Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να μάθει μια ξένη γλώσσα ακόμα κι αν δεν έχεις ιδέα απ’ αυτή;

12:58 19/11/2020 - Πηγή: iPop

Μπορεί να σου φαντάζει δύσκολο, όμως υπάρχουν τρόποι να βοηθήσεις το παιδί με την ξένη γλώσσα που μαθαίνει στο σχολείο. Η λύση, βέβαια, δεν είναι να παριστάνεις τον γνώστη, αλλά να εντάξεις την γλώσσα αυτή στην καθημερινότητά του.

Δεν αγαπούν όλα τα παιδιά το ίδιο τις ξένες γλώσσες και μερικά δυσκολεύονται ή βαριούνται ιδιαίτερα με το διάβασμά τους. Σε αυτό, όμως, δεν φταίει απαραίτητα ο δάσκαλος, αφού πολλές φορές όλα ξεκινούν από το σπίτι. Είναι αναγκαίο οι γονείς να ενθαρρύνουν το παιδί με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας,

να τονίζουν το πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνει και να του δίνουν κίνητρο για να συνεχίσει να ασχολείται με την ξένη γλώσσα, όποια κι αν είναι αυτή.

Φυσικά και το να του λες μόνο να διαβάζει για να έχει καλούς βαθμούς στο σχολείο συνήθως δεν είναι αρκετό. Σε μια κοινωνία που συνεχώς αλλάζει και οι επιρροές από το εξωτερικό και τους ξένους πολιτισμούς είναι πολλές, το να έχει το παιδί σου τη δυνατότητα να ασχολείται με μια ξένη γλώσσα -ή και δύο- είναι κάτι σαν δώρο κι αυτό είναι που πρέπει να του δώσεις να καταλάβει. Το παιδί σου δεν πρόκειται να αγαπήσει μια γλώσσα, αν ο περίγυρός του την υποτιμά και θεωρεί μη σημαντικό αυτό που κάνει, την ασχολία του δηλαδή με την ξένη γλώσσα.

Πέρα από το να του εξηγήσεις, λοιπόν, πόσο καλό είναι να μαθαίνει ξένες γλώσσες, υπάρχουν μερικοί ακόμα τρόποι να βοηθήσεις το παιδί με την ξένη γλώσσα, ακόμα κι αν εσύ δεν έχεις ιδιαίτερες γνώσεις πάνω σ’ αυτή.

Πώς να βοηθήσεις το παιδί με την ξένη γλώσσα;

Τραγούδια και ταινίες στην ξένη γλώσσα

Είναι κάτι που μπορείς να κάνεις με το παιδί σου στον ελεύθερο χρόνο. Ακούστε μουσική, τραγουδήστε και δείτε ταινίες σε ξένη γλώσσα. Έτσι, το παιδί σου θα εξοικειωθεί αρκετά με το άκουσμα της γλώσσας και την προφορά. Αν δεις ότι αγαπάει αυτή τη συνήθεια μπορείς να του προτείνεις να μάθετε μαζί και κάποιους στίχους από τα τραγούδια αυτά.

Ζήτα του να σε διδάξει

Αν το παιδί σου έχει ξεκινήσει ήδη τα μαθήματα μιας ξένης γλώσσας κι αν εσύ δεν είσαι και τόσο καλός στην γλώσσα αυτή, ζήτα του να σου την διδάξει. Θα αναπτερωθεί το ηθικό του και θα νιώσει πως κάνει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.

Freepik

Παιχνίδια με κανόνες στην ξένη γλώσσα

Αν βρεις ένα ενδιαφέρον επιτραπέζιο που έχει κανόνες ή και κάρτες στην ξένη γλώσσα μην διστάσεις να το πάρεις. Βέβαια, αν τα περισσότερα δεν είναι στα ελληνικά, τότε προϋπόθεση είναι να έχει ξεκινήσει ήδη την εκμάθηση της ξένης γλώσσας, ώστε να προσπαθήσει να διαβάσει τους κανόνες και τις κάρτες του παιχνιδιού.

Ταξιδέψτε

Η ξένη γλώσσα δεν είναι τίποτα άλλο από την εκμάθηση ενός άλλου πολιτισμού, μιας ξένης κουλτούρας. Το να ταξιδεύεις παρέα με το παιδί σου σε μια ξένη χώρα, να παρατηρείς μαζί του τον πολιτισμό και τις ιδιαιτερότητες της χώρας αυτής και το να προσπαθείτε να μιλήσετε στην ντόπια γλώσσα μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας. Ίσως μάλιστα να είναι καταλυτικό στο να αγαπήσει το παιδί σου τη γλώσσα αυτή!

Pexels

Μην γελάς με την προφορά ή τα λάθη του

Φυσικά και δεν είναι κακό να κάνει λάθη κι αν δεν είσαι πέρα από γονιός και καθηγητής του, τότε απλά μην τον διορθώνεις. Όλα τα παιδιά κάνουν λάθη κι αυτός που πρέπει να τα διορθώνει είναι ο καθηγητής. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι να μην γελάς με τα λάθη και την προφορά του, γιατί είναι πολύ πιθανό να “πέσει” η αυτοπεποίθησή του και να διστάζει πλέον να μιλάει στην ξένη γλώσσα.

Αν προσπαθήσεις όλα τα παραπάνω και το παιδί σου είναι αρνητικό στην εκμάθηση μιας συγκεκριμένης ξένης γλώσσας, τότε επικοινώνησε με τον αντίστοιχο εκπαιδευτικό, ώστε να μάθεις μήπως ο λόγος που δεν θέλει να ασχοληθεί με την γλώσσα είναι διαφορετικός από αυτόν που φαντάζεσαι!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να μάθει μια ξένη γλώσσα ακόμα κι αν δεν έχεις ιδέα απ’ αυτή; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα