Σάλος με τη ρύθμιση για τις offshore εταιρείες

08:54 30/5/2016 - Πηγή: iPop

Πανικός επικρατεί στην αντιπολίτευση μετά την ανακάλυψη ότι το νομοσχέδιο που έφερε η Κυβέρνηση περιέχει ρύθμιση, η οποία προβλέπει ότι οι Υπουργοί και οι Βουλευτές μπορούν να διατηρούν offshore εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την Κυβέρνηση λέγοντας αφενός ότι τα μέλη της Κυβέρνησης επιθυμούν να μετέχουν σε offshore εταιρείες και αφετέρου ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποποινικοποιήσει παλιότερα αδικήματα.

Σημειώνεται ότι ο νόμος πριν την τροποποίηση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έλεγε ότι απαγορεύεται σε Υπουργούς και Βουλευτές να μετέχουν σε offshore, οι οποίες εδρεύουν είτε σε κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς και δεν είναι φορολογικά συνεργάσιμες με την Ελλάδα, είτε όχι.

Αυτό που ισχύει με τη νέα τροποποίηση είναι ότι εξαφανίζεται ο δεύτερος προορισμός. Συνεπώς οι Υπουργοί και οι Βουλευτές μπορούν να μετέχουν σε offshore αρκεί να βρίσκεται σε κράτος που συνεργάζεται φορολογικά με την Ελλάδα.

Το Μαξίμου απάντησε με non paper και χαρακτήρισε τη στάση της ΝΔ «αξιοθρήνητη», την κατηγόρησε για συνεργασία με «φυλλάδες που εξευτελίζουν συστηματικά την δημοσιογραφία» με στόχο «να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες» ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως «για τα περί φορολογικών παραδείσων ας μιλήσουν καλύτερα με τον κ Παπασταύρου».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης το Μαξίμου παραπέμπει για την ουσία του ζητήματος στην αναλυτική απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης (δείτε παρακάτω).

Απάντηση έδωσε όμως και στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγω για εκκωφαντική σιωπή του Μαξίμου: «Τέλος για τα περί «εκκωφαντικής σιωπής του Μαξίμου» τους θυμίζουμε ότι χρωστούν ακόμα απαντήσεις για τα τιμολόγια και τα παρεάκια με τους εκβιαστές. Τους χαιρετισμούς μας στην μονταζιέρα».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης:

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ξεσηκώθηκε και ζητάει εξηγήσεις. Η Νέα Δημοκρατία με δύο ανακοινώσεις ζητάει να δοθούν απαντήσεις. Συγκεκριμένα στην πρώτη ανακοίνωση αναφέρει ότι «αυτοί που υπέκλεψαν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα του ήθους και της διαφάνειας, νομοθετούν να δικαιούνται οι βουλευτές να κατέχουν offshore» ενώ στην δεύτερη απευθύνει το ερώτημα: «ποιους υπουργούς με offshore καλύπτουν με το νόμο που ψήφισαν;».

Και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, όμως αντέδρασε καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την σκανδαλώδη διάταξη.

«Το ΚΚΕ απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρίες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Ένα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρίες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!».

Αντίδραση υπήρξε και από το Ποτάμι το οποίο υπογράμμισε σε ανακοίνωση του πως η κοινωνία ζητά τώρα εξηγήσεις.

«Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτυπά» σχολίασε σε ανακοίνωση της η Ένωση Κεντρώων και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της ευαισθησίας και της διαφάνειας εγκληματεί για άλλη μια φορά. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να επιτρέπεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες. Επιχειρηματίες και πολιτικοί δεν πάνε μαζί. Ποιους θέλει να καλύψει ο Πρωθυπουργός;».

Να αποσυρθεί άμεσα η «ρύθμιση σκάνδαλο» για τις offshore ζητά με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα η οποία σημειώνει πως η κυβερνητική ρύθμιση «αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό που εξοντώνεται με την άγρια λιτότητα και τη φορολεηλασία» και τονίζει πως «η απόσυρση της ντροπιαστικής αυτής διάταξης αποτελεί στοιχειώδη απαίτηση της κοινής γνώμης».

«Πρόκειται για σκάνδαλο, ποιους θέλουν να καλύψουν;» απευθύνει το ερώτημα σε ανακοίνωσή του το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου ζητώντας την άμεση κατάργηση της διάταξης.

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post Σάλος με τη ρύθμιση για τις offshore εταιρείες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα