Πώς ο σεξισμός μπορεί να είναι επιβλαβής για την ψυχική υγεία των γυναικών

17:03 15/9/2019 - Πηγή: iPop

Πώς ο σεξισμός μπορεί να είναι επιβλαβής για την ψυχική υγεία των γυναικών, σύμφωνα με όσα αναφέρει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Health Psychology.

Οι καθημερινές περιπτώσεις σεξισμού που καλείται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα, εκτός του ότι δεν έχουν την καλύτερη επίδραση στα νεύρα της, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι σεξιστικές διακρίσεις τόσο στους ιδιωτικούς όσο και στους δημόσιους χώρους αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, κόπωσης και άλλων ψυχικών ασθενειών.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι γυναίκες που αναφέρουν τις σεξιστικές διακρίσεις που βιώνουν είναι τρεις φορές πιθανότερο να εκδηλώσουν κατάθλιψη συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έχουν αντίστοιχες εμπειρίες.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Health Psychology, συγκέντρωσε δεδομένα από σχεδόν 3.000 γυναίκες άνω των 16 ετών απ’ το The UK Household Longitudinal Study. Οι γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη είχαν ερωτηθεί για την ψυχική τους υγεία και τις σεξιστικές διακρίσεις που είχαν κληθεί να αντιμετωπίσουν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους (2009-2010 και 2013-2014).

Unsplash/Vitaly Sacred

Μία στις πέντε γυναίκες ανέφεραν ότι είχαν ήρθαν αντιμέτωπες με σεξιστική διάκριση, μέσα στον τελευταίο χρόνο. Αυτές οι γυναίκες όχι μόνο ήταν πιθανότερο να βιώνουν κατάθλιψη, αλλά την ίδια στιγμή ήταν και κατά 26% πιο πιθανό από όλες τις υπόλοιπες συμμετέχουσες να αναφέρουν παρόμοια προβλήματα που συνδέονται με την ψυχική υγεία. Οι γυναίκες που είχαν δεχθεί κάποιας μορφής διάκριση ή και σεξιστικά σχόλια δήλωναν και λιγότερο ικανοποιημένες απ’ τη ζωή τους.

Οι ίδιες δήλωναν ακόμη ότι αισθάνονταν ανασφάλεια και απέφευγαν συγκεκριμένα μέρη, μόνο και μόνο επειδή ήταν γυναίκες. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα προσβλητικά σχόλια και η επίθεση είχαν αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία των γυναικών.

Ο σεξισμός σε δημόσιους χώρους ήταν ένα συχνό φαινόμενο, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία αναφέρει ότι το 77% των γυναικών έχει βιώσει σεξιστική διάκριση όταν περπατούσε στον δρόμο και 40% στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το γεγονός ότι οι σεξιστικές διακρίσεις έλαβαν χώρα σε αυτά τα μέρη, είναι και ο λόγος που σύμφωνα με τους μελετητές, οι γυναίκες ανέφεραν τα αισθήματα ανασφάλειας.

Διάβασε ακόμη:

Γυναίκες που σταματούν αυτή τη συνήθεια, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία!

Photo: Unsplash/Kobu Agency

Το άρθρο Πώς ο σεξισμός μπορεί να είναι επιβλαβής για την ψυχική υγεία των γυναικών εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos