Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Τι ακριβώς είναι και ποια τα συμπτώματα;

17:59 27/5/2020 - Πηγή: iPop

Τι είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας, που πλήττει περίπου 2,3 εκ. άτομα παγκοσμίως και ποια τα συμπτώματα της ασθένειας αυτής; 

Η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου έχει θεσπιστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (MSIF) ως η Παγκόσμια Ημέρα για την ασθένεια αυτή. Όμως, τι είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας;

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας

ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) ή Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα είναι μία αυτοάνοση νευροεκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει την μυελίνη του κεντρικού νευρικού συστήματος ως δικό του ιστό και την καταστρέφει.

Η μυελίνη είναι το περίβλημα των νευρικών κυττάρων και παίζει κεντρικό ρόλο στην μετάδοση των νευρικών σημάτων. Όταν η μυελίνη φθαρεί ή καταστραφεί τα νευρικά ερεθίσματα επιβραδύνονται ή δεν μεταδίδονται καθόλου.

Η καταστροφή της μυελίνης μπορεί να επηρεάσει τόσο τα κινητικά όσο και τα αισθητικά νεύρα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει με τη σειρά του και την κίνηση, την αφή και τις άλλες αισθήσεις.

Πόση αγάπη χωράει σε μια φωτογραφία; Άνδρας με σκλήρυνση κατά πλάκας αγγίζει τον εγγονό του για πρώτη φορά!

Η νόσος αυτή πρωτοεμφανίζεται κυρίως στην ηλικία των 20-40 ετών, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνιση σε μικρότερη ή μεγαλύτερη ηλικία, και προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες σε ποσοστό 2:1.

Τα συμπτώματα; 

Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως διαταραχή της όρασης, κινητικές διαταραχές και δυσκολίες, διαταραχή της ισορροπίας, διαταραχή της αίσθησης, έντονοι ίλιγγοι και διαταραχή από την ούρηση. Ουσιαστικά παρουσιάζονται διαταραχές κυρίως στην όραση, την κίνηση, ενώ δεν είναι λίγα και τα αισθητικά συμπτώματα σε συνδυασμό με τον πόνο. Το αίσθημα της κόπωσης είναι, επίσης, ένα από τα συχνότερα συμπτώματα, ενώ τα νοητικά προβλήματα είναι συνήθως εμφανή.

Φυσικά και η παρακολούθηση από τον γιατρό είναι απαραίτητη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

5 μύθοι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας που όλοι πιστεύουμε!

Photo: unsplash/Carolina Heza

Το άρθρο Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Τι ακριβώς είναι και ποια τα συμπτώματα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα