Συλλήψεις μελών ΜΚΟ στη Λέσβο

21:12 14/1/2016 - Πηγή: iPop

Σε συλλήψεις μελών ΜΚΟ στη Λέσβο προχώρησαν οι αρχές καθώς εις βάρος τους εκρεμμούν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για βοήθεια σε είσοδο παράνομων αλλοδαπών στην Ελλάδα.

Τις κατηγορίες, απήγγειλε την Πέμπτη (14/01) ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης

σε βάρος πέντε ατόμων που απασχολούνται σε δυο ΜΚΟ στη Λέσβο. Συγκεκριμένα, δυο από αυτούς είναι μουσουλμάνοι αραβικής καταγωγής με υπηκοότητα Δανίας και είναι μέλη της ΜΚΟ ″Team Humanity″, ενώ οι τρεις άλλοι είναι Ισπανοί οι οποίοι δηλώνουν «επαγγελματίες πυροσβέστες από τη Ισπανία που έχουν έλθει στην Ελλάδα για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες» και είναι μέλη της ΜΚΟ «PROEMAID».

Να σημειωθεί ότι πέρα από τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για βοήθεια σε είσοδο παράνομων αλλοδαπών στην Ελλάδα, για τρεις από αυτούς απαγγέλθηκαν και κατηγορίες για παράνομη οπλοκατοχή, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή τους μαχαίρια.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι 5 συλληφθέντες επέβεναν σε φουσκωτό το οποίο ανήκει σε μάι από τις ΜΚΟ και βρισκόντουσα στην οριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Την στιγμή της σύλληψης επιχειρούσαν ρυμουλκώντας βάρκες με μετανάστες, χωρίς αυτές ή οι επιβαίνοντες σε αυτές να κινδυνεύουν, ενώ παρόν στη διαδικασία ήταν και σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Ο Ανακριτής έχει δώσει και στους πέντε προθεσμάι για τις απολογίες τους μέχρι το ερχόμενο Σάββατο και μέχρι τότε κρατούνται στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

«Δεν μπορούσαμε να επιχειρήσουμε με το δικό μας σκάφος και επιβιβάστηκαν τρία από τα μέλη μας σε σκάφος άλλης οργάνωσης προκειμένου να βοηθήσουμε κάποια βάρκα για την οποία ειδοποιηθήκαμε ότι κινδύνευε. Ξαφνικά το λιμενικό μας ζήτησε να τους ακολουθήσουμε και στη συνέχεια τα μέλη μας συνελήφθησαν, χωρίς να έχουμε καταλάβει το γιατί» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Τόνι Αμαδόρ, εκπροσωπώντας την οργάνωση «PROEMAID».

Ο συνήγορος των τριών Ισπανών, Χάρης Πέτσικος, δήλωσε πως «οι εντολείς μου είναι επαγγελματίες πυροσβέστες στην Ισπανία και ανήκουν σε μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις. Είναι εκπαιδευμένοι διασώστες και βρίσκονται εδώ για να σώζουν ζωές. Η δράση της οργάνωσης είναι σε γνώση του λιμενικού και έχουν κατατεθεί οι απαραίτητες διαπιστεύσεις. Οι πελάτες μου δεν αντιλαμβάνονται τους λόγους για τους οποίους έχουν συλληφθεί από τη στιγμή που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα και το μόνο που έκαναν ήταν να βοηθούν πρόσφυγες».

«Θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε στις αρχές ότι σώζουμε ζωές και ότι δεν έγινε καμία ενέργεια παροχής βοήθειας για παράνομη είσοδο στη χώρα» δήλωσε και ο συνήγορος των άλλων δύο κατηγορουμένων μελών της Δανικής οργάνωσης ″Team Humanity″, Θεμιστοκλής Κεφάλας.

Με ανακοίνωση της πριν λίγο στο Διαδίκτυο, η οργάνωση ″Team Humanity″ καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να απελευθερώσει τους παράνομα κρατούμενους εθελοντές που συνελήφθησαν επειδή και μόνο προσπαθούσαν αν σώσουν ανθρώπινες ζωές».

DEL DEL DEL !!!Surt opstød fra Team Humanity i dag!:To af vores medlemmer og 3 af vores spanske samarbejdspartnere…

Δημοσιεύτηκε από Team Humanity στις Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Photo: lesvosnews.net

The post Συλλήψεις μελών ΜΚΟ στη Λέσβο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα