Στην άμεση εφαρμογή της συμφωνίας εστίασαν Τσίπρας- Αβραμόπουλος

13:59 21/3/2016 - Πηγή: iPop

Στην εφαρμογή της συμφωνίας εστίασαν Τσίπρας- Αβραμόπουλος οι οποίοι συναντήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο άντρες τόνισαν πως «η ανηφόρα για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών είναι μεγάλη», αλλά υπογράμμισαν πως τα μηνύματα είναι θετικά.

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με τη συμφωνία «αποφύγαμε τα πολύ χειρότερα γιατί θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών» ενώ παράλληλα έθεσε τρεις προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί επιτυχώς:

την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμούη μείωση των ροών γιατί αν αυτό δεν
συμβεί όπως τόνισε «δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε τα νησιά» και δήλωσε: «Πρέπει να ασκηθεί πίεση για να μειωθούν οι ροές».να έρθει γρήγορα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό «και εμείς θα κινηθούμε τάχιστα προσαρμόζοντας ακόμα και την νομοθεσία για να υπάρξει συνεργασία της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή και την ενσωμάτωση του προσωπικού που θα προσφέρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας».

Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος και τόνισε πως πρέπει η χώρα μας να προχωρήσει μπροστά λέγοντας:

Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε μπροστά. Εκτιμώ ότι από την ώρα που θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή η συμφωνία τα πράγματα θα πάνε καλύτερα

Παράλληλα, παραδέχθηκε πως η Ελλάδα «δέχεται πίεση μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσε να αντέξει» και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι μπαίνουμε σε μια νέα σελίδα αντιμετώπιση τους προβλήματος. Εδώ είμαστε για να συμβάλουμε σε θετικά αποτελέσματα».

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε:

Είχαμε μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το προσφυγικό αλλά κυρίως για την εφαρμογή της σημαντικής συμφωνίας που επιτευχθεί και θέλω να σας πω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε εκεί
Αναφερόμενος στην εφαρμογή της συμφωνίας ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε είναι λογικό να έχει τις δυσκολίες που έχουν όλα τα πράγματα κατά την αρχή τους.

Μίλησε και για τις προσφυγικές ροές τονίζοντας πως στόχος της συμφωνίας είναι να χτυπηθούν εστιάζοντας στη συνεργασία Ευρώπης- Τουρκίας.

Παράλληλα ο Δ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να αποδείξουν πως «μιλούν για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα» και σημείωσε: «ήδη άρχισαν να έρχονται οι πρώτες δεσμεύσεις για αποστολή δυναμικού» συμπληρώνοντας:

Με γρήγορους ρυθμούς η ελληνική πλευρά έχει ανταποκριθεί στο δικό της μέρισμα ευθύνης. Τα hot spots είναι ήδη έτοιμα και οι χώροι υποδοχής λειτουργούν

«Ελπίζω πως με γρήγορους ρυθμούς θα προχωρήσουμε μπροστά. Σήμερα παρουσίασα και τον επιχειρηματικό συντονιστή που ορίσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο οποίος έχει αναλάβει ήδη δράση» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και τόνισε:

«Το ζήτημα που αρχικά φάνηκε ότι είναι θέμα των χωρών της νότιας Ευρώπης πλέον φαίνεται ότι είναι πανευρωπαϊκό θέμα».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε:

Οι ροές δεν μειώνονται μέσα σε μία νύκτα και όλα τα μέρη έχουν αναλάβει τις δικές τους ευθύνες. Θα κριθεί στην πράξη. θέλω να ελπίζω πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα

Να θυμίσουμε πως τους 50.000 ξεπέρασαν οι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται πια στην χώρα μας. Το λιμάνι του Πειραιά έχει μετατραπεί σ΄ένα τεράστιο hot spot, ενώ παράλληλα με αργούς ρυθμούς έχει ξεκινήσει η εκκένωση των νησιών και φτάνουν οι Τούρκοι παρατηρητές οι οποίοι πιάνουν άμεσα δουλειά.

photos:Alexandros Michailidis / SOOC

The post Στην άμεση εφαρμογή της συμφωνίας εστίασαν Τσίπρας- Αβραμόπουλος appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα