Ψηφίζονται τα συμφωνηθέντα- Μέχρι τέλος Απριλίου η ολοκλήρωση της αξιολόγησης;

23:00 12/4/2016 - Πηγή: iPop

Την ελπίδα ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εκφράζουν απ’ ό, τι φαίνεται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη διαπραγμάτευση. Ο Ε. Τσακαλώτος τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τρίτης ότι πιθανώς να γίνει ένα έκτακτο Eurogroup στις 25/26 Απριλίου, όπου και θα κλείσει η συμφωνία, ενώ προανήγγειλε ότι η Κυβέρνηση θα καταθέσει μέσα στο επόμενο διάστημα δυο νομοσχέδια, ένα για το φορολογικό κι ένα για το ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών στα καίρια ζητήματα,

ενώ παραμένουν οι διαφωνίες σε μικρότερα θέματα.

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την άποψη ότι πιθανώς να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup περί τις 25/26 Απριλίου προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.

Όλες οι πλευρές επιθυμούν συμφωνία, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών.

Με κανονικές διαδικασίες θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια, ένα για το φορολογικό κι ένα για το ασφαλιστικό, όπως γνωστοποίησε, τα οποία θα είναι ανοιχτά για παρατηρήσεις μέχρι να περάσουν από τη Βουλή.

Ο κ. Κατρούγκαλος από την πλευρά του είπε πως στα περισσότερα θέματα της πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση «υπήρχε συμφωνία ή πάρα πολύ σημαντική προσέγγιση ανάμεσα σε μας και τους εκπροσώπους των δανειστών. Αν υπήρχε χρόνος και δεν υπήρχε η αναγκαστική διακοπή για την εαρινή σύνοδο θα ειχαμε καταλήξει ήδη σε τελική συμφωνία».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι έχουμε προσεγγίσει ένα κοινό τόπο στα κόκκινα δάνεια και έχει γίνει πρόοδος χωρίς όμως να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Μοσκοβισί: Να διατηρηθεί η ψυχραιμία

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ερωτώμενος σχετικά με την κίνηση της Κυβέρνησης να νομοθετήσει το ασφαλιστικό και το φορολογικό, απάντησε πως ζητά απ’ όλες τις πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, ενώ υπογράμμισε τον διαμεσολαβητικό ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει η Κομισιόν.

Μέσα στον Απρίλιο θα κλείσει η αξιολόγηση αν υπάρχει καλή θέληση, πρόσθεσε, ενώ τόνισε πως είναι σίγουρος πως θα αποφευχθεί η επανεμφάνιση του σεναρίου για Grexit.

Για ακόμα μια φορά ο κ. Μοσκοβισί έδειξε να συνδέει αξιολόγηση με χρέος μιας και είπε ότι στην Ουάσινγκτον θα τεθούν και τα δύο ζητήματα επί τάπητος.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν απέχουμε πολύ, το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη, εύχομαι οι δύο αυτές απόψεις να συγκλίνουν και θα συγκλίνουν από τη στιγμή που θα έχουμε στατιστικά δεδομένα για την Ελλάδα».

Ρέγκλινγκ: Δύσκολη η διαπραγμάτευση- Ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τέλος Απριλίου

Την άποψη ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, αλλά υπάρχουν ελπίδες ότι η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Απριλίου, εξέφρασε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM.

Η αξιολόγηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η ολοκλήρωση της οποίας αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του δανείου της Ελλάδας, βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά η διαδικασία είναι δύσκολη

ΔΝΤ: Μονομερής ενέργεια η νομοθέτηση ασφαλιστικού και φορολογικού εάν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία

«Αν δεν δούμε τα νομοσχέδια δεν μπορούμε να τα σχολιάσουμε», σχολίασε στέλεχος του ΔΝΤ ερωτώμενο από δημοσιογράφους για την δήλωση της ελληνική Κυβέρνησης σχετικά με τα δύο νομοσχέδια.

Παράλληλα, πληροφορίες από κύκλους του ΔΝΤ κάνουν λόγο πως εάν κατατεθούν τα νομοσχέδια πριν την επίτευξη συμφωνίας, τότε θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης.

Στο προσχέδιο της έκθεσης του ΔΝΤ που επικαλείται το Reuters αναφέρεται ότι το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Το ΔΝΤ φέρεται να ζητά από τους Ευρωπαίους ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC

The post Ψηφίζονται τα συμφωνηθέντα- Μέχρι τέλος Απριλίου η ολοκλήρωση της αξιολόγησης; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα