Μεγάλη πορεία για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973- Κλειστό το κέντρο- Επεισόδια στο Πολυτεχνείο

18:08 17/11/2016 - Πηγή: iPop

Ολοκληρώθηκε περί τις 19:30 το απόγευμα της Πέμπτης η μεγάλη πορεία για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου,η οποία ξεκίνησε λίγο μετά την ολοκλήρωση της πορείας με την σημαία. Η πορεία κατέληξε έξω απ’ την αμερικάνικη πρεσβεία.

Συγκεκριμένα, λίγα λεπτά μετά τις 17:00 οι συγκεντρωμένοι στην οδό Σταδίου ξεκίνησαν την πορεία τους. Μπροστά ήταν, όπως κάθε χρόνο, ο ΣΦΕΑ, τα μέλη του οποίου πλέον έχουν αποχωρήσει.

Η αστυνομική παρουσία είναι ισχυρή, με παρατεταγμένες κλούβες της ΕΛΑΣ στο Σύνταγμα.

Διαδηλωτές

κρατώντας πανό φώναζαν συνθήματα, όπως «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», και κατευθύνονταν προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Ο δρόμος έξω απ’ την πρεσβεία παραμένει φυσικά κλειστός.

Σημειώνεται πως οι σταθμοί του Μετρό Μέγαρο Μουσικής, Ευαγγελισμός και Σύνταγμα είναι κλειστοί.

Σύμφωνα με την Αστυνομία περί τους 8.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία, ενώ άλλοι 8.000 άνθρωποι έδωσαν το παρών στην πορεία του ΠΑΜΕ.

Νωρίτερα στην εκδήλωση μνήμης που έγινε στο Πολυτεχνείο ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ δήλωσε: «Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία» και επισήμανε ότι «το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη».

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα μέσω Twitter:

Οι αγώνες για Δημοκρατία είναι πάντα και αγώνες για ελευθερία, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, διαφάνεια, κοιν. δικαιώματα. https://t.co/dFqdrynXzt pic.twitter.com/dYNfnyKlpl

— Alexis Tsipras (@atsipras) November 17, 2016

Επεισόδια στο Πολυτεχείο

Την ίδια στιγμή, ένταση επικρατεί έξω απ’ το Πολυτεχνείο με ομάδα νεαρών ατόμων να έχει στήσει οδοφράγματα στην Στουρνάρη και την Πατησίων.

Οι νεαροί πέξαταν πέτρες και δακρυγόνα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ την τελευταία ώρα έχει ξεκινήσει και η ρίψη βομβών μολότοφ. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας:

Η Αντιτρομοκρατική, τα ΜΑΤ και χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε όλη την Αθήνα. Σε εφαρμογή βρίσκεται από το πρωί ένα τεράστιο σχέδιο με το κωδικό όνομα «Πολυτεχνείο» , με σκοπό να αποτραπούν ενδεχόμενες απρόβλεπτες καταστάσεις στο κέντρο της Αθήνας. Τουλάχιστον 7.000 βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία, με εντολή να μην επιτρέψουν να ξεσπάσουν επεισόδια από ομάδες κουκουλοφόρων που ενδεχομένως βρίσκονται στην πορεία για τον εορτασμό της 43ης επετείου του Πολυτεχνείου.

Την ίδια ώρα πραγματοποιούνται περιπολίες από αστυνομικούς με περιπολικά και διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν τοποθετηθεί στα «επικίνδυνα» σημεία. Και η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει περίπτωση να γίνει και τρομοκρατικό χτύπημα. Παράλληλα στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και η Πυροσβεστική. Οχήματα και άνδρες θα βρίσκονται στα σημεία, που κρίνεται απαραίτητο.

Ανάμεσα στις εντολές που έχουν οι αστυνομικές δυνάμεις είναι και ο περιορισμός επεισοδίων, της χρήσης δακρυγόνων και χημικών και η εφαρμογή του δόγματος της ανοχής και της ψυχραιμίας και να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν.

Photos: EUROKINISSI

The post Μεγάλη πορεία για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973- Κλειστό το κέντρο- Επεισόδια στο Πολυτεχνείο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα