«Παζάρια» Τουρκίας- Ε.Ε. στις Βρυξέλλες- Με τα βλέμματα στραμμένα στην τριμερή Νταβούτογλου- Τουσκ- Γιούνκερ

10:36 18/3/2016 - Πηγή: iPop

Στην λύση του προσφυγικού ζητήματος αλλά και στην σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας- Ε.Ε. εστίασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, το πρωί της Παρασκευής από τις Βρυξέλλες. Οι πολύωρες διαβουλεύσεις της Πέμπτης κατέληξαν σε κοινή γραμμή με των ηγετών των 28 κρατών- μελών της Ε.Ε. και σε μια επί της αρχής συμφωνία. Να τονισθεί πως αυτό το οποίο αναμένεται να δούμε κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής είναι η στάση που θα διατηρήσει

η Τουρκία, σχετικά με τα όσα προτείνει η Ευρώπη.

Τα βλέμματα στραμμένα στις Βρυξέλλες

Με τα μάτια στραμμένα στις εξελίξεις της Συνόδου ζει η Ευρώπη και ειδικά η χώρα μας, καθώς με αγωνία παρακολουθούν όλοι το «πρωινό» Νταβούτογλου- Τουσκ- Γιούνκερ, κατά το οποίο ο Τούρκος Πρωθυπουργός ενημερώνεται σχετικά με τα βασικά σημεία στα οποία συμφώνησαν οι ηγέτες της Ε.Ε.

Προσερχόμενος στην τριμερή και αργοπορημένος κατά μια περίπου ώρα ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε:

Πρέπει να δούμε πώς θα βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, αλλά και να έχουμε οφέλη και οι δύο ήπειροι

Και πρόσθεσε:

Τα ανθρωπιστικά ζητήματα είναι πέραν κάθε διαπραγμάτευσης για την Τουρκία. Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων που φεύγουν από την Τουρκία για την Ευρώπη

Όπως δήλωσαν την Πέμπτη Μέρκελ και Ολάντ, δεν υπάρχει αρχικό κείμενο, αλλά συμφωνία επί της αρχής, ενώ και οι δύο παραδέχθηκαν πως χρειάζεται ακόμα δουλειά μέχρι να μιλήσει κανείς για συμφωνία Τουρκίας- Ε.Ε.

Στη 13:00 αναμένεται να ξεκινήσει το γεύμα των ηγετών της Ε.Ε. με την συμμετοχή του κ. Νταβούτογλου.

Τι στάση κρατά η Κύπρος;

Σύμφωνα με το Reuters, o κ. Αναστασιάδης φάνηκε ικανοποιημένος από την έκβαση των συζητήσεων, ενώ φέρεται να είναι έτοιμος να ασκήσει βέτο εάν κριθεί απαραίτητο.

O Peter Spiegel μίλησε για νίκη του Κύπριου Προέδρου, καθώς, όπως είπε, δεν ανοίγουν προς το παρόν τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας.

Ο Τσίπρας τονίζει πως η Τουρκία ζητάει πολλά

Κοινές απόψεις με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, μοιράζεται ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις τοποθετήσεις του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει μεγάλες απαιτήσεις από τη Ε.Ε. σε σύγκριση μ’ αυτά που εκείνη προσφέρει.

Την συγκεκριμένη άποψη εξέφρασε τόσο κατά την τοποθέτησή του στην Σύνοδο των Ευρωοσοσιαλιστών, όσο και κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των «28» της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, στο συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Η Τουρκία ζητά από την ΕΕ περισσότερα από αυτά τα οποία προσφέρει. Φαινομενικά επιθυμεί να επισπεύσει την ενταξιακή διαδικασία, ενώ στην πράξει επιδιώκει να δυσχεράνει την θέση της κυπριακής κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτόν απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσης επίλυσης του Κυπριακού».

Μέρκελ-Ολάντ: Καταλήξαμε στα βασικά σημεία

«Προς το παρόν καταλήξαμε στα βασικότερα σημεία ενός σχεδίου που θα παρουσιάσουμε στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σ ένα κοινό ανακοινωθέν ΕΕ-Τουρκίας», είπε η Α. Μέρκελ κατά την ενημέρωσή της μετά την λήξη της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Όλα τα ζητήματα χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, τόνισε η κ. Μέρκελ. «Είμαστε στην αρχή και έχουμε πολύ δρόμο», εκτίμησε.

Οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, αλλά από τη συνολική ατμόσφαιρα «μπορώ να πω ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου έλαβε την εντύπωση ότι συνολικά έχουμε τη πρόθεση να δεσμευτούμε σε ένα κοινό αποτέλεσμα».

«Δεν υπάρχει αρχικό κείμενο αλλά επί της αρχής συμφωνίας», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να απαντηθεί ένα πρώτο ερώτημα που αφορά την συμφωνία των χωρών της Ευρώπης να πάμε σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Αυτό τελείωσε. Μπορεί να μας πήρε τόση ώρα αλλά συμφωνήσαμε. υπήρξαν ποσοστώσεις προϋποθέσεις και άλλα, αλλά οι 28 κατέληξαν σε κοινή πρόταση η οποία θα συζητηθεί με την Τουρκία. Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα».

Η στάση της Τουρκίας

Τούρκος αξιωματούχος με δηλώσεις του έδωσε μια γεύση σχετικά με την στάση που διατηρήσει ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Είπε, λοιπόν, πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα ασκήσει πιέσεις σχετικά με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.

«Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες για την διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τα αρχικά κριτήρια για πολλά κεφάλαια, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που χρειάζονται να γίνουν για να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια, και αυτή παραμένει η προσδοκία μας», είπε ο αξιωματούχος, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμφωνήσει ο κ. Νταβούτογλου με όλα τα άρθρα.

Και ο ίδιος ο κ. Νταβούτογλου σε δηλώσεις του από την Άγκυρα είχε τονίσει πως η Τουρκία δεν θα δεχθεί συμφωνία που την κάνει ανοιχτή φυλακή.

The post «Παζάρια» Τουρκίας- Ε.Ε. στις Βρυξέλλες- Με τα βλέμματα στραμμένα στην τριμερή Νταβούτογλου- Τουσκ- Γιούνκερ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα