Όλες εκείνες οι φορές που ο ανταγωνισμός δεν με αφήνει να χαρώ με την πρόοδο του φίλου μου

08:30 26/5/2022 - Πηγή: iPop

Ο ανταγωνισμός στη φιλία είναι κάτι που αφορά μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Τι γίνεται λοιπόν όταν η φίλη σου που την ξέρεις μια ζωή παντρεύεται, κάνει παιδιά, αλλάζει δουλειά, προοδεύει, γνωρίζει τον κόσμο και εσύ μένεις στάσιμη; Κανονικά δεν θα ‘πρεπε να συμβαίνει τίποτα γιατί η φιλία είναι αγάπη, είναι ανιδιοτέλεια, είναι οικογένεια που διαλέγουμε. Πώς γίνεται να ζηλεύεις ή να βλέπεις ανταγωνιστικά τη φίλη σου που προοδεύει στη ζωή της αντί να χαρείς για εκείνη; Και όμως, γίνεται κάποιες φορές, όχι γιατί είμαστε κακοί άνθρωποι αλλά γιατί μπορεί να μπούμε άθελά μας στη φάση της σύγκρισης.

Άλλωστε δεν είμαστε ούτε πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι για τα συναισθήματά μας. Αλλά αν κάτι έρθει για κάποιο λόγο, καλό είναι να κάτσουμε κάτω, να το αφουγκραστούμε και να δούμε τι σημαίνει αυτό που αισθανόμαστε τώρα και γιατί ήρθε αυτή τη στιγμή μπροστά μας.

Κεφάλαιο ανταγωνισμός στη φιλία

Υπάρχουν άνθρωποι που από τη νεαρή τους ηλικία είναι ανταγωνιστικοί. Θα τους θυμάσαι ίσως στο σχολείο να έχουν καλούς βαθμούς, να ξεχωρίζουν, να αποζητούν τον ανταγωνισμό ως μέσο για να γίνουν καλύτεροι. Πέρασαν σε καλή σχολή, «βολεύτηκαν» γρήγορα στη ζωή τους και ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που δεν άφησαν τίποτα να πάει με την τύχη του. Άνθρωποι που ζητούν και λαμβάνουν.

Όμως στη φιλιά τους, ήταν δίκαιοι ανεξάρτητα αν ο χαρακτήρας τους μοιάζει φορές με αρπακτικό. Μπορεί να είχαν έναν τέτοιο χαρακτήρα χωρίς να είναι τοξικοί με τους φίλους τους, είναι ειδοποιός η λεπτομέρεια αυτή. Βέβαια μπορεί και να μην καλλιεργούν καθόλου ως άνθρωποι τον ανταγωνισμό, αλλά εσύ για κάποιο λόγο να νιώθεις ότι έχεις την ανάγκη να αποδείξεις κάτι.

Πολύ δύσκολο το να δημιουργούνται τέτοια συναισθήματα σε φιλικές σχέσεις.

PexelsΕγώ είμαι εγώ και εσύ εσύ

Είμαστε φίλοι, δε σημαίνει ότι είμαστε ένα. Είμαστε μόνοι μας με τον εαυτό μας για όλη μας την ζωή. Ανεξάρτητα αν ενώνουμε τη ζωή μας με ανθρώπους σε οικογενειακό, φιλικό, ερωτικό και επαγγελματικό επίπεδο. Μόνοι μας είμαστε. Το γεγονός ότι ένας φίλος δούλεψε σκληρά σε όλα τα επίπεδα και είδε αποτελέσματα της δουλειάς και των δράσεών του, δεν είναι λόγος για να ζηλέψουμε. Τουναντίον, είναι λόγος να χαρούμε που γίνονται πραγματικότητα τα όνειρα των ανθρώπων εκεί έξω και πόσο μάλλον αν είναι αυτοί αγαπημένοι φίλοι.

Τα αποτελέσματα της δράσης τους βιώνουν εκείνοι και εσύ παράλληλα τα δικά σου αποτελέσματα. Οι ευκαιρίες, η τύχη, ακόμα και οι κρίσεις, είναι για όλους και κανένας «δεν ξεφεύγει». Η παρτίδα που έχεις να παίξεις είναι αυτή και στο παιχνίδι της ζωής χάνει εκείνος που δεν παίζει και όχι εκείνος που παίζει και χάνει.

Friends for ever

Γνωριζόμαστε μια ζωή, από παιδιά που τα κριτήρια της φιλίας μας ήταν συγκεκριμένα. Μεγαλώνοντας μπορεί να αλλάξουν και οι ανάγκες και τα πράγματα που μας αρέσουν και γενικά να αλλάξουμε συνολικά σαν άνθρωποι. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι μετά από χρόνια φιλίας μπορεί να χαθούμε με αγαπημένους φίλους. Το for ever μπορεί να μην κρατήσει τελικά για πάντα και αυτό είναι πολύ οκ.

Αν είσαι αυτός που προοδεύει και βλέπεις τον φίλο σου να νιώθει ανταγωνιστικά απέναντί σου και παράλληλα είναι ένας σημαντικός άνθρωπος για τη ζωή σου που έχεις επενδύσει πολύτιμο χρόνο και ενέργεια μαζί του, δώσε ευκαιρίες, δείξε του πόσο σημαντικός είναι για σένα, ρώτα τον πώς μπορείς να τον βοηθήσεις και εσύ με οποιονδήποτε τρόπο στη δική του ζωή. Δεν είμαστε σωτήρες κανενός αλλά είναι ωραίο να ξέρουν οι άνθρωποι ότι μπορούν να βασιστούν πάνω μας.

Υπάρχει για όλους αρκετό

Υπάρχουν αρκετοί πόροι, χρήματα, θέσεις εργασίας, έμπνευση, αγάπη, έρωτας, γενικά όσο πιο πολύ πιστεύεις στην αφθονία, τόσο αυτή θα γυρνά πίσω σε σένα. Αν πιστεύεις ότι όλα είναι περιορισμένα, θα λαμβάνεις πίσω αυτό το αποτέλεσμα στη ζωή σου. Τι έχει η φίλη σου σήμερα που εσύ δεν μπορείς να έχεις; Τι είναι αυτό που δούλεψες ή κυνήγησες και δεν είχες; Βάλε τα δεδομένα κάτω και ρώτα εσένα γιατί και πώς μπορείς διαφορετικά να πράξεις σήμερα.

Κάποιες φορές ίσως οι ανταγωνιστικές σχέσεις στη ζωή δεν μας αφήνουν να ανθίσουμε και τελικά τότε καταλαβαίνουμε ότι μάλλον πρέπει να πούμε let it Go και να φύγουμε! Εσύ θα το κρίνεις αυτό και η ιστορία με τη φίλη σου.

17+1 quotes που υμνούν την αξία της αληθινής φιλίας

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Όλες εκείνες οι φορές που ο ανταγωνισμός δεν με αφήνει να χαρώ με την πρόοδο του φίλου μου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα