Π. Πολάκης: «Το μαύρο χρήμα ανέρχεται στα 85 δισ. ευρώ»

19:23 12/4/2017 - Πηγή: iPop

«Δεν είμαστε ένα σύστημα της διαφθοράς και της σαπίλας,ούτε μας έχει κανείς στο χέρι του, γι αυτό και είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που φέρει εξεταστική για την Υγεία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, κατά την ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για διεύρυνση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη το μαύρο χρήμα ανέρχεται στα 85 δισ. ευρώ, δηλαδή το ένα τέταρτο του δημόσιου χρήματος. Ως παραδείγματα έφερε τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, τα αναλώσιμα και

ορθοπεδικά υλικά που έγιναν, όπως υποστήριξε, με τις ευλογίες ενός κατεστημένου που κυβερνούσε την Ελλάδα 40 χρόνια.

Από το 1991-2010 δόθηκαν για δημόσια και ιδιωτική δαπάνη στον χώρο της υγείας, περίπου 265 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 60% δημόσια και 40% ιδιωτική. Τα 45 δισ. από την δημόσια δαπάνη και τα 40 δισ. από την ιδιωτική, ήταν μαύρο χρήμα

Όσον αφορά την φαρμακευτική δαπάνη, ανέφερε ότι από 1,9 δισ. ευρώ το 2001, έφτασε τα 5,4 δισ. το 2009. «Τόσο πολύ αρρωστήσαμε, τόσο πολύ αυξήθηκαν οι τιμές;» αναρωτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι:

Παραπάνω από τα μισά κάθε χρονιάς είναι μαύρο χρήμα και αυτό έγινε επί συγκεκριμένων κυβερνήσεων

Ο υπουργός Υγείας αμφισβήτησε την τήρηση της διαδικασίας με τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης, μίλησε για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και προϊόντων, αναφέροντας συγκεκριμένα τις εταιρίες Novartis και Roche, οι οποίες χρέωναν 50 ευρώ τον μοριακό έλεγχο του αίματος το 2006, τη στιγμή που σε άλλες χώρες όπως στην Πολωνία κόστιζε 8,5 ευρώ και τους δόθηκαν για αυτό το σκοπό 200 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Πολάκης μίλησε και για τη μίζα από την Pfizer που έπαιρναν 3.000 γιατροί για να προωθήσουν στατίνες, ενώ ο βηματοδότης στην Ελλάδα είχε μέση τιμή 6.500 ευρώ στην Ευρώπη είχε μόλις 600.

«Δεν θα λογοδοτήσει κανένας για αυτό; Να μην τα ψάξουμε, λήθη στο παρελθόν;» είπε ο υπουργός, σημειώνοντας πως κάποιος βρισκόταν πίσω από όλα αυτά.

Σχετικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το χαρακτήρισε «μαυσωλείο διαφθοράς και offshore κυβερνήσεων» ενώ μίλησε και για παράνομες προσλήψεις από υπουργούς Υγείας, αναφέροντας τον κ. Γεωργιάδη.

The post Π. Πολάκης: «Το μαύρο χρήμα ανέρχεται στα 85 δισ. ευρώ» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα