Την ελάφρυνση του χρέους ζητά το ΔΝΤ- Η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της

17:27 5/10/2016 - Πηγή: iPop

Σαφές μήνυμα για ελάφρυνση του χρέους έστειλε το ΔΝΤ σημειώνοντας, πως αν δεν μειωθεί η χώρα μας «δεν θα καταφέρει να πετύχει ούτε στο μισό τους τελικούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι».

Να σημειωθεί, πως η εν λόγω εκτίμηση δημοσιεύθηκε στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

Το Ταμείο με τον εν λόγω

τρόπο αποφάσισε να στείλει νέο μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους, που έχει ως στόχο να σκεφτούν ξανά το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και παράλληλα να ελαφρύνουν το χρέος.

Τονίζουμε, πως το ΔΝΤ στην έκθεση του εκτιμά συγκεκριμένα:

Η Αθήνα δεν πρόκειται να πετύχει τα επιθυμητά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον έως και το 2021, δηλαδή τόσο κατά τη διάρκεια του Μνημονίου όσο και τα πρώτα τρία χρόνια μετά τη λήξη του

Σύμφωνα με το ΔΝΤ:

Το πρωτογενές πλεόνασμα συνδέεται άρρηκτα με τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς επαρκώς μεγάλα πλεονάσματα επιτρέπουν την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των οφειλών κάθε χρόνο

Τι προβλέπει το πρόγραμμα;

«Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 αλλά και τα έτη που ακολουθούν» εκτιμά και παράλληλα επισημαίνει, πως η χώρα «δεν πρόκειται να φτάσει ούτε στο μισό αυτόν το στόχο, κάνοντας λόγο πλεονάσματα της τάξης του 1,6% από το 2018 έως το 2020» ενώ εξηγεί ότι «οι ελληνικές επιδόσεις θα υποχωρήσουν ελαφρά το 2021, στο 1,5%».

Την Τρίτη, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Ομπστφελντ, εστίασε στην ανάγκη να συμφωνηθούν στόχοι που θα είναι «πολιτικά βιώσιμοι» και απηύθυνε κάλεσμα για συζήτηση πάνω στο χρέος πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες.

Για το χρέος:

Τα Ταμείο στην έκθεση του σημειώνει, πως «οι δημοσιονομικές αστοχίες έχουν αντίκτυπο και στο κρίσιμο μέτωπο του χρέους».

Και εκτιμά παράλληλα, ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να σημειωθεί σταδιακή μείωση του βάρους εκτιμώντας, πως «το χρέος θα πέσει στο 169,2% της οικονομικής δραστηριότητας το 2021, επίπεδο όμως που δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση βιώσιμο από τη σκοπιά του διεθνούς οργανισμού».

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το ΔΝΤ αναμένεται να παρουσιάσει νέα ανάλυση σχετικά με την βιωσιμότητα, αλλά και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του έτους, και παράλληλα ζητά επίμονα από τους Ευρωπαίους να καταρτίσουν συγκεκριμένα μακροχρόνια μέτρα που θα το καθιστούν βιώσιμο.

Διαβάστε επίσης:

Ανάπτυξη το 2017 στην Ελλάδα «βλέπει» και το ΔΝΤ

The post Την ελάφρυνση του χρέους ζητά το ΔΝΤ- Η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα