Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας Πάρκινσον: Μύθοι και αλήθειες για τη νόσο

15:10 11/4/2020 - Πηγή: iPop

11 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας Πάρκινσον, μια ημέρα που θεσπίστηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευρολογική κατάσταση που είναι ανίατη και οφείλεται σε μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης στα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου. Πρόκειται, μάλιστα, για τη δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσο μετά τη νόσο του Alzheimer.

Προκαλεί κινητικά συμπτώματα όπως τρόμο (τρέμουλο), δυσκαμψία, βραδυκινησία και κακή ισορροπία, αλλά και μη κινητικά προβλήματα, όπως σιελόρροια, υποσμία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, δυσκοιλιότητα.

Υπολογίζεται πως περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο αυτή. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 15.000-20.000 ασθενείς, ενώ σε αυτούς προστίθενται περίπου 2.000 νέοι ασθενείς κάθε χρόνο.

Η 11η Απριλίου έχει επιλεγεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας Πάρκινσον διότι είναι η ημερομηνία γέννησης, το έτος 1775, του Τζέιμς Πάρκινσον. Πρόκειται για τον Άγγλο γιατρό που ανακάλυψε το 1817 τη συμπτωματολογία της ασθένειας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι μύθοι σχετικά με τη νόσο που πολλοί έχουν πιστέψει.

Μύθοι και αλήθειες για τη νόσο Πάρκινσον

Όποιος τρέμει έχει Πάρκινσον;

Φυσικά και όποιος τρέμει δεν σημαίνει ότι έχει απαραίτητα Πάρκινσον. Το τρέμουλο μπορεί να οφείλεται σε διάφορες άλλες παθήσεις, ενώ πολλοί ασθενείς με Πάρκινσον δεν έχουν καν τρέμουλο μεταξύ των συμπτωμάτων.

Το τρέμουλο (τρόμος) είναι το πιο συχνό κινητικό σύμπτωμα; 

Κι όμως όχι. Όπως είπαμε και πριν δεν έχουν όλοι οι ασθενείς της συγκεκριμένης νόσου τρέμουλο. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η βραδυκινησία, δηλαδή οι αργές κινήσεις, η δυσκαμψία και οι διαταραχές στο περπάτημα.

Το Πάρκινσον είναι ασθένεια των ηλικιωμένων; 

Αυτός κι αν είναι ένας από τους πιο συχνούς μύθους, που φυσικά και δεν ισχύει. Ποια είναι, όμως, η αλήθεια; Η ασθένεια αυτή είναι πιο συχνή στην τρίτη ηλικία, καθώς προσβάλλει κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να προσβάλλει και τις μικρότερες, Μάλιστα, υπολογίζεται ότι ποσοστό 5%-10% των ασθενών έχουν ηλικία κάτω των 50 ετών.

Η νόσος Πάρκινσον είναι κληρονομική; 

Η αλήθεια είναι πως μόνο το 5% έως 10% των κρουσμάτων έχουν γενετική συσχέτιση. Η ακριβής αιτία της νόσου είναι άγνωστη ακόμα κι επομένως δεν μπορεί να οριστεί ως κληρονομική εξ’ ολοκλήρου.

Υπάρχει θεραπεία; 

Η αλήθεια είναι πως δεν έχει βρεθεί τρόπος για να απαλλαγεί κάποιος από τη νόσο. Ωστόσο, τα φάρμακα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της νόσου και έχουν αλλάξει δραστικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που νοσούν από Πάρκινσον. Οι ποικίλες θεραπείες που υπάρχουν μπορούν να κάνουν τον ασθενή της νόσου να ζήσει μια σχεδόν φυσιολογική ζωή, ανάλογα και το στάδιο της νόσου φυσικά. Η επίσκεψη φυσικά στο γιατρό είναι απαραίτητη.

Τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον φαίνονται; 

Όχι. Δεν είναι όλα τα συμπτώματα της νόσου ορατά, αν και επηρεάζουν τον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, μερικά τέτοια συμπτώματα είναι οι διαταραχές στον ύπνο, στη διάθεση, στην ούρηση, η ορθοστατική υπόταση, η κόπωση, η δυσκοιλιότητα, δηλαδή συμπτώματα μη-κινητικά.

Διάβασε ακόμα:

Τα οφέλη της yoga δεν σταματούν ποτέ: Η σύνδεσή της με το Πάρκινσον

Photo: pixabay.com

Το άρθρο Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας Πάρκινσον: Μύθοι και αλήθειες για τη νόσο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα