Αμύνταιο: Απαλλοτρίωση οικισμού και 25 εκατ. τόνοι λιγνίτη χαμένοι στη γη

16:20 11/6/2017 - Πηγή: iPop

Σε ανακοίνωση του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, ανακοίνωσε την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων.

Να υπενθυμίσουμε ότι, το Σάββατο οι Ανάργυροι Κοζάνης κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου και ότι σημειώθηκε αποκόλληση τεράστιων εδαφικών μαζών και μετακίνηση τους σε απόσταση τουλάχιστον 40 μέτρων. Η αποκόλληση είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς τρεις γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς, ενώ κινδυνεύει

με καταστροφή και ο τέταρτος εκσκαφέας.

Μετά από αυτά τα φαινόμενα στο ορυχείο του Αμυνταίου ο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ανακοίνωσε την αναγκαστική εκκένωση της περιοχής των Αναργύρων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα και η αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχαν πραγματοποιήσει πριν απο πέντε μέρες οι κάτοικοι του οικισμού, αίτημα τους ήταν η λήψη μέτρων για την ασφάλεια του οικισμού τους, γιατί όπως δηλώνουν «ο οικισμός βουλιάζει και κινδυνεύουν πλέον ζωές». «Ζητήσαμε να βγει άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα για την μετεγκατάσταση των Αναργύρων και να προχωρήσει η μετεγκατάσταση, γιατί δεν μπορούμε να ζούμε άλλο με τον φόβο», σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου της Τοπικής Κοινότητας, Γιώργος Τσισμαλίδης στο «e-ptolemeos.gr».

Σε ανακοίνωση του ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδη, ανέφερε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της Περιφέρειας, προς την ανακούφιση των κατοίκων και σε άμεση συνεννόηση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδικευμένα συνεργεία Μηχανικών, θα ξεκινήσουν αυτοψίες τις επόμενες μέρες για ν διαπιστωθούν οι ζημιές στα σπίτια καθώς επίσης και αν είναι κατοικήσιμα.

Τα στελέχη της ΔΕΗ σημειώνουν ότι για το ακριβές μέγεθος της καταστροφής στον μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και στο ίδιο το ορυχείο, θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η κατολίσθηση χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης που αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα και έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη δηλαδή το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα του ορυχείου.

Να σημειωθεί ότι η αξία του κοιτάσματος των 25 εκατ. τόνων σε τρέχουσες τιμές του ανταγωνισμού (20 ευρώ/τόνος) που δουλεύει το ορυχείο της ΔΕΗ, αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.

Διάβασε επίσης:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Ανάργυροι Κοζάνης μετά την κατολίσθηση ορυχείου

The post Αμύνταιο: Απαλλοτρίωση οικισμού και 25 εκατ. τόνοι λιγνίτη χαμένοι στη γη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα