Πού θα πάνε οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν; Ποιες χώρες θα τους υποδεχτούν και ποιες έχουν ήδη αρνηθεί την προσφορά βοήθειας

11:53 23/8/2021 - Πηγή: iPop

Η επέλαση των Ταλιμπάν έχει προκαλέσει χάος στο Αφγανιστάν με τους πολίτες να αναζητούν τρομοκρατημένοι διέξοδο από την χώρα. Η ακραία ομάδα προσπαθεί να πείσει τον λαό πως η νέα κυβέρνηση δεν θα μοιάζει με την προηγούμενη θητεία των Ταλιμπάν στην χώρα χωρίς όμως ο λόγος τους να συμβαδίζει με τις μέχρι τώρα πράξεις τους. Τα κύματα Αφγανών του προσπαθούν να εγκαταλείψουν την χώρα δεν έχουν στην πραγματικότητα κάποιον δρόμο διαφυγής. Επομένως, που θα πάνε οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν;

Οι Ταλιμπάν παραμορφώνουν εικόνες

γυναικών σε μαγαζιά στους δρόμους του Aφγανιστάν – Στα ύψη η τιμή της μπούρκας

“Η συντριπτική πλειοψηφία των Αφγανών δεν είναι σε θέση να εγκαταλείψει τη χώρα μέσω νόμιμων διαύλων”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). “Από σήμερα, όσοι κινδυνεύουν δεν έχουν ξεκάθαρη διέξοδο”.

Ωστόσο, ορισμένοι πρόσφυγες κατάφεραν να βρουν διέξοδο από τη χώρα. Αρκετές χιλιάδες Αφγανοί πέρασαν στο Πακιστάν πολύ καιρό μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, ενώ περίπου 1.500 Αφγανοί έχουν εισέλθει στο Ουζμπεκιστάν και ζουν σε σκηνές κοντά στα σύνορα.

Στην Καμπούλ, χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονται προς το διεθνές αεροδρόμιο, το μοναδικό προς το παρόν σε λειτουργία στη χώρα, σε μια απελπισμένη προσπάθεια φυγής. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από το αεροδρόμιο από τότε που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς ήταν Αφγανοί υπήκοοι.

Μάθε πώς μπορείς να βοηθήσεις τις γυναίκες και τα παιδιά στο Αφγανιστάν

Πού θα πάνε οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν;

Εξετάζοντας μόνο τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο (όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για καταφύγιο σε άλλη χώρα, αλλά των οποίων οι αξιώσεις δεν έχουν ακόμη εγκριθεί) η Τουρκία, η Γερμανία και η Ελλάδα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, με περίπου 125.000, 33.000 και 20.000 αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής, πολλές χώρες έχουν δηλώσει τις προθέσεις τους απέναντι στου πρόσφυγες από το Αφγανιστάν:

Ιράν

Το Ιράν έχει στήσει σκηνές έκτακτης ανάγκης για πρόσφυγες σε τρεις επαρχίες του που συνορεύουν με το Αφγανιστάν. Ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι από το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών έχουν πει ότι οι Αφγανοί που θα περάσουν στο Ιράν «όταν βελτιωθούν οι συνθήκες, θα επαναπατριστούν». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Ιράν φιλοξενεί ήδη σχεδόν 3,5 εκατομμύρια Αφγανούς.

Ουζμπεκιστάν

Περίπου 1.500 Αφγανοί λέγεται ότι πέρασαν τα σύνορα Αφγανιστάν-Ουζμπεκιστάν και έστησαν στρατόπεδο. Οι αναφορές δείχνουν ότι οι Ταλιμπάν επιτρέπουν μόνο σε άτομα με έγκυρη βίζα να χρησιμοποιούν επίσημα σημεία διέλευσης των συνόρων.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δεχτεί 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες μακροπρόθεσμα. Το πρόγραμμα επανεγκατάστασης των Αφγανών πολιτών της βρετανικής κυβέρνησης θα έχει ως στόχο να επιτρέψει σε 5.000 Αφγανούς να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο τον πρώτο χρόνο και θα επικεντρωθεί σε γυναίκες και παιδιά, καθώς και σε θρησκευτικές και άλλες μειονότητες που κινδυνεύουν περισσότερο από τους Ταλιμπάν.

Η.Π.Α.

Ο πρόεδρος Joe Biden έχει εγκρίνει 500 εκατομμύρια δολάρια για «απροσδόκητες επείγουσες ανάγκες προσφύγων και μεταναστών σε πρόσφυγες, θύματα συγκρούσεων και άλλα άτομα που κινδυνεύουν ως αποτέλεσμα της κατάστασης στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων με ειδικές βίζες μεταναστών». Οι ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινώσει έναν ακριβή αριθμό προσφύγων που θα επιτρέψουν να εισέλθουν.

Καναδάς

Ο Καναδάς δήλωσε ότι θα επανεγκαταστήσει 20.000 Αφγανούς, εστιάζοντας σε εκείνους που κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπαλλήλων και γυναικών ηγετών.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Αξιωματούχοι σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν πρόθυμοι να αποφύγουν την επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, όταν υπήρξε μια λαϊκιστική αντίδραση για το μεγάλο αριθμό προσφύγων που επιτρέπεται να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ.

Γερμανία

Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θα δεχτεί ορισμένους Αφγανούς, αλλά δεν έχει προσδιορίσει τους αριθμούς. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αντιμετώπισε έντονη κριτική για την ανοιχτή πόρτα της απέναντι στους μετανάστες το 2015, είπε ότι η κυβέρνησή της επικεντρώθηκε στο να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες «θα έχουν ασφαλή διαμονή στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν».

Γαλλία

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να «προστατευθεί από σημαντικά κύματα παράνομων μεταναστών» από το Αφγανιστάν. Είπε ότι η Γαλλία “θα προστατεύσει εκείνους που βρίσκονται στον μεγαλύτερο κίνδυνο”, αλλά πρόσθεσε: “Η Ευρώπη δεν μπορεί να αναλάβει τις συνέπειες από την τρέχουσα κατάσταση μόνη της”.

Τουρκία

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με το Πακιστάν για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν και να αποτρέψει ένα νέο κύμα προσφύγων που κατευθύνεται προς την Τουρκία. Η κυβέρνηση έχει επίσης επιταχύνει την κατασκευή ενός συνοριακού τείχους με το Ιράν για να κρατήσει τους μετανάστες μακριά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πού θα πάνε οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν; Ποιες χώρες θα τους υποδεχτούν και ποιες έχουν ήδη αρνηθεί την προσφορά βοήθειας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πού, Αφγανιστάν Ποιες,pou, afganistan poies