Σαφές μήνυμα από την Μέρκελ: Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο (Photos)

14:07 16/12/2016 - Πηγή: iPop

Το δικό της σαφές μήνυμα απέστειλε την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ξεκαθαρίζοντας πως οι αποφάσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με την Μέρκελ,

πριν ξεκινήσει η συνάντηση τους, επισήμανε πως η χώρα μας «από μέρος της κρίσης έγινε πια μέρος της λύσης».

Η Καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε πως οι διαβουλεύσεις για το μέλλον της Ελλάδας πραγματοποιούνται με τους Θεσμούς και στο Eurogroup τονίζοντας πως το Βερολίνο δεν είναι «τόπος λήψης αποφάσεων». Όπως, όμως, ανάφερε κατά τη συνάντηση της με τον Αλέξη Τσίπρα το ελληνικό πρόγραμμα σαφώς και θα τεθεί επί τάπητος.

Η Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στις συζητήσεις της χώρα μας και της Γερμανίας δήλωσε πως δεν ήταν πάντα εύκολες αλλά σημείωσε πως ήταν και θα είναι ειλικρινείς. Εστιάζοντας βέβαια, στο εύρος της ελληνογερμανικής συνεργασίας αλλά επίσης και καλές και στενές σχέσεις των δύο χωρών διατύπωσε την πρόθεση «να γίνουν περισσότερα από τις δύο πλευρές στον τομέα της έρευνας».

Για την συζήτηση με τον Πρωθυπουργό:

Η Καγκελάριος αναφέρθηκε και στην ατζέντα του τετ-α-τετ της με τον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας πως θα συζητηθεί η προσφυγικής κρίση και σημειώνοντας μιλώντας για τη χώρα μας

Η Ελλάδα έχει δεχθεί τεράστια επιβάρυνση από τους πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν εντός των συνόρων της πριν από τη σύναψη της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα:

«Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα» διευκρίνισε η Άνγκελα Μέρκελ και εξήγησε Αθήνα- Βερολίνο επιθυμούν «δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ε.Ε.» Επιπροσθέτως υπογράμμισε πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να αφεθεί στη μοίρα της, ενώ μιλώντας για τη συμφωνία με την Τουρκία δήλωσε:

«Δεν εξελίσσεται όπως θα θέλαμε. Βέβαια, δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έχει αποτελέσματα ως προς την καταπολέμηση του δουλεμπορίου».

Για το Κυπριακό:

Στο κλείσιμο των δηλώσεων της η Καγκελάριος εστίασε στο Κυπριακό, το οποίο, όπως διαβεβαίωσε την απασχολεί και το χαρακτήρισε «ζήτημα μεγάλης σημασίας», ενώ χαιρέτισε την «πολύ σημαντική υποστηρικτική εργασία που έχει κάνει η Ελλάδα για την επίλυσή του».

Όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας:

Τον λόγο μετά την Άνγκελα Μέρκελ πήρε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τόνισε ότι όραμα της Κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο αριθμούς και ξεκαθαρίζοντας πως στόχος είναι να ανακουφιστούν οι πολίτες που έκαναν τις δικές τους θυσίες.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους εταίρους να λάβουν γενναίες αποφάσισες, καθώς η χώρα μας δεν πρέπει να ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να στείλει το μήνυμα πως η κρίση είναι παρελθόν, ενώ αναφερόμενος στη συνάντηση του με την Άγκελα Μέρκελ σημείωσε πως θα την ενημερώσει για «τη θετική πορεία της οικονομίας, για την υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

«Η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης» δήλωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας για την οικονομία αλλά και για τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής.

Για το προσφυγικό:

Κάνοντας ειδική αναφορά στο προσφυγικό ο Πρωθυπουργός μίλησε το νέο σχέδιο δράσης που συζητήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής και το οποίο, όπως τόνισε

Προβλέπει την επιτάχυνση των επιστροφών στην Τουρκία αλλά και των μετεγκαταστάσεων

Επίσης, δήλωσε πως «θα εξεταστεί ο τρόπος στήριξης των ελληνικών νησιών που σηκώνουν παρά τις οικονομικές δυσκολίες ένα μεγάλο βάρος που αναλογεί στην Ευρώπη».

Για το Κυπριακό:

Ειδική αναφορά στο Κυπριακό έκανε και ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας:

Η Ε.Ε. θα έχει ενεργό ρόλο

Και εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάθρος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας για εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης

«Εμείς ζητάμε λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο» σημείωσε, ενώ μιλώντας για τις ευρωτουρκικές σχέσεις είπε πως υπάρχουν δυσκολίες μετά το πραξικόπημα το οποίο χαρακτήρισε «αποτρόπαιο».

Για την διόγκωση του εθνικισμού:

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τις αρνητικές επιπτώσεις «της διόγκωσης του εθνικισμού» και εστίασε στην αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης τονίζοντας:

Δεν θα ανεχθούμε όποια αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι αναγκαία η υπεράσπιση της πολυεπίπεδης συνεργασίας και επισήμανε πως η χώρα μας συνεχίζει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά «με πλήρη εφαρμογή των κριτηρίων».

The post Σαφές μήνυμα από την Μέρκελ: Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο (Photos) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα