Πώς να σταματήσεις να υπεραναλύεις τα πάντα

15:53 10/4/2021 - Πηγή: iPop

Πολλές φορές μπορεί να έχεις πιάσει τον εαυτό σου να υπεραναλύει τις καταστάσεις που σου συμβαίνουν με μία ατελείωτη συλλογιστική σκέψη η οποία πολύ συχνά δε σε ωφελεί σε τίποτα παρά μόνο σου δημιουργεί περισσότερο άγχος. Τις περισσότερες φορές ωστόσο αυτή είναι μία διαδικασία που ξεκινάει αυτόματα να συμβαίνει στο κεφάλι σου χωρίς να έχεις πλήρη επίγνωση και έτσι είναι αργά όταν το συνειδητοποιείς καθώς μπορεί να έχεις ανεβάσει ήδη πίεση! Ωστόσο υπάρχουν κάποιες πρακτικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να να σταματήσεις να υπεραναλύεις τα πάντα και καλό θα είναι να τις δοκιμάσεις.

Πως να σταματήσεις
να υπεραναλύεις τα πάνταΑπόκτησε αυτογνωσία

Η αυτογνωσία μπορεί να σε βοηθήσει σε πολλές πτυχές της ζωής σου και ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για την υπερανάλυση των καταστάσεων. Το να μπορείς να αναγνωρίσεις πότε είσαι υπερβολική σχετικά με κάποια κατάσταση θα σου γλιτώσει πολύ χρόνο εσωτερικής ανάλυσης χωρίς λόγο. Δώσε μεγαλύτερη προσοχή στις σκέψεις και στα συναισθήματά σου κάνοντας ερωτήσεις στον εαυτό σου τις οποίες θα πρέπει να απαντάς με λογική και ειλικρίνεια. Για παράδειγμα αναρωτήσου πως νιώθεις, αν χρειάζεται πραγματικά να ανησυχείς ή τι μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις αυτά που αισθάνεσαι.

Βάλε τη σκέψη σου σε μία ευρύτερη οπτική

Κάποιες φορές μπορεί να σου έχει συμβεί να “κολλήσεις” σε μία συγκεκριμένη σκέψη η οποία όμως δεν έχει καμία εξελικτική πορεία παρά μόνο κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό της. Όταν συνειδητοποιήσεις ότι βρίσκεσαι σε αυτή την κατάσταση καλό είναι να πάρεις μία ανάσα και να βάλεις τα πράγματα σε μία ευρύτερη οπτική. Πιο συγκεκριμένα, αναλογίσου αν θα έχει σημασία αυτό το περιστατικό που υπεραναλύεις σε 5 ή 10 χρόνια από σήμερα ή αν θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να συνειδητοποιήσεις τη σοβαρότητα της κατάστασης και να σκεφτείς περισσότερο ορθολογικά. Συνήθως όταν υπεραναλύουμε καταστάσεις είναι εξαιτίας μίας κατάστασης που μας δημιουργεί άγχος στο παρόν η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εφήμερη.

Αποδέξου ότι δε μπορείς να αλλάξεις τα πάντα

Προκειμένου να σταματήσεις να υπεραναλύεις τα πάντα θα χρειαστεί να αποδεχτείς το γεγονός ότι δε μπορείς να αλλάξεις τα πάντα. Συνήθως όταν υποκύπτουμε στην υπερανάλυση είναι ένας τρόπος να νιώσουμε ότι έχουμε τουλάχιστον τον έλεγχο των συναισθημάτων και της σκέψης μας. Πάντα θα υπάρχουν και πράγματα που συμβαίνουν και ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνάμεις. Θα υπάρχουν πάντα κακές και καλές καταστάσεις στη ζωή των ανθρώπων και πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε ό, τι συμβαίνει σε εμάς, αυτό που μπορούμε μόνο να ελέγξουμε είναι το πως αντιδρούμε σε αυτό!

Με αυτούς τους τρεις τρόπους μπορείς να βελτιώσεις τη σκέψη σου και να ελέγξεις το αδιανόητο άγχος που μπορεί να σε καταλαμβάνει για πράγματα που τελικά δεν έχουν και τόσο μεγάλη αξία!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς να σταματήσεις να υπεραναλύεις τα πάντα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα