Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Το μήνυμα ανθρωπιάς που πρέπει κι εσύ να διαβάσεις!

12:44 20/6/2020 - Πηγή: iPop

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλοιώσει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και μας έχει κάνει να αμελήσουμε τους πρόσφυγες. Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2020, όμως, είναι η ευκαιρία να θυμηθούμε πως κι οι ανάγκες των ανθρώπων αυτών δεν είναι λίγες. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου 2000 και τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, με αφορμή την υπογραφή

της Σύμβασης της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων το 1951.

Η σύμβαση αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Στα 54 χρόνια της ύπαρξής της, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για τις προσπάθειές της αυτές έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Την εποχή του κορονοϊού, που η κοινωνία μας δοκιμάζεται, δεν πρέπει να ξεχνάμε μεταξύ άλλων τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πανδημία, τις κοινότητες υποδοχής τους και τους εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα που τους στηρίζουν.

Άλλωστε, μην ξεχνάς πως άνθρωποι είναι κι αυτοί και δεν φταίνε σε κάτι. Αντιθέτως, αντιμετωπίζουν συνεχώς δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και την απόμακρη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Δεν έχει σημασία ποιος είσαι, από πού έρχεσαι, αν είσαι άνδρας ή γυναίκα. Όλοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Κάθε κίνησή μας μετράει πολύ! 

Για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2020, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα, τονίζοντας πως οι πρόσφυγες, αλλά και οι χώρες υποδοχής, πρέπει να λαμβάνουν τη στήριξη που χρειάζονται.

Σχεδόν 80 εκατομμύρια γυναίκες, παιδιά και άντρες σε όλον τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα. Ακόμα πιο σοκαριστικό: 10 εκατομμύρια από αυτούς τράπηκαν σε φυγή μόλις τον τελευταίο χρόνο 

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επισήμανε ότι οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι έχουν διακριθεί ανάμεσα σε όσους προσφέρονται για να κάνουν τη διαφορά στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης και σημείωσε ότι από τους καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές μέχρι τα νοσοκομεία της Ευρώπης, οι πρόσφυγες εργάζονται ως νοσηλευτές, γιατροί, επιστήμονες, δάσκαλοι και σε άλλους βασικούς ρόλους, προστατεύοντας τους εαυτούς τους και ανταποδίδοντας στις κοινότητες που τους φιλοξενούν.

Είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες και αναγνωρίζουμε την βασική μας υποχρέωσή να προστατεύσουμε όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Εμείς φοβόμαστε τους πρόσφυγες ή οι πρόσφυγες φοβούνται εμάς;

Photo: Unsplash/ pixpoetry

Το άρθρο Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Το μήνυμα ανθρωπιάς που πρέπει κι εσύ να διαβάσεις! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα