Σου δίνουμε έναν λόγο να χαμογελάσεις σήμερα

13:40 12/11/2019 - Πηγή: iPop

Χαμογέλα και ο κόσμος θα σου χαμογελάσει ή αλλιώς χαμογέλα όσο έχεις ακόμα… δόντια. Μια νέα έρευνα από το Ohio State University έδειξε ότι ενώ υπάρχουν χιλιάδες εκφράσεις στο πρόσωπο μόνο 35 είναι γενικά αποδεκτές. Και το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου οι μισές από αυτές είναι εκφράσεις ευτυχίας!

Και για να είμαστε πιο ακριβείς… από τις 35 γενικά αποδεκτές εκφράσεις, οι 17 είναι εκφράσεις ευτυχίας! Και θα σου εξηγήσουμε παρακάτω

τι ακριβώς ανακάλυψε αυτή η έρευνα.

Οι περισσότεροι από εμάς -εκτός αν είμαστε ηθοποιοί- δεν γνωρίζουμε τους χιλιάδες τρόπους με τους οποίους τα πρόσωπά μας αναπροσαρμόζονται, αλλάζουν ώστε να εκφράζουν συναισθήματα, είτε ακούσια είτε εκούσια.

Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι οι άνθρωποι είναι προορισμένοι να χαμογελούν πολύ πιο συχνά από ό, τι να κάνουν άλλες γκριμάτσες όταν γκρινιάζουν, στεναχωριούνται, πονάνε, φοβούνται ή είναι θυμωμένοι. «Μυστήριες»… τελικά και οι εκφράσεις στο πρόσωπο!

«Αυτό που ανακαλύψαμε ήταν απολαυστικό επειδή μιλάει για τη σύνθετη φύση της ευτυχίας», αναφέρει συνεργάτης της μελέτης, Αleix Martinez.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι μια πιο διευρυμένη έρευνα προηγούμενου πειράματος που είχε διεξαχθεί από τους ίδιους επιστήμονες και διαπίστωσε πως οι άνθρωποι είναι σε θέση να προσδιορίσουν σωστά τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων περίπου στο 75% των περιπτώσεων, απλώς παρατηρώντας τις αλλαγές στη ροή του αίματος γύρω από τη μύτη, τα φρύδια, τα μάγουλα και το πηγούνι.

Απ’ το «χαμογελάτε είναι μεταδοτικό» στο άγχος είναι μεταδοτικό!

Για τη συγκεκριμένη έρευνα, οι μελετητές δημιούργησαν μια λίστα με 821 λέξεις για να περιγράψουν συναισθήματα και είχαν μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες για να κάνουν downloads εικόνες σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

Photo: Unsplash/Laura Andreuccetti

Με 7,2 εκατομμύρια εικόνες εκφράσεων του προσώπου από 31 χώρες, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αλγόριθμους υπολογιστών για να ανακαλύψουν ότι το ανθρώπινο πρόσωπο μπορεί να συνδυάζει διαφορετικούς μυς με διαφορετικούς τρόπους να εκφραστεί με 16.384 μοναδικούς τρόπους.

Όταν ταξινόμησαν όλες αυτές τις χιλιάδες εκφράσεις σε κατηγορίες, οι επιστήμονες περίμεναν να βρουν πολλά και διαφορετικά συναισθήματα, μικρές παραλλαγές. Ωστόσο, βρήκαν μόλις 35 διαφορετικά συναισθήματα και 16.384 εκφράσεις!

Οι ερευνητές θεώρησαν πως ίσως οι περισσότερες εκφράσεις ήταν συγκεκριμένες για συγκεκριμένο πολιτισμό. Ανέλυσαν το ίδιο σύνολο δεδομένων 7,2 εκατομμυρίων εικόνων και αντίθετα βρήκαν μόνο οκτώ κύριες εκφράσεις.

Photo: unsplash/Sam Manns

Έβγαλαν το συμπέρασμα ότι οι περισσότερες εκφράσεις του προσώπου είναι κατανοητές από όλους και περίπου οι μισές από αυτές τις εκφράσεις χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν τη χαρά! Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ευτυχία, είτε εκφράζεται με ένα χαμόγελο, είτε με μάτια που γυαλίζουν είναι το πρόσωπο που οι άλλοι άνθρωποι βρίσκουν πιο αναγνωρίσιμο. Είναι η πιο αναγνωρίσιμη έκφραση!

Γι’ αυτό σου λέμε… χαμογέλα!

Να σημειώσουμε επίσης, πως οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχουν τρεις εκφράσεις για τον φόβο, τέσσερις για την έκπληξη και πέντε για τη στεναχώρια και τον θυμό. Η αηδία έχει μόνο μια έκφραση. Ξέρετε… τη γνωστή όταν κάτι σε αηδιάζει, σου βρωμάει, σε απωθεί!

Σήμερα και κάθε μέρα, βάλε το καλύτερό σου πρόσωπο. Το χαμόγελο είναι η έκφραση που έρχεται πιο εύκολα και φυσικά, γιατί έχουμε γεννηθεί για να χαμογελάμε!

Διαβάστε επίσης:

Say cheeeese… Ή και όχι! Γιατί δεν πρέπει να χαμογελάς στις φωτογραφίες;

Photo: Pixabay

Το άρθρο Σου δίνουμε έναν λόγο να χαμογελάσεις σήμερα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σου,sou