Στη δημοσιότητα η εγκύκλιος για εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών

22:10 29/12/2016 - Πηγή: iPop

Στη δημοσιότητα δόθηκε το βράδυ της Πέμπτης η εγκύκλιος για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και των εργαζομένων με μπλοκάκια απ’ το υπουργείο Οικονομικών.

Οι εισφορές θα υπολογίζονται με βάση τα εισοδήματα του 2015 διότι αυτό είναι το τελευταίο έτος για το οποίο έχει πληροφορίες το ΥΠΟΙΚ. Μετά την υποβολή των δηλώσεων του 2017, θα γίνει συμψηφισμός μέχρι το τέλος του έτους με βάση και τα εισοδήματα του 2016.

Αναμένεται να εκδοθούν συνολικά 4 εγκύκλιοι για τις ασφαλιστικές εισφορές:Για τους αυτοπασχολούμενους και στους ελεύθερους επαγγελματίεςΓια τους αγρότεςΓια
τα μέλη διοικητικού συμβουλίου ανωνύμων εταιρειών που αμείβονται είτε με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή χωρίς.Για τους έχοντες εισοδήματα από «μπλοκάκια». Η εν λόγω εγκύκλιος αναμένεται να υπογραφεί αύριο.

Η εγκύκλιος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που διέρρευσε τονίζει πως η βάση υπολογισμού για τον υπολογισμό των εισφορών θα είναι το καθαρό φορολογητέο εισόδημα.

Αυτό σημαίνει ότι τα χρησιμοποιηθεί το ποσό του 2016 από το οποίο έχουν αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2015.

Εάν δεν εντοπιστεί φορολογική δήλωση, τότε θα γίνεται προσωρινός καταλογισμός με βάση το ελάχιστο ποσό και τα υπόλοιπα χρήματα θα αναζητηθούν όταν γίνει διαθέσιμη στις αρχές η φορολογική δήλωση.

Κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζονται τα 586 ευρώ. Συνεπώς, με βάση αυτό το ποσό εισφορά θα πληρώνουν όσοι κατά το προηγούμενο έτος παρουσιάζουν ζημιές ή μηδενικά κέρδη ή ασφαλίζονται χωρίς άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

Τι ισχύει για τους αγρότες;

Για τους αγρότες κατώτατη βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι το 70% του κατώτατου μισθού δηλαδή το ποσό των 410,2 ευρώ.

Για τους /τις συζύγους, και τα ενήλικα τέκνα, στις περιπτώσεις οικογενειακής εκμετάλλευσης, η μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού εισοδήματος της εκμετάλλευσης, δια του αριθμού των μελών, διαιρούμενο δια 12.

The post Στη δημοσιότητα η εγκύκλιος για εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα