Παρουσίασε το κίνημά του ο Βαρουφάκης- Τι είπε ο Ασάνζ στην παρέμβασή του;

08:24 10/2/2016 - Πηγή: iPop

Το βράδυ της Τρίτης έγινε η παρουσίαση του κινήματος του Γιάνη Βαρουφάκη, DiEM25, με τον ίδιο να μιλάει για μια δημοκρατική Ευρώπη, όπου όλοι οι φορείς θα εκλέγονται από το άλλο. Έκπληξη προκάλεσε η παρέμβαση του Τζουλιαν Ασάνζ κατά την διάρκεια της παρουσίασης του κινήματος.

Ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε πως θα ζητήσει από τους Προέδρους της Κομισιόν και του Eurogroup να αρχίσουν οι ζωντανές μεταδόσεις των συνεδριάσεων που γίνονται στις Βρυξέλλες.

Τι είπε ο Γ. Βαρουφάκης;

«Το να υπερασπιστούμε

τη δημοκρατία είναι καθήκον μας. Η Ευρώπη είτε θα εκδημοκρατιστεί είτε θα διαλυθεί. Είμαστε ενωμένοι λόγω της διαφορετικότητάς μας. Εμείς εδώ είμαστε αλληλέγγυοι. Ο κόσμος ξέρει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Ευρώπης.

Η μεγάλη αυταπάτη στη δική μας ΕΕ είναι απλή: υπάρχει προσέγγιση απολιτική. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί θέλουν να μην υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος σε επίπεδο ΕΕ. Πώς εμείς επιτρέψαμε να συμβεί κάτι τέτοιο; Η απάντηση έγκειται στις απαρχές της ΕΕ. Η ΕΕ ξεκίνησε ως ένα καρτέλ των βαρέων οικονομιών. Πολύ μεθοδικά σημειώθηκε η διαδικασία αποπολιτικοποίησης των αποφάσεων. Αυτός είναι φαύλος κύκλος του απολυταρχισμού και της οικονομικής κρίσης. Όσο μεγαλύτερη ύφεση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη απολυταρχισμού.

Είμαστε ένα αριστερό κίνημα; Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ είμαι Αριστερός.

Εμείς έχουμε την πρόθεση να χτίσουμε έναν συνασπισμό που θα μία ευρεία συμμαχία ριζοσπαστικών δημοκρατών, φιλελεύθερων δημοκρατικών. Σκοπός είναι να φέρουμε τον δήμο πίσω στη δημοκρατία. Η κριτική μας για τις Βρυξέλλες δεν είναι για τους καλούς ανθρώπους που εργάζονται στους θεσμούς. Πρέπει να εργάζονται για το λαό. η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η πλήρης διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. Αν μπορείτε να ρίξετε φως σε ένα δωμάτιο που παίρνονται αποφάσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο τότε αυτό είναι στα σχέδιά μας. Θέλουμε ζωντανή μετάδοση από τις συναντήσεις των φορέων. Θα ζητήσουμε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, του Eurogroup να εκκινήσουν τη διαδικασία διάχυσης φωτός, τη ζωντανή μετάδοση. Αν δεν είναι πρόθυμοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους πολίτες γιατί δε θα το κάνουν.

Εμείς είμαστε αλλεργικοί στην παθητικότητα και την αδιαφάνεια. Εμείς βασιζόμαστε στη χρήση ψηφιακών πλατφόρμων, στις συναντήσεις σε τοπικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκές μαζώξεις όπως η σημερινή, θέλουμε να λύσουμε τα θέματα της μετανάστευσης. Θα δούμε πώς οι δικές μας αποφάσεις θα μετουσιωθούν σε πράξεις. Όλα αυτά θα αποφασιστούν συλλογικά.

Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη που θα είναι δημοκρατική ,όπου όλοι οι πολιτικοί φορείς θα εκλέγονται από τον κυρίαρχο λαό. Θέλουμε μια διαφανή Ευρώπη που όλες οι αποφάσισες θα λαμβάνονται από τον κυρίαρχο λαό. φιλοδοξούμε σε μία ενωμένη Ευρώπη που οι πολίτες της θα έχουν κοινά. Μία ρεαλιστική Ευρώπη, μία αποκεντρωμένη Ευρώπη, μία πλουραλιστική Ευρώπη, μία Ευρώπη της ισότητας, μία Ευρώπη που θα σέβεται την πολιτισμική διαφορετικότητα, μία κοινωνική Ευρώπη που θα υπερασπίζεται όχι μόνο την ελληνική ασφάλεια αλλά και τα βασικά αγαθά που θα απολαμβάνει ο κάθε πολίτης μία Ευρώπη που θα αφήνει στη γη τα ορυκτά καύσιμα.

Η παρέμβαση του Ασάνζ μέσω video

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι εδώ. Ακούω για το οικοδόμημα, αυτό το όνειρο και είμαι μέρος αυτής της προσέγγισης. Η Ευρώπη είναι ένα αμάλγαμα, μία ένωση κρατών είναι το μεγαλύτερο γκρουπ στον κόσμο και έχουμε ένα μεγάλο ΑΕΠ.

Υπήρχε ένα όραμα για αυτό που θα μπορούσε να είναι η Ευρώπη και αυτό το όνειρο το έχει χάσει η Ευρώπη, αυτή η απώλεια του ονείρου παράγει τον κατακερματισμό και την αδυναμία που βλέπουμε στις ημέρες. Βλέπουμε να υπάρχουν κράτη που συμβιβάζουν τα συμφέροντα του λαού με την εμπλοκή τους στη Β. Αφρική, βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν κατασκοπευτική δράση ενάντια στο Η. Βασίλειο και τη Σουηδία, βλέπουμε ότι υπάρχει αλλοίωση του κράτους δικαίου και το βιώνω προσωπικά. Η κατάρρευση του ευρωπαϊκού ονείρου δεν πρέπει να επιτραπεί. Εγώ θα παλέψω. Διαφορετικά έρχεται χειμώνας, έρχεται πόλεμος στην Ευρώπη. Θα πρέπει να αδράξουμε τη ημέρα. Διαφορετικά θα βιώσουμε εφιαλτικές νύχτες. Να δημιουργήσουμε ένα όραμα για μία νέα Ευρώπη για να μη φτάσουμε στη διάλυσή της».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης του Ασάνζ, ο Γιάνης Βαρουφάκης φώναξε: «Ελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ, ελευθερία στον Ασάνζ και αμνηστία στον Έντουαρντ Σνόουντεν».

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ μίλησε και για τα capital controls:

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απέτυχα, δεν είμαι πια υπουργός Οικονομικών. Ήξερα ότι τα capital controls ήταν εργαλείο των θεσμών για να επιβάλουν τη θέλησή τους στις κυβερνήσεις. Ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogroup όταν με επισκέφθηκε μου είπε ότι είτε θα αποδεχόμουν την ήδη υπάρχουσα οικονομική πολιτική, το πρόγραμμα ως είχε, είτε θα «σας κλείσουμε τις τράπεζες». Το 1967 ανέτρεψαν τη δημοκρατία με τανκς, τον Ιούλιο του περασμένου έτους το έκαναν με τις τράπεζες

Photos: Nick Paleologos / SOOC

The post Παρουσίασε το κίνημά του ο Βαρουφάκης- Τι είπε ο Ασάνζ στην παρέμβασή του; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα