Σταμάτα επιτέλους τις κοινωνικές συγκρίσεις

18:40 23/11/2016 - Πηγή: iPop

Ο ανταγωνισμός μπορεί να σου δώσει πολλά κίνητρα. Μέχρι ποιο βαθμό, όμως; Σε τι πλαίσιο και όριο η σύγκρισή σου με άλλους ανθρώπους σου κάνει καλό και δεν σε απογοητεύει;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κοινωνικές συγκρίσεις μπορεί να προκαλέσουν «αντι-κίνητρα». Εάν συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάποιον άλλον που είναι λίγο καλύτερος από σένα, τότε ναι μπορεί να ενεργοποιηθείς και να βελτιωθείς προκειμένου να καλύψεις το κενό.

Ωστόσο, αν συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάποιον που είναι σημαντικά καλύτερος με σένα, τότε μπορεί να νιώσεις ότι δεν έχει σημασία πόσο σκληρά εργάζεσαι, γιατί δεν

θα μπορέσεις να καλύψεις την διαφορά.

Σε σχετική μελέτη που έγινε με την συμμετοχή 5.000 φοιτητών, διαπιστώθηκε πως όταν οι φοιτητές διάβασαν παραδείγματα άριστων φοιτητών, δεν παρακινήθηκαν να βελτιωθούν, αλλά όταν διάβασαν τις επιδόσεις μέτριων μαθητών είχαν κίνητρο για να γίνουν καλύτεροι.

Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι το να συγκρίνεις την δική σου επίδοση με εκείνη άλλων ανθρώπων δεν είναι πάντα καλή ιδέα. Ειδικότερα, όταν έρθεις αντιμέτωπος με παραδείγματα της απόδοσης πολύ καλύτερης απ’ της δικής σου, τότε ενδεχομένως να αισθανθείς ότι οι ικανότητές σου δεν είναι επαρκείς και δεν μετράνε σε σύγκριση με των άλλων.

Γι’ αυτό φρόντισε να μην πέφτεις συνεχώς στην παγίδα των συγκρίσεων και ν’ αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο να εξελίσσει τις δυνατότητές του, χωρίς να έχεις συνεχώς γνώμονα τις επιδόσεις των γύρων σου.

The post Σταμάτα επιτέλους τις κοινωνικές συγκρίσεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα