Συναγερμός για το Zantac | Τι βρέθηκε στο φάρμακο

19:40 19/9/2019 - Πηγή: iPop

ΠαγκόσμιοςZantac | συναγερμός για το φάρμακο Zantac, δημοφιλές για τις διαταραχές στο στομάχι. Σταματά η έκδοσή του καθώς βρέθηκε καρκινογόνο συστατικό. 

Το φάρμακο Zantac της εταιρίας Sandoz έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία όταν η εταιρία ανακοίνωσε πως σταματά να διανέμει τις γενόσημες εκδόσεις του φαρμάκου αλλά και των επώνυμων εκδόσεων. Αυτή η ανακοίνωση έρχεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνήσεις απ’ τις  αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για την υγεία. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες βρέθηκε δυνητικά καρκινογόνο συστατικό.

Info!

Με τον όρο γενόσημο φάρμακο χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε φάρμακο του οποίου η δραστική ουσία δεν καλύπτεται πλέον από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και δικαιωμάτων επ΄ αυτού. Ο όρος είναι καθαρά εμπορικός. Τα γενόσημα φάρμακα έχουν χαμηλότερη τιμή από τα φάρμακα στα οποία βρίσκονται σε ισχύ δικαιώματα ευρεσιτεχνίας.

Ειδικότερα, η εταιρία Sandoz, η οποία ανήκει στην ελβετική Novartis, δήλωσε ότι έκανε μια «προληπτική στάση διανομής» φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη (τη δραστική ουσία στο Zantac). Ωστόσο, καθώς δεν έχει γίνει διακοπή αλλά ανάκληση, σημαίνει πως το απόθεμα που υπάρχει ήδη στα φαρμακεία μπορεί να πωληθεί, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Reuters.

Η απόφαση της Novartis να σταματήσει τη διανομή των γενοσήμων φαρμάκων ρανιτιδίνης ακολουθεί την σχετική προειδοποίηση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την Παρασκευή, ότι η ανάλυση για μερικές απ’ τις παρτίδες στο Zantac έδειξε ότι περιέχει μία πιθανώς καρκινογόνα χημική ουσία, σε έναν τύπο νιτροζαμίνης, που ονομάζεται Ν-νιτροδοδιμεθυλαμίνη, ή NDMA.

Συγκεκριμένα, ο FDA δεν συστήνει ανάκληση της ρανιτιδίνης, ούτε λέει στους καταναλωτές να σταματήσουν να παίρνουν το Zantac. Αλλά η έρευνα για το συγκεκριμένο συστατικό που βρέθηκε και τους κινδύνους για την υγεία των ασθενών, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Αν και η NDMA μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε μεγάλες ποσότητες, τα επίπεδα που βρέθηκαν στη ρανιτιδίνη (Zantac) από τους ελέγχους μας μόλις που υπερβαίνουν την ποσότητα την οποία αναμένουμε στα κοινά τρόφιμα

Η γαλλική Sanofi αναφέρει πως διεξάγει τις δικές της διεξοδικές έρευνες για να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στα πιο υψηλά ποιοτικά πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας».

Μπορείς να καταναλώσεις το Zantac;

Αν είστε απ’ τα άτομα που ο γιατρός έχει συνταγογραφήσει εκδόσεις της ρανιτιδίνης (Zantac ή άλλο σχετικό φάρμακο) και θέλεις να σταματήσεις το συγκεκριμένο φάρμακο, τότε πρέπει πρώτα να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου. Και σύμφωνα με τον FDA, αν λαμβάνετε απλές εκδόσεις της ρανιτιδίνης, χωρίς δηλαδή κάποια συνταγή γιατρού, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κι ένα διαφορετικό φάρμακο για την κατάστασή σας με την ίδια δράση.

Διαβάστε επίσης:

Η Novartis πήρε άδεια για το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο

Photo: unsplash/pina messina

Το άρθρο Συναγερμός για το Zantac | Τι βρέθηκε στο φάρμακο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα