Πώς να μάθεις στο παιδί σου να σε βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού

13:19 28/2/2021 - Πηγή: iPop

Κάθε μητέρα έχει αναλάβει να μάθει στο παιδί της να είναι υπεύθυνο και να του μεταλαμπαδεύσει γνώσεις και ικανότητες τις οποίες θα χρειαστεί στη μετέπειτα ζωή του. Μία από αυτές τις υποχρεώσεις είναι και οι δουλειές του σπιτιού στις οποίες θα πρέπει μεγαλώνοντας να μάθεις στο παιδί να συνεισφέρει.

Πώς να μάθεις στο παιδί σου να βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιούΜην τις αποκαλείς “δουλειές”

Αυτό που ζητάς είναι να μάθεις στο παιδί σου να αναλαμβάνει υποχρεώσεις γιατί οι δουλειές του σπιτιού είναι “υποχρεώσεις” των μελών που ζουν στο σπίτι. Αυτό σημαίνει

ότι πρέπει να περάσεις στο παιδί σου τη σημαντικότητα του να παρέχεις βοήθεια στα μέλη της οικογένειάς σου και να είσαι χρήσιμος όπου μπορείς. Ξεκαθάρισε στα παιδιά σου ότι αυτές οι υποχρεώσεις είναι υποχρεώσεις όλων σας και όχι μόνο δικές τους. Το παιδί σου μόλις αντιληφθεί ότι πρόκειται να παρέχει βοήθεια σε όλα τα μέλη της οικογένειας θα προσπαθεί όσο μπορεί να βοηθάει και στις δουλειές του σπιτιού.

PexelsΚάν’ το να φαίνεται (και να είναι!) ευχάριστο

Αντιμετώπισε το θετικά! Προσπάθησε να περάσεις στο παιδί σου ότι δεν πρόκειται για μία αγγαρεία. Βάλτε μουσική και διασκεδάστε το. Η ακόμα καλύτερα μπορείς να οργανώσεις τις δουλειές του σπιτιού σε ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού! Εξάλλου ποιος είπε ότι οι δουλειές του σπιτιού δε μπορούν να έχουν πλάκα; Όλα μπορούν να φανούν πιο διασκεδαστικά μέσα από τα μάτια των παιδιών, άφησε τα να σε καθοδηγήσουν μέσα από τα δικά τους μάτια και ίσως έτσι να κάνεις κι εσύ τις δουλειές πιο ευχάριστα από ποτέ!

Να έχεις λογικές απαιτήσεις

Φυσικά δεν είναι όλες οι εργασίες για όλες τις ηλικίες. Πρέπει να έχεις ρεαλιστικές “απαιτήσεις” και προσδοκίες. Χρειάζεται να καθοδηγήσεις το παιδί σου από ένα απλό συμμάζεμα του δωματίου του μέχρι το να πλύνει τα πιάτα μετά το φαγητό. Όταν του αναθέσεις την πρώτη του “υποχρέωση” ρώτησε το αν χρειάζεται κάποια βοήθεια και στην αρχή καλό είναι να διεκπεραιώνετε μαζί τις πρώτες εργασίες. Επίσης, μπορείς να του προτείνεις εναλλακτικές αν δε θέλει να ασχοληθεί με κάποια από τις υποχρεώσεις που του έθεσες. Δεν είναι απαραίτητο να πιεστεί να κάνει κάτι που δε θέλει αλλά είναι σημαντικό να σε δει να το κάνεις εσύ και ύστερα κάποια στιγμή να το κάνει και το ίδιο.

Με αυτούς τους τρόπους μπορείς να μάθεις στο παιδί σου να σε βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς να μάθεις στο παιδί σου να σε βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα