Στις 10 Οκτωβρίου τα προσφυγόπουλα κάθονται στα θρανία

19:17 5/10/2016 - Πηγή: iPop

Στις 10 Οκτωβρίου θα χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι για τα προσφυγόπουλα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Φίλης, την Δευτέρα θα ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων δομών εντός δύο κέντρων φιλοξενίας στην Αττική, δύο στην Θεσσαλονίκη, ενός στην Ήπειρο και ενός στην Εύβοια. Παράλληλα, θα ξεκινήσει και η λειτουργία των δομών σε 20 σχολεία.

1.500 παιδιά θα πάνε αρχικά σχολείο, σύμφωνα με τον Ν.

Φίλη.

Ο γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας, κ. Παντή, «η σταδιακή λειτουργία των υπολοίπων κέντρων, ακολουθεί την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης του υπουργείου Υγείας».

Ο Νίκος Φίλης επισήμανε:

Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων υπακούει στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για την περίθαλψη και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην εθνική νομοθεσία και στο αίσθημα του ελληνικού λαού, φιλοξενίας, αλληλεγγύης και αγάπης προς τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους

Τι ορίζει το σχέδιο της Κυβέρνησης για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων;

Παιδιά προσχολικής ηλικίας

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα εκπαιδεύονται εντός των δομών φιλοξενίας για να μην απομακρύνονται απ’ τους γονείς τους. Μέσα στις δομές φιλοξενίας θα συσταθούν παραρτήματα νηπιαγωγείων και θα διοριστούν πρόσθετοι νηπιαγωγοί, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Την ίδια στιγμή ΜΚΟ κι άλλοι φορείς θα προσφέρουν δημιουργική απασχόληση στα παιδιά μέσα στα κέντρα φιλοξενίας.

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Στα σχολεία που βρίσκονται κοντά σε δομές φιλοξενίας θα λειτουργήσουν ειδικές τάξεις υποδοχής κατά τις ώρες 14:00-18:00. Στόχος είναι «η εξασφάλιση της ψυχοκοινωνικής στήριξης και η σταδιακή ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, έπειτα από ένα διάστημα προετοιμασίας, χωρίς την επιβάρυνση των σχολείων με υπερβολικά μεγάλο αριθμό παιδιών που δεν γνωρίζουν ελληνικά και δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για τη φοίτηση σε ελληνικό σχολείο».

Tι μαθήματα θα διδάσκονται;

Μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, μαθηματικών και πληροφορικής, με στόχο, είτε την ένταξη των παιδιών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από το επόμενο σχολικό έτος, είτε την ένταξή τους στο σχολικό σύστημα άλλης ευρωπαϊκής χώρας, σε περίπτωση μετεγκατάστασης της οικογένειάς τους.

Παιδιά άνω των 15 ετών και ενήλικες

Τα παιδιά άνω των 15 ετών αλλά και οι ενήλικες θα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα γλωσσομάθειας, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητας, όπως επίσης και προγράμματα τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης. Ειδικά για τα παιδιά άνω των 15 ετών, θα υπάρχει η δυνατότητα, αφού μάθουν την ελληνική γλώσσα, να φοιτήσουν στις τεχνικές, επαγγελματικές και άλλες σχολές της χώρας ή να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στα λύκεια. Παράλληλα, θα λαμβάνουν βεβαίωση σπουδών και πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του iPop.gr για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Photo: Nick Paleologos/SOOC/ Al Jazeera

The post Στις 10 Οκτωβρίου τα προσφυγόπουλα κάθονται στα θρανία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα