Συνεχή πλήγματα σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη- Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι πρόσφυγες- Η σοκαριστική στιγμή που δέχθηκε πυρά το ελληνικό κονβόι

10:37 3/3/2022 - Πηγή: iPop

Όγδοη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία, με ένα βράδυ εφιαλτικό. Συνεχείς βομβαρδισμοί στο Κίεβο κι άλλες κομβικές περιοχές, ενώ την ίδια στιγμή οι πρόσφυγες ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο. Οι δύο πλευρές κάθονται ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, μετά τον πρώτο γύρο που ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι συνομιλίες να συνεχιστούν στην πόλη Μπρεστ, στη δυτική Λευκορωσία και οι ρωσικές δυνάμεις εγγυήθηκαν έναν «ασφαλή διάδρομο» για τη διέλευση της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Η Ρωσία

το βράδυ της Τετάρτης κατέλαβε την Χερσώνα, με τον Δήμαρχο της πόλης να επιβεβαιώνει: «Η πόλη έχει καταληφθεί από τους Ρώσους – Διαπραγματευτήκαμε για τη σημαία μας».

Χρειάστηκε να διαπραγματευτούμε για να συνεχίζει να κυματίζει η σημασία μας στην πόλη και να δεχτούμε όρους όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί

Ο ίδιος το βράδυ της Τετάρτης είχε δηλώσει ότι «υπήρχαν ένοπλοι επισκέπτες στο δημοτικό συμβούλιο. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε φιλήσυχοι άνθρωποι, δεν είχαμε όπλα ή επιθετικότητα από πλευράς μας. Δεν έχουμε Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην πόλη, μόνο πολίτες και ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν εδώ!».

Απ’ την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, είπε ότι «δεν είμαστε σε θέση να κατονομάσουμε τη συνθήκη ως κατάληψη από τους Ρώσους. Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί μάχονται σίγουρα για αυτήν την πόλη».

Η Μαριούπολη περιβάλλεται από ρωσικά στρατεύματα, με τον Δήμαρχο της πόλης να λέει ότι οι επιθέσεις είναι συνεχόμενες.

Βομβαρδισμοί στο Κίεβο

Το Κίεβο δέχεται τον πιο σφοδρό βομβαρδισμό μέχρι σήμερα, αφού οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν την επίθεσή τους στην πρωτεύουσα με στόχο να την περικυκλώσουν.

Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, αποβιβάστηκαν Ρώσοι αλεξιπτωτιστές μετά από πολυήμερους βομβαρδισμούς, με θύματα δεκάδες αμάχους.

Συνολικά, περισσότεροι από 350 Ουκρανοί πολίτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ οι πολίτες που έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία ξεπέρασαν πλέον το εκατομμύριο, από την ημέρα που οι  ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εισέβαλαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, όπως ενημέρωσε ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι.

https://twitter.com/Refugees/status/1499297029419380744

Το Χαμόγελο του Παιδιού στηρίζει τα παιδιά στην Ουκρανία: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Οι σοκαριστικές περιγραφές για την επίθεση στο ελληνικό κονβόι

Ο απεσταλμένος του OPEN, Σωτήρης Δανέζης, περιέγραψε την εφιαλτική στιγμή όπου το κονβόι των ομογενών δέχθηκε πυρά, στη διαδρομή από τη Μαριούπολη έως τη Ζαπορίζια όπου και θα διανυκτέρευαν. 

Όποιος δεν έχει κάνει αυτό το δρομολόγιο, δεν μπορεί να καταλάβει τι περνούν οι πρόσφυγες για να σώσουν τη ζωή τους. Το κονβόι που ξεκίνησε στις 11 το πρωί από τη Μαριούπολη, αποτελείτο από τουλάχιστον σαράντα αυτοκίνητα, κυρίως με γυναίκες, παιδιά και οικογένειες, δημοσιογράφους Έλληνες και λίγους ξένους. Όταν περάσαμε την έξοδο της Μαριούπολης, πέντε χιλιόμετρα μετά πέσαμε μπροστά σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων μάχης, 44 τεθωρακισμένων και άλλων οχημάτων, που έκλειναν ένα σταυροδρόμι. Ήταν εντυπωσιακό πως σταματήσαμε μπροστά στα άρματα μάχης και γύρισαν τα κανόνια τους, τα πυροβόλα τους και σημάδευαν τα αυτοκίνητα. Οι Ρώσοι στρατιώτες νομίζω πως αιφνιδιάστηκαν που είδαν μπροστά τους ένα τέτοιο κονβόι. Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της διπλωματικής αποστολής που κράτησαν περίπου είκοσι λεπτά. Όλη αυτήν την ώρα, οι στρατιώτες μάς σημάδευαν με τα όπλα τους. Κάποιες στιγμές πιστέψαμε πως κάτι κακό θα συνέβαινε γιατί τους είδαμε να ακροβολίζονται ξαφνικά σαν να είδαν κάποιο περίεργο κίνδυνο μπροστά τους, και να σημαδεύουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Οι Ρώσοι άφησαν σταδιακά εν τέλει τα οχήματα να περάσουν και να φτάσουν σ΄ένα χωριό, όπου μόλις κατέφθασαν, αντιλήφθηκαν ότι είχε βομβαρδιστεί, όπως επίσης και η γέφυρα που οδηγούσε στη Ζαπορίζια. 

«Αναγκαστήκαμε να αναζητήσουμε άλλη διαδρομή, μπαίνοντας σε χωματόδρομο. Η κατάσταση έγινε χειρότερη. Μετά από πεντακόσια μέτρα στο χωματόδρομο τα πρώτα αυτοκίνητα δέχτηκαν πυρά. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε στροφή 180 μοιρών και να φύγουμε από εκεί τρέχοντας με δύο αυτοκίνητα με σκασμένα λάστιχα», είπε ο Σωτήρης Δανέζης, εξηγώντας ότι τελικά μπήκαν σε τρίτο δρόμο που οδηγούσε στα ανατολικά, ο οποίος κι εκείνος είχε βομβαρδιστεί. Μέχρι να βρουν οδό διαφυγής, έχασαν μισή με μία ώρα, για να καταλήξουν σε ένα δρομολόγιο μη προγραμματισμένο. 

Μετά το εφιαλτικό βράδυ, το ελληνικό κονβόι με Έλληνες πολίτες, δημοσιογράφους και προσωπικό του προξενείου της Μαριούπολης, θα μετακινηθεί προς το Kirovohrad και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Συνεχή πλήγματα σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη- Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι πρόσφυγες- Η σοκαριστική στιγμή που δέχθηκε πυρά το ελληνικό κονβόι εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα