Πώς να μην γίνουν χάλια τα χαλιά σου!

19:31 2/4/2014 - Πηγή: iPop

Ωραία τα μπορδοροδοκόκκινα χαλιά που αγόρασες, ωραία σε έβγαλαν έναν ολόκληρο χειμώνα, αλλά ήρθε η ώρα να τα μαζέψεις και να τα αποθηκεύσεις. Επειδή, όμως, πρέπει να σε βγάλουν κι άλλους χειμώνες, καλό θα ήταν να μην τα ξεπετάξεις έτσι απλά και γίνουν χάλια. Εμείς σου δίνουμε δέκα μικρά tips, έτσι ώστε να είναι κορακοζώιτα και μπορδοροδοκόκκινα, σαν καινούργια. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Σενάριο «έχω σιχαμένα πολύ χρήμα»

Σε αυτή την περίπτωση, κάνεις ένα τηλεφώνημα σε μια από τις εταιρίες που μαζεύουν, καθαρίζουν και φυλάσσουν χαλιά και δεν

ξανασχολείσαι. Πρόσεξε, όμως: Η εταιρία να είναι της εμπιστοσύνης σου, δηλαδή να την έχεις ξαναδοκιμάσει εσύ. Κι αν όχι, πάρε κάποια που την έχει δοκιμάσει η θειά σου η συλλέκτρια χαλιών. Υπάρχουν εταιρίες που αρκούνται στο επιφανειακό πλύσιμο και η (μπόλικη) σκόνη στο πέλος του χαλιού παραμένει εκεί.

Σενάριο «είμαι λουστράκος».

Εδώ είμαστε! Άκου τι πρέπει να κάνεις:

Σκουπίζεις με την ηλεκτρική το χαλί πολύ καλά, αλλά πολύ καλά. Μην κλέβεις, λέμε πολύ καλά. Μετά το γυρνάς ανάποδα (αν δεις τι έχει αφήσει από σκόνη στο πάτωμα, θα καταλάβεις) και το σκουπίζεις πολύ καλά, αλλά πολύ καλά. Όταν βεβαιωθείς ότι η σκόνη έχει ελαχιστοποιηθεί, μόνο τότε περνάς στο στάδιο του καθαρίσματος.

Μπορείς να το καθαρίσεις με αφρό (ή υγρό) από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Μπορείς, όμως, να χρησιμοποιήσεις και καθαρό πετρέλαιο διαλυμένο με νερό. Το πετρέλαιο θα ζωντανέψει τα χρώματα και λειτουργεί και ως απωθητικό των σκόρων. Στους παραπάνω δύο τρόπους δεν χρειάζεται να σηκώσεις το χαλί, το κάνεις επιτόπου.

Το καλύτερο καθάρισμα, βέβαια, γίνεται εάν μένεις σε ρετιρεδάκι, οπότε σημαίνει ότι έχεις χώρο, βγάζεις το χαλί στο μπαλκόνι ανάμεσα στις γιούκες και στις ορτανσίες, το κρεμάς, παίρνεις το λάστιχο κι αρχίζεις το μπουγέλο. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσει βαθιά. Ως σαπούνι, σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι το πράσινο, καλό είναι και το ειδικό υγρό απορρυπαντικό.

Προσοχή: Θέλει πολύ καλό ξέβγαλμα, ε; Μην πας να στρώσεις τον άλλο χειμώνα χαλί και στρώσεις σερπαντίνες, επειδή θα έχει κοπεί από το σαπούνι.

Προτελευταίο στάδιο, το στάδιο του στεγνώματος. Τουλάχιστον δύο εικοσιτετράωρα πρέπει να το αερίσεις, άσε που αυτά τα 24ωρα πρέπει να εχει ζέστη. Αν χρειαστεί, τα περνάς κι ένα πιστολάκι στο τέλος. Ρόλεϊ μην τους βάλεις, όμως.

Τέλος, περνάμε στο πακετάρισμα και την αποθήκευση. Το χαλί το τυλίγουμε με το πέλος προς τα μέσα, ενώ σε τακτά διαστήματα βάζουμε αντισκορικά της αρεσκείας μας. Tip: ανάμεσα στα αντισκορικά και το χαλί μπορούμε να βάλουμε εφημερίδες, οι οποίες δεν θα επιτρέψουν στα αντισκορικά να αφήσουν στάμπα στο χαλί κι, επιπλέον, θα απορροφήσουν και την όποια τελευταία υγρασία.

Τυλίγουμε το χαλί σε ρολό, όσο πιο σφιχτά μπορούμε και όσο πιο ίσια μπορούμε. Το δένουμε με σπάγκους ή με πλασικοποιημένο σύρμα κηπουρικής και το τυλίγουμε με τις ειδικές πλαστικές σακούλες χαλιών. Κι άλλο tip: Ράψε «σακούλα» από παλιά σεντόνια. Το ύφασμα κάνει το χαλί να αναπνέει. Τελευταίο tip, ουφ: Καλό είναι να το αποθηκεύσεις κάθετο και όχι όρθιο, για να μην χάσει τη φόρμα του και του χρόνου στρώσεις κάτι σε σκαληνό κι όχι σε τετράγωνο.

The post Πώς να μην γίνουν χάλια τα χαλιά σου! appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα