Πόσο καιρό διαρκεί η επώαση του κορονοϊού;

18:28 16/6/2020 - Πηγή: iPop

Η πανδημία του κορονοϊού μας έχει ταλαιπωρήσει αρκετούς μήνες κι όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν όλοι βασικά στοιχεία για τον ιό αυτό, όπως πόσο καιρό διαρκούν τα συμπτώματα και η επώαση του κορονοϊού. 

Ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σ’ όλο τον κόσμο κι ολοένα και περισσότερα ευρήματα ανακαλύπτονται κατά καιρούς, τη στιγμή που οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν το εμβόλιο.

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος,

αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η επώαση του κορονοϊού διαρκεί μόνο λίγες μέρες, όμως μια έρευνα μας έλυσε την απορία.

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Τι είναι επώαση;

Ο χρόνος ο οποίος μεσολαβεί από την έκθεση ενός ατόμου στον ιό μέχρι την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων από την έκθεση αυτή. Σε μια τυπική μολυσματική ασθένεια, η περίοδος επώασης είναι η περίοδος που χρειάζεται ο παθογόνος οργανισμός ώστε να εμφανίσει στον ξενιστή τα πρώτα συμπτώματα.

Όπως στους περισσότερους ιούς, έτσι και στον κορονοϊό, το χρονικό διάστημα της επώασης διαφέρει συχνά από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όμως, πόσο καιρό διαρκεί η επώαση του κορονοϊού; 

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η περίοδος επώασης του νέου κορονοϊού κυμαίνεται από τις 2 έως και τις 14 ημέρες. Δηλαδή από τη στιγμή που το άτομο θα εκτεθεί στον ιό μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα μπορούν να περάσουν από 2 μέχρι και 14 μέρες. Ο μέσος όρος φαίνεται να είναι οι 5 ημέρες, ενώ περίπου το 97% των ατόμων που προσβάλλονται από τον κορονοϊό εμφανίζουν συμπτώματα εντός 11,5 ημερών μετά την έκθεση στον ιό.

Ωστόσο, όπως σε όλες τις ασθένειες, έτσι και σε αυτή, υπάρχουν εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, μια περίπτωση με περίοδο επώασης 27 ημερών αναφέρθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση της επαρχίας Hubei στις 22 Φεβρουαρίου, ενώ σε μια άλλη μελέτη JAMA παρατηρήθηκαν 5 περιπτώσεις ασθενών με περίοδο επώασης 19 ημερών.

7 tips για να μην κολλήσεις τον κορονοϊό! 

Έτσι λοιπόν, καταλαβαίνουμε πως η περίοδος μπορεί να ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ασθενών, ωστόσο η περίοδος επώασης του κορονοϊού κυμαίνεται μεταξύ 2 και 14 ημερών με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC), το CDC των Ηνωμένων Πολιτειών και το DXY.cn, μια κορυφαία κινεζική διαδικτυακή κοινότητα γιατρών και επαγγελματιών υγείας.

Η σημασία της γνώσης της περιόδου επώασης

Η κατανόηση της περιόδου επώασης είναι πολύ σημαντική για τις υγειονομικές αρχές, καθώς τους επιτρέπει να εισαγάγουν πιο αποτελεσματικά συστήματα καραντίνας για άτομα που είναι ύποπτα ότι μεταφέρουν τον ιό, ως τρόπο ελέγχου και περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

Να θυμίσουμε πως 14 ημέρες διαρκεί και η καραντίνα των ύποπτων κρουσμάτων.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Αυτοί είναι οι επιβαρυντικοί παράγοντες του κορονοϊού

Photos: Pexels

Το άρθρο Πόσο καιρό διαρκεί η επώαση του κορονοϊού; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα