Στον Κολωνό κορίτσια και αγόρια παίζουν μπάλα παρέα!

19:12 20/10/2020 - Πηγή: iPop

Στον Κολωνό κορίτσια και αγόρια παίζουν μπάλα παρέα στην ομάδα του Beyond Goals!

Βάσει στατιστικών υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερες από 1.752 εκατομμύρια ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο. Κι αν σκεφτεί κανείς πόσες επιπλέον ομάδες με ανεπίσημη μορφή υπάρχουν, καταλαβαίνει γρήγορα ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι και μικρός μπροστά στα πραγματικά μεγέθη.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ίσως γιατί μια μπάλα είναι ο πιο εύκολος και χαρούμενος τρόπος να επικοινωνήσει ο κόσμος και να έρθει κοντά, μακριά από γλωσσικούς, εθνικούς ή άλλους περιορισμούς. Που σημαίνει

ότι το ποδόσφαιρό λειτουργεί και ως μια γέφυρα για να ενώσει τους ανθρώπους.

Δεν θα χρειαστεί να πάει κανείς πολύ μακριά για να το δει αυτό να γίνεται πράξη. Στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή τους Κολωνού εδώ και δυόμιση χρόνια έχει στηθεί μια διαφορετική μικτή ομάδα εφήβων, ως προς τις αρχές, τη λειτουργία και τη σύστασή της. Η ομάδα του Beyond Goals! Έχοντας ως αφετηρία μια ξεχωριστή φιλοσοφία, το παιχνίδι ξεκινά μόνο αν έχουν ενεργοποιηθεί και τεθεί σε ισχύ οι αξίες που συνδιαμορφώθηκαν από τα παιδιά: η ισότητα, ο σεβασμός και η συνεργασία.

Με όχημα το ποδόσφαιρο κορίτσια και αγόρια με μεταναστευτικό και μη προφίλ παίζουν παρέα, χωρίς διακρίσεις, για την χαρά του παιχνιδιού και όχι για τα γκολ. Οι έφηβοι θέτουν τους δικούς τους κανόνες και μέσα στο διάστημα ύπαρξης της ομάδας, η εξέλιξη των παιδιών δείχνει ότι η προσπάθεια πιάνει τόπο.

Τα παιδιά θέτουν από κοινού τους κανόνες και νικήτρια ομάδα είναι εκείνη που σεβάστηκε όλες τις αξίες που έχουν τεθεί!

Μιλώντας με τον πρεσβευτή της ομάδας και διεθνή ποδοσφαιριστή και τροπαιούχο του EURO2004 Δημήτρη Παπαδόπουλο αυτό επιβεβαιώνεται. Όπως τονίζει: «Στο δικό μας παιχνίδι δεν υπάρχουν φύλα και φυλές, δεν υπάρχουν διακρίσεις. Μέσα στο γήπεδο είμαστε ίσοι. Είμαστε όλοι ένα. Όλοι για έναν και ένας για όλους. Είμαστε ομάδα που σέβεται και βοηθάει ο ένας τον άλλον. Έτσι μαθαίνουμε να είμαστε και στη ζωή».

Παρατηρώντας την ομάδα του Κέντρου της ActionAid από κοντά βλέπει κανείς και τη διάσταση του φύλου σε νέα παιδιά που δείχνει τον δρόμο που έχει ήδη αρχίσει να στρώνεται σε ομάδες του εξωτερικού αλλά και ακαδημίες και ομάδες στην Ελλάδα. Και αυτός δεν είναι άλλος από το να πάψει να θεωρείται το συγκεκριμένο άθλημα ένας ανδροκρατούμενος χώρος.

Oι πρεσβευτές του προγράμματος, Θωμαής Βαρδαλή και Δημήτρης Παπαδόπουλος

Η έτερη πρέσβειρα του προγράμματος Θωμαής Βαρδαλή, πρωταθλήτρια του ΠΑΟΚ και μέλος της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Γυναικών υπογραμμίζει ότι «το ποδόσφαιρο είναι ένα. Γυναίκες και άντρες πρέπει να έχουν τον ίδιο σεβασμό», ενώ σχετικά με την ομάδα που δίνει το ραντεβού της στο γήπεδο της Ακαδημίας Πλάτωνος προσθέτει «είναι ευτυχία να βλέπεις τα αγόρια και τα κορίτσια μαζί να κάνουν το χόμπι που αγαπούν μαθαίνοντας να συνεργάζονται και να σέβονται ο ένας τον άλλον».

Οι 6 δάσκαλοι που όλοι θα θέλαμε να είχαμε. Παράδειγμα προς μίμηση!

Οι ομάδες, μα πάνω από όλα οι παίκτες και οι παίκτριες μπορούν και είναι ευκαιρία να χτίσουν πάνω στο ποδόσφαιρο τις μελλοντικές κοινωνίες, οι οποίες βασισμένες στην ανεκτικότητα, θα δείξουν την πραγματική πλευρά και δύναμη του αθλητισμού.

Το πρόγραμμα Rise – Beyond Goals υλοποιείται με την υποστήριξη του UEFA Foundation for children και υλοποιείται από την ActionAid στο Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα, το οποίο υποστηρίζει συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό.

Από τη συντακτική ομάδα της ActionAid

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Στον Κολωνό κορίτσια και αγόρια παίζουν μπάλα παρέα! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα