Στα «χέρια» της Fraport τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

19:15 11/4/2017 - Πηγή: iPop

Το Ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε και επίσημα τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στη Fraport Greece για τα επόμενα 40 χρόνια. Την συμφωνία υπέγραψαν σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Εκ μέρος του ΤΑΙΠΕΔ, υπέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Αντώνης Λεούσης.

Η κοινοπραξία FRAPORT AG – SLENTEL Ltd. κατέβαλε εφάπαξ το ποσό των 1,234

δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του διεθνούς οικονομικού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, η συνολική συμφωνία προβλέπει την καταβολή 22,9 εκατ. ευρώ ετησίως, αναλόγως τον πληθωρισμό, καθώς και μια κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή, η οποία υπολογίζεται στο 28,6% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων των αεροδρομίων ετησίως.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, για τα 40 χρόνια συνολικά υπολογίζεται πως τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ.
Το Ελληνικό Δημόσιο προσδοκά σε φορολογικά, κοινωνικά και άλλα οφέλη ύψους μέχρι 4,6 δισ. ευρώ συνολικά μαζί με το εφάπαξ και το ετήσιο- σταθερό και μεταβλητό- τμήμα.

Από τη μεριά της η Fraport δικαιούται τη χρήση, τη λειτουργία, την ανάπτυξη και την εκμετάλλευση των αεροδρομίων για περίοδο 40 ετών. Σε αεροδρόμια υψηλής στρατιωτικής δραστηριότητας (δηλαδή των Χανίων και του Ακτίου) δεν παραχωρείται ο χώρος των διαδρόμων προσγείωσης και των τροχιοδρόμων, ο οποίος και παραμένει στην Πολεμική Αεροπορία, παρά μόνο ο αεροσταθμός και ο χώρος στάθμευσης των αεροπλάνων πολιτικής αεροπορίας, ενώ ο ιδιώτης θα πληρώνει το Δημόσιο για τη χρήση των κοινών υποδομών.

Η Κοινοπραξία υποχρεούται να αναβαθμίσει τα αεροδρόμια εντός μιας τετραετίας , σε τέτοιο βαθμό ώστε να συμβαδίζουν με τα αντικειμενικά προσδιορισμένα κριτήρια επιπέδου C, όπως αυτά καθορίζονται από την ΙΑΤΑ. Οφείλει ακόμα, να τα συντηρεί και να διατηρεί αυτά τα επίπεδα εξυπηρέτησης για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης.

Οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευάσουν οι επενδυτές περιέρχονται και αυτές στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου και επιστρέφουν σε αυτό με τη λήξη της συμφωνίας.

Διαβάστε ακόμα:

Έτσι θα διαμορφωθούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια από την Fraport

The post Στα «χέρια» της Fraport τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα