Ρέγκλινγκ: «Μία μείωση του χρέους αποκλείεται, και δεν ζητείται ούτε από τους Έλληνες»

18:35 26/11/2016 - Πηγή: iPop

«Μία μείωση του χρέους αποκλείεται, και δεν ζητείται ούτε από τους Έλληνες», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην εφημερίδα Der Standard ενώ συνέχισε λέγοντας ότι οι τακτικές του Γιάνη Βαρουφάκη παρέσυραν στην ύφεση την χώρα και υπογραμμίζοντας ότι «Το πρόγραμμα εφαρμόζεται αργά και συχνά με καθυστερήσεις. Αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητας να βγει από την κρίση».

Απέκλεισε το ενδεχόμενο

μίας μείωσης του χρέους της Ελλάδας ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ σε μία μακροσκελή και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

«Πολλοί έχουν ξεχάσει πως η Ελλάδα είχε λάβει το 2012 τη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους στην ιστορία του κόσμου. Ιδιώτες δανειστές παραιτήθηκαν από 100 δισεκατομμύρια ευρώ και οι δημόσιοι πιστωτές βελτίωσαν σαφώς τους όρους δανεισμού. Αυτό σημαίνει μία ελάφρυνση χρέους για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας από τους δημόσιους δανειστές, κατά πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια τον χρόνο. Αυτή είναι η αλληλεγγύη της Ευρωζώνης με την Ελλάδα. Για αυτό πρέπει να αντέξει κανείς τα σκληρά μέτρα προσαρμογής. Για αυτό η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή προβλήματα με την εξυπηρέτηση του χρέους. Ωστόσο κάποτε θα αυξηθούν οι αποπληρωμές» σχολίασε ο Ρέγκλινγκ και συνέχισε εξηγώντας πως όταν τελειώσει το πρόγραμμα, το 2018, θα αναλυθεί η βιωσιμότητα του χρέους και πως εάν τότε κριθεί ότι χρειάζεται θα δράσουν.

Μία μείωση του χρέους αποκλείεται, και δεν ζητείται ούτε από τους Έλληνες. Εάν τελικά χρειασθεί θα βελτιωθούν ακόμη μία φορά οι όροι, για παράδειγμα ο χρόνος αποπληρωμής

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας υπογράμμισε, μάλιστα, ότι δεν ευσταθεί ότι το ΔΝΤ βλέπει τα πράγματα διαφορετικά και εξήγησε πως «η διαφορά έγκειται στο ότι το ΔΝΤ θα ήθελε να αποφασιστούν ήδη τώρα ελαφρύνσεις στο χρέος, αλλά μία διαγραφή χρέους δεν ζητά ούτε το ΔΝΤ».

Αιχμές για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης

«Θα έλεγα ότι η Ελλάδα είναι και πάλι στον «πάτο». Εκεί ήμασταν ήδη το 2014, όταν είχε καταγραφεί ανάπτυξη και η ανεργία είχε μειωθεί κατά δύο μονάδες. Τότε το κράτος ήταν και πάλι σε θέση να δανειστεί στις αγορές. Αυτές ήταν σαφείς ενδείξεις ότι με την Ελλάδα υπήρχε πάλι ανοδική πορεία. Μετά είχαμε την υποτροπή το πρώτο εξάμηνο του 2015 με μία νέα κυβέρνηση» είπε ο επικεφαλής του ESM και συμπλήρωσε ότι η στάση του τότε υπ. Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στοίχησε ακριβά στη χώρα:

Με έναν υπουργό Οικονομικών, ο οποίος προσπάθησε να ακολουθήσει μία τελείως άλλη στρατηγική, η οποία υπήρξε πολύ ακριβή για την Ελλάδα. Πολλές μεταρρυθμίσεις υποχώρησαν και για το λόγο αυτό η Ελλάδα περιήλθε πάλι σε ύφεση. Αυτό οδήγησε κατόπιν στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Τώρα είμαστε για δεύτερη φορά στον «πάτο». Εάν η Ελλάδα είχε παραμείνει το 2015 σε πορεία μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσαμε να έχουμε εξοικονομήσει πολύ χρόνο και χρήματα

Το πρόγραμμα και η εφαρμογή του

Σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος από την υπάρχουσα Κυβέρνηση , ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σχολίασε ότι «το πρόγραμμα εφαρμόζεται μεν αργά και συχνά με καθυστέρηση, ωστόσο εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν με συνέπεια, η Ελλάδα έχει μία καλή πιθανότητα, να εξέλθει από την κρίση. Υπάρχει ήδη ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, η ανταγωνιστικότητα, χάριν της εσωτερικής υποτίμησης με τη μείωση μισθών και συντάξεων, έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο δεν παύουν να είναι απαραίτητες περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας όπως επίσης και οι ιδιωτικοποιήσεις».

The post Ρέγκλινγκ: «Μία μείωση του χρέους αποκλείεται, και δεν ζητείται ούτε από τους Έλληνες» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα