Πώς βλέπει ένας σκύλος

10:31 23/4/2014 - Πηγή: iPop

Οι απορίες που δημιουργούνται στο μυαλό ενός ιδιοκτήτη σκύλου είναι δεκάδες. Πώς ακούει, πώς σκέφτεται, πώς βλέπει ένας σκύλος και πάει λέγοντας. Η επιστήμη μπόρεσε και μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς βλέπει. Ακόμα όμως δεν έχει βρεθεί ένας τρόπος να δούμε μέσα από τα μάτια του.

Επί δεκαετίες οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι σκύλοι έβλεπαν αποκλειστικώς ασπρόμαυρα και ότι διέκριναν τα αντικείμενα ανάλογα με τα επίπεδα φωτεινότητάς τους.Ερευνητές όμως από

το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον απέδειξαν πως αυτή η θεωρία ήταν λανθασμενη!

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Τζέι Νέιτς ανακάλυψαν ότι οι σκύλοι διαθέτουν δύο είδη φωτοϋποδοχέων –σε αντίθεση με τους ανθρώπους που διαθέτουν τρία- και έτσι μπορούν να διακρίνουν το μπλε και το κίτρινο, όχι όμως και το κόκκινο και το πράσινο.

Η έγχρωμη όραση των σκύλων είναι παρόμοια με ενός ανθρώπου που πάσχει από deuteranopia (δεν μπορεί να διακρίνει το κόκκινο-πράσινο χρώμα). Κόκκινο, κίτρινο και πράσινο θεωρούνται ως μια απόχρωση. Μπλε και μοβ εκλαμβάνονται ως δεύτερη απόχρωση. Κυανό και ματζέντα θεωρούνται ως ένα ουδέτερο χρώμα (γκρι).

Η παρακάτω εικόνα δείχνει ένα πλήρες φάσμα RGB και πώς η ίδια Colorline θα μπορούσε να εκληφθεί από ένα σκυλί.

The post Πώς βλέπει ένας σκύλος appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα