Απορρίφθηκε η αγωγή του Edward Snowden από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας

16:02 26/11/2016 - Πηγή: iPop

Απορρίφθηκε η αγωγή του Edward Snowden από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας. Τον Απρίλιο, ο 33χρονος οδηγήθηκε στο δικαστήριο, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ελεύθερη διέλευση στη Νορβηγία ώστε να παραλάβει ένα βραβείο για την ελευθερία του λόγου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας απέρριψε την προσπάθεια του Edward Snowdenνα έχει ελέυθερη πρόσβαση στην χώρα προκειμένου να λάβει το βραβείο του για την ελευθερία του λόγου.

Ο

Snowden, ο οποίος σήμερα κατοικεί στη Ρωσία, αντέγραψε και διέρρευσε χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα του NSA το 2013, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της παρακολούθησης των πολιτών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τον Απρίλιο, ο 33χρονος έκανε αγωγή στο δικαστήριο της Νορβηγίας, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει ασφαλή ελεύθερη διέλευση, αρχικά οδηγήθηκε στο επαρχιακό Δικαστήριο του Όσλο, ακολούθησε το εφετείο και, τέλος, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Αλλά το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης της Νορβηγίας δεν θα μπορούσε να αναγκαστεί να λάβει μια απόφαση εκ των προτέρων σχετικά με το αν ή όχι θα εκδώσει τον Snowden στις ΗΠΑ.

Ο Snowden καταζητείται από την πατρίδα του, για να προσαχθεί σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας σύμφωνα με το 1917 Espionage Act.

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν θα δώσει στον πρώην υπάλληλο της CIA και συνεργάτη της NSA μια προεδρική χάρη αν δεν εμφανιστεί στο δικαστήριο. Συγκεκριμένα ο Ομπάμα είχε δηλώσει στην εφημερίδα Der Spiegel: «δεν μπορώ να δώσω χάρη σε κάποιον ο οποίος έφυγε πριν το δικαστήριο. Οπότε δεν είναι ένα θέμα στο οποίο θα τοποθετηθώ σ’ αυτό το σημείο» και συμπλήρωσε: «Κατά την άποψη μου ο κ. Snowden εγείρει κάποιες εύλογες ανησυχίες. Πώς το έκανε αυτό, ήταν κάτι που δεν ακολουθεί τις διαδικασίες και τις πρακτικές της νοημοσύνης της κοινότητας μας».

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την θέση του νεοεκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί να εντείνει τις προσπάθειες για να συλλάβει τον πληροφοριοδότη – κάτι που ο κ Snowden δήλωσε ότι δεν τον ανησυχεί.

Συγκεκριμένα ο Snowden είπε:

Δεν με νοιάζει. Η πραγματικότητα είναι ότι ναι, ο Donald Trump έχει ορίσει έναν νέο διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο οποίος με χρησιμοποιεί ως ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για να πει ότι οι αντιφρονούντες θα πρέπει να τίθονται σε θάνατο. Αλλά αν αύριο με χτυπήσει ένα λεωφορείο, ή ένα drone, ή πέσω από ένα αεροπλάνο αύριο ξέρετε κάτι; Δεν έχει τόση σημασία για μένα, πιστεύω τις αποφάσεις που έχω ήδη πάρει!

The post Απορρίφθηκε η αγωγή του Edward Snowden από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα