Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κλείνουν την κάνουλα και στις τραπεζικές συναλλαγές με το Κατάρ

11:03 6/6/2017 - Πηγή: iPop

Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κλείνουν την κάνουλα και στις τραπεζικές συναλλαγές με το Κατάρ μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των χωρών.

Σε κατάσταση πανικού είναι το Κατάρ, αφού οι χώρες του αραβικού κόσμου αποκήρυξαν την χώρα και διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, καθώς κατηγορούν τη Ντόχα για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η τελευταία εξέλιξη θέλει κάποιες εμπορικές τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών

Εμιράτων να σταματούν να συνεργάζονται με τράπεζες του σύμφωνα με πηγές του τραπεζικού τομέα στο Reuters.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κάποια τραπεζικά ιδρύματα καθυστερούν τις συναλλαγές μέχρις ότου λάβουν κατευθυντήριες γραμμές από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους σχετικά με τον τρόπο που θα συναλλάσσονται με το Κατάρ.

Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να δει μια «μόνιμη ρήξη» μεταξύ των χωρών του Κόλπου.

Ανώτατος Αξιωματούχος της αμερικανικής Κυβέρνησης σημείωσε σε δηλώσεις του πως η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να δει μια «μόνιμη ρήξη» μεταξύ των χωρών του Κόλπου.

Οι χώρες του Κόλπου κατηγορούν το Κατάρ ότι στηρίζει τους ισλαμιστές και το Ιράν.

Ο ίδιος αξιωματούχος, ωστόσο, πρόσθεσε:

Αναγνωρίζουμε ότι η συμπεριφορά του Κατάρ είναι σε πολλούς τομείς αρκετά ανησυχητική όχι μονάχα προς τους γείτονές μας στον Κόλπο αλλά και προς τις ΗΠΑ. Θέλουμε να τους οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση

Ουσιαστικά, η κίνηση των χωρών του Κόλπου να διακόψουν συντονισμένα τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, δείχνει την κλιμάκωση της διένεξης σχετικά με την υποστήριξη που παρέχει το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το παλαιότερο στον κόσμο ισλαμιστικό κίνημα.

Παράλληλα, ο αραβικός κόσμος κατηγορεί το Κατάρ ότι είναι υπέρ της ατζέντας του περιφερειακού αντιπάλου του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, του Ιράν.

Προς το παρόν η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υεμένη, η Λιβύη, το Μπαχρέιν και οι Μαλδίβες έχουν «αποκλείσει» το Κατάρ.

Ουρές στα σούπερ- μάρκετ

Στο μεταξύ, τεράστιες ουρές δημιουργήθηκαν στα σούπερ- μάρκετ στη Ντόχα χθες, Δευτέρα, αφού οι κάτοικοι έχουν τρομοκρατηθεί απ’ τον αποκλεισμό της Σ. Αραβίας σε προϊόντα διατροφής.

Το Κατάρ εξαρτάται από τις εισαγωγές για να προμηθεύεται διατροφικά προϊόντα, που προέρχονται κυρίως από τις χώρες του Κόλπου.

Η Κυβέρνηση του Κατάρ, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας, διαβεβαίωσε ότι οι θαλάσσιες και αεροπορικές οδοί θα παραμείνουν ανοικτές για τις εισαγωγές.

Ωστόσο και οι εξαγωγές του Κατάρ, ειδικά των μηχανημάτων, ηλεκτρονικών συστημάτων ή βοειδών, περνούν απ’ τα κοινά χερσαία σύνορα της χώρας με τη Σαουδική Αραβία, κάτι το οποίο είναι δυνατό ν’ αλλάξει μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

Οι εξαγωγές του Κατάρ προς τη Σαουδική Αραβία ήταν σε 896 εκατομμύρια δολάρια (796 εκατομμύρια ευρώ) το 2015, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Αναλυτικά τα μέτρα που έχει λάβει ο αραβικός κόσμος εναντίον του Κατάρ:Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: Το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών.Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους.Διαβάστε ακόμα:

The post Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κλείνουν την κάνουλα και στις τραπεζικές συναλλαγές με το Κατάρ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα