Πιο ακριβό φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι- Ποια προϊόντα αυξήθηκαν;

10:58 19/12/2016 - Πηγή: iPop

Κατά 2,42% θα είναι πιο ακριβό φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε σύγκριση με το 2015, λόγω της αύξησης που έχουν υποστεί οι τιμές σε βασικά προϊόντα.

Τα στοιχεία προέκυψαν απ’ τον δειγματοληπτικό έλεγχο που έκανε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Ε.Σ.Ε.Ε. από 14 έως 19 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, ένα εορταστικό τραπέζι για 6-8 άτομα αναμένεται να κοστίσει περί τα 150,96 € από 147,39 € που ήταν πέρυσι και 144,76 το 2014.

Φυσικά η σύγκριση γίνεται υπολογίζοντας ακριβώς τα ίδια προϊόντα.

Η αύξηση οφείλεται

κυρίως στην αύξηση των τιμών των γλυκισμάτων (Κουραμπιέδες και Μελομακάρονα). Μικρή αύξηση παρουσίασαν τα κρέατα (1,52%), λόγω της ανοδικής πορείας της τιμής του αρνιού.

Πιο αναλυτικά:

Κρέατα

Η άνοδος αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της τιμής του αρνιού κατά 0,2 €/κιλό, καθώς οι τιμές τόσο της Γαλοπούλας όσο και του Χοιρινού αναμένεται να κυμανθούν στα περυσινά επίπεδα.

Αναψυκτικά, Μπύρες και Κρασιά

Άνοδος του κόστους λόγω και της μετάταξης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ πτωτικά κινούνται οι τιμές της Φέτας και του Ελαιόλαδου.

Φρούτα και των Οπωροκηπευτικά

Το κόστος προμήθειάς τους κινείται σε υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα. Η τιμή των πορτοκαλιών καταγράφει την μεγαλύτερη αύξηση σε αντίθεση με την υποχώρηση της τιμής του λάχανου που σημειώνει την μεγαλύτερη ετήσια πτωτική πορεία.

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα

Άνοδος της τιμής της τάξεως του 8,36% λόγω του ΦΠΑ που αυξήθηκε από 23% σε 24%.

The post Πιο ακριβό φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι- Ποια προϊόντα αυξήθηκαν; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα