκοτώσουν, να μας συλλάβουν, αλλά δεν θα μείνουμε πια σιωπηλοί. Οι συμμαθητές μας είναι στη φυλακή. Πώς μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί;», δήλωσε ο φοιτητής, ο οποίος ζήτησε να μείνει ανώνυμος στο Reuters.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναταραχής, ο Raisi, ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου κάλεσαν τον κόσμο για ενότητα.

«Αυτή τη στιγμή, η ιρανική κοινωνία χρειάζεται την ενότητα όλων των στρωμάτων της ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας και εθνότητας για να ξεπεράσει την εχθρότητα και τον διχασμό που διαδίδουν οι αντιιρανοί», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Συνεχίζεται η έκρυθμη κατάσταση στο Ιράν: Φοιτήτριες αποδοκίμασαν τον πρόεδρο Raisi φωνάζοντας «Άντε χάσου» – Οργισμένοι πολίτες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ζητώντας δικαίωση για τη Mahsa Amini εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα