Πολλαπλά μηνύματα για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης

22:00 3/2/2017 - Πηγή: iPop

Ενώ ο Φεβρουάριος έχει μπει και η συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ πλησιάζει (6 Φεβρουαρίου) πολλαπλά είναι τα μηνύματα τόσο απ’ το εσωτερικό της Ελλάδας όσο κι απ’ την Ευρώπη για το άμεσο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Μιλώντας το βράδυ της Παρασκεύς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Antenna, ο κυβερνητικός

εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, διαβεβαίωσε ότι «δεν θα ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2015», διευκρινίζοντας ότι το κλίμα κατά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού στη Μάλτα- και ιδιαίτερα στη συνάντηση με την Angela Merkel- ήταν θετικό και απείχε κατά πολύ απ’ τις δηλώσεις του Schäuble ότι μπορεί να περιμένει μέχρι και τον Ιούνιο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δ. Τζανακόπουλος:

Η λογική όλων είναι ότι πρέπει να γεφυρωθούν οι διαφορές και συμφωνήθηκε η ανάγκη να κάνουν όλες οι πλευρές τα απαραίτητα βήματα και αν είναι εφικτό να κλείσουν όλες οι διαφορές και μέσα στον Φεβρουάριο

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας πως οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται οφείλονται στο ΔΝΤ. «Ο λόγος που υπάρχουν καθυστερήσεις είναι ότι η ελληνική πλευρά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν αποδέχονται τις προβλέψεις ΔΝΤ για το 2019. Υπό αυτή την έννοια τίποτα δεν έχουμε συμφωνήσει σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ».

Αναφορικά με τη μείωση του αφορολόγητου και τα δημοσιεύματα που θέλουν την Κυβέρνηση να έχει πει ήδη «ναι», ο ίδιος σχολίασε: «Δεν έχει αλλάξει η θέση μας, ότι όσα ζητεί το ΔΝΤ είναι παραλογισμοί».

Όσο κι αν βγαίνουν διάφοροι και λένε ότι μπορούν να περιμένουν ως τον Ιούνιο θα είναι επιζήμιο και για την Ευρώπη μία αναζωπύρωση της κρίσης

Μάλιστα, ο Δ. Τζανακόπουλος ερμήνευσε το δημοσίευμα του Bloomberg και τις δηλώσεις Τσακαλώτου ότι «η Ελλάδα είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα», διότι «έχουμε υλοποιήσει το 1/3 των προαπαιτούμενων πριν την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας».

Merkel- Τσίπρας συμφώνησαν το άμεσο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης

Αλέξης Τσίπρας και Angela Merkel συμφώνησαν, κατά τη συνάντησή τους στη Μάλτα, να ληφθούν άμεσα οι αναγκαίες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το μέλλον των λαών δεν μπορεί να αποφασίζεται πίσω από κλειστές πόρτες» κάνοντας λόγο για ευκαιρία που μπορεί να δοθεί στην Ευρώπη αν «σταματήσουν να υπάρχουν αγκυλώσεις» και «κοιτάξουμε προς το μέλλον».

Πρώην στέλεχος ΔΝΤ: Το Ταμείο πρέπει να αποχωρήσει απ’ το ελληνικό πρόγραμμα

Το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, Ashoka Mody, μιλώντας στο Bloomberg, εξέφρασε την άποψη ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει απ’ το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα ήταν μια καταστροφή, διότι «ξανά και ξανά, η αποτυχία του να πάρει κρίσιμα μαθήματα επέφερε οδύνη στον ελληνικό λαό. Όταν οι διευθυντές του ΔΝΤ συναντηθούν τη Δευτέρα, θα έπρεπε να συμφωνήσουν να ελαφρύνουν τα χρέη της χώρας και να φύγουν».

Ο Mody συνέχισε λέγοντας ότι το Ταμείο δεν θα έπρεπε απ’ την αρχή να εμπλακεί με την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι το 2010 οι ηγέτες της Ευρώπης επιθυμούσαν το ΔΝΤ να μείνει έξω απ’ το ζήτημα υπό τον φόβο ότι η συμμετοχή του στο πρόγραμμα θα έδειχνε αδυναμία της νομισματικής Ένωσης.

The post Πολλαπλά μηνύματα για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα