Στην Πειραϊκή η πετρελαιοκηλίδα | Η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρίας

15:26 13/9/2017 - Πηγή: iPop
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η πετρελαιοκηλίδα που έχει μολύνει τον Σαρωνικό και ολόκληρη ακτογραμμή, ενώ γίνεται μάχη για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και της τεράστιας οικολογικής ζημιάς που προκλήθηκε μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη». Σταμάτησε η διαρροή καυσίμων υποστηρίζει η εταιρία.

«Μείζονος σημασίας βαρύ περιστατικό, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσιος Χαράλαμπος Καλαματιανός για την ρύπανση που προκλήθηκε μετά τη βύθιση δεξαμενόπλοιου γεμάτου με 2.570 τόνους

καύσιμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στη σύσκεψη που πραγματοποίησε το υπουργείο Ναυτιλίας , στην οποία συμμετείχαν δήμαρχοι, βουλευτές της περιοχής και εκπρόσωποι της εταιρίας, ο γγ υπογράμμισε πως οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο, ώστε να αποτραπεί άλλη διαρροή ρυπογόνων ουσιών, αλλά και στον εντοπισμό των πετρελαιοκηλίδων με σκοπό τη συλλογή τους.

Ο κ. Καλαματιανός τόνισε σε όλους τους εμπλεκόμενους πως πρέπει να υπάρξει η δέουσα λειτουργία και αποτελεσματικότητα ενώ υπογράμμισε πως το υπουργείο Ναυτιλίας έχει υπό την εποπτεία του όλες τις ενέργειες.

Ερωτηθείς αν η αντιμετώπιση ήταν άμεση απ’ την πρώτη στιγμή ο κ. Καλαματιανός απάντησε ότι η κινητοποίηση των λιμενικών Αρχών ήταν άμεση ενώ απ’ την πρώτη ώρα του περιστατικού περιπολούσε στο σημείο του ναυαγίου σκάφος του λιμενικού σώματος.

Ο γενικός γραμματέας πρόσθεσε επίσης πως η ανάθεση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία στην εταιρεία απορρύπανσης «έγινε επίσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε λιγότερο από τέσσερις ώρες».

Η αντιμετώπιση είναι επαρκής και αποτελεσματική και η εικόνα που έχουμε σήμερα είναι ότι στο σημείο του ναυαγίου υπάρχει πλωτός γερανός και τρεις σειρές φραγμάτων που εμποδίσουν κηλίδες από το ναυάγιο να εξέλθουν και να μολύνουν περαιτέρω την περιοχή

Ο κ. Καλαματιάνος ανέφερε επίσης πως «στις ακτές τόσο της Σαλαμίνας όσο και στην Πειραϊκή, όπου έχει εμφανιστεί πετρελαιοκηλίδα, επιχειρούν χερσαίες δυνάμεις ενώ χρησιμοποιούνται και εναέρια μέσα του λιμενικού που περιπολούν τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Σαρωνικού».

Μεταξύ άλλων, διευκρίνισε πως η αντιμετώπιση όλων των περιστατικών είναι ικανοποιητική και επαρκής, καθώς για πρώτη φορά ενεργοποιείται σκάφος που έχει ειδικό απορρυπαντικό εξοπλισμόπιστοποιημένο από τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την ασφάλεια στη θάλασσα EMSA που επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές.

Σχετικά με το χρόνο που θα διαρκέσει η επιχείρηση απορρύπανσης δήλωσε:

Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή την έκταση της θαλάσσιας μόλυνσης, αλλά όταν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία και γι αυτό θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε

Απ’ την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, ανέφερε πως δεν έχυν γίνει ακόμα γνωστά τα αίτια της βύθισης του πλοίου, καθώς δεν έχει προκύψει πρόσκρουση και δεν υπήρχε έντονη θαλασσοταραχή.

Η επέκταση της ρύπανσης γίνεται με ταχύτητα που μας κάνει να ανησυχούμε. Ζητήσαμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα και μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση της θάλασσας, η οποία απλώνεται σε όλη την ακτογραμμή και της Πειραϊκής και όχι μόνο

Ο κ. Γαβρίλης, τόνισε πως η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη τις επόμενες μέρες ενώ προανήγγειλε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα συγκροτήσει ένα συντονιστικό όργανο το επόμενο διάστημα και θα επιχειρήσει με δικά της μέσα αυτοψία όλης της ακτογραμμής και στη βάση αυτών των διαπιστώσεων η περιφέρεια θα ζητά και νέα μέτρα αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού σημαντικού προβλήματος ρύπανσης.

Πλοιοκτήτρια εταιρία «Αγία Ζώνη ναυτική εταιρεία»: Σταμάτησε η διαρροή

Η πλοιοκτήτρια εταιρία δήλωσε πως σταμάτησε η διαρροή ενώ εξέφρασε τη λύπη της για την αδόκητη πρόκληση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» και δήλωσε τη συμπαράστασή της στους κατοίκους, τους επιχειρηματίες της περιοχής και τις τοπικές αρχές.

«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους, τους επιχειρηματίες της περιοχής και τις τοπικές αρχές. Από την πλευρά μας, αμέσως μετά την βύθιση του πλοίου, που είναι τεράστιο πλήγμα για εμάς, το προσωπικό και τις οικογένειές μας, δόθηκαν εντολές στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο της απορρύπανσης, να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως και τεχνικώς δυνατό, ώστε να καθαριστεί πλήρως η πληγείσα περιοχή. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η εταιρία μεταξύ άλλων, δήλωσε πως η διαρροή καυσίμων σταμάτησε ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες άντλησης του φορτίου, που θα μεταφορτωθεί σε άλλο πλοίο το οποίο ναύλωσε η εταιρεία για το σκοπό αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μελλοντικής διαρροής.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε και θα παραμείνουμε σε διαρκή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως το περιβάλλον

Αναφορικά με τα αίτια του ναυαγίου αναφέρει πως «οι αυτοψίες των δυτών και οι πραγματογνωμοσύνες από τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς είναι σε εξέλιξη και όταν ολοκληρωθούν θα είναι σε θέση να γνωρίζει»

Διευκρινίζει επίσης, πως τα πιστοποιητικά του πλοίου ήταν εν ισχύ και είχε υποβληθεί σε όλους τους ελέγχους, όπως η κείμενη νομοθεσία απαιτεί.

Η “υποψία” που εκφράζεται από οιονδήποτε σχετικά με υποτιθέμενη μη καταλληλότητα του πλοίου να εκτελεί το έργο για το οποίο προοριζόταν είναι ψευδής, συκοφαντική και η εταιρεία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της

Το άρθρο Στην Πειραϊκή η πετρελαιοκηλίδα | Η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρίας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα