Σεξ, το πιο σκληρό ναρκωτικό;

23:56 14/7/2014 - Πηγή: iPop

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας στους 25 ενήλικες εμφανίζει συμπτώματα ψυχαναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς, που είναι ευρύτερα γνωστή ως εθισμός στο σεξ – μια εμμονή στην οποία κυριαρχούν σεξουαλικές σκέψεις, συναισθήματα ή συμπεριφορά που το άτομο δεν είναι σε θέση να ελέγξει.

Η υπερβολική χρήση της πορνογραφίας είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κατάστασης. Όπως αναφέραμε κι εδώ, μπορεί να επηρεάσει την προσωπική ζωή και την εργασία, προκαλεί δυσφορία και συναισθήματα της ντροπής.

Η μελέτη εξέτασε την εγκεφαλική δραστηριότητα 19 ανδρών που έπασχαν από εθισμό στο σεξ και τα συνέκρινε με εκείνη ισάριθμων εθελοντών. Οι ασθενείς είχαν αρχίσει να παρακολουθούν πορνογραφία σε μικρότερη ηλικία και με μεγαλύτερη συχνότητα από τους εθελοντές.

«Οι ασθενείς στη μελέτη ήταν όλοι άνθρωποι που είχαν σημαντικές δυσκολίες στο να ελέγξουν την σεξουαλική συμπεριφορά τους και αυτό είχε σημαντική επίπτωση για αυτούς στη ζωή και τις σχέσεις τους», είπε ο Δρ Valerie Voon, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης στο τμήμα της ψυχιατρικής του Cambridge.

Πώς οι ερευνητές συνέκριναν τον εθισμό στο σεξ και τα ναρκωτικά;

«Με πολλούς τρόπους, παρουσιάζουν ομοιότητες στη συμπεριφορά τους με ασθενείς που είναι εθισμένοι σε ναρκωτικές ουσίες. Θέλαμε να δούμε αν αυτές οι ομοιότητες αντανακλώνται στην εγκεφαλική τους δραστηριότητα».

Γι” αυτό έδειξαν στους συμμετέχοντες στη μελέτη μια σειρά από σύντομα βίντεο τα οποία ήταν είτε σεξουαλικού περιεχομένου είτε αθλητικού. Στη συνέχεια καταγράφηκε η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους με μαγνητική τομογραφία (fMRI). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρεις περιοχές είχαν ενεργοποιηθεί στους εγκεφάλους των ασθενών με εθισμό στο σεξ σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές.

Oι περιοχές αυτές ενεργοποιούνται και σε τοξικομανείς όταν παίρνουν ναρκωτικές ουσίες, είπαν οι ερευνητές!

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν τα επίπεδα της σεξουαλικής επιθυμίας, καθώς έβλεπαν το βίντεο και να πουν πόσο τους άρεσε. Οι τοξικομανείς θεωρούνται ότι αναζητούν τα ναρκωτικά, επειδή το θέλουν και όχι επειδή το απολαμβάνουν. Οι ασθενείς με εθισμό στο σεξ έδειξαν υψηλότερα επίπεδα επιθυμίας προς τα σεξουαλικά βίντεο, χωρίς καταναγκαστικά να τους αρέσουν περισσότερο.

Φυσικά οι ερευνητές δήλωσαν ότι «απαιτείται περισσότερη έρευνα για να φανεί η σχέση μεταξύ ψυχαναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς και τοξικομανίας».

The post Σεξ, το πιο σκληρό ναρκωτικό; appeared first on iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
to pio skilro seks, seks skliro
Τυχαία Θέματα