Οι βελγικές αρχές ανέκριναν ανεπαρκώς τον Αμπντεσλάμ λίγες ημέρες πριν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

09:10 26/3/2016 - Πηγή: iPop

Νέα στοιχεία που εκθέτουν τις βελγικές αρχές φέρνει στο φως η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Λίγες ημέρες πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, όταν ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία, ο ίδιος δήλωνε στους ανακριτές πως δεν γνώριζε τους δράστες

των αιματηρών επιθέσεων.

Νέα στοιχεία για τον τρόπο που οι βελγικές αρχές διαχειρίστηκαν τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του φερόμενου ως εγκεφάλου των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, φέρνει στο φως δημοσίευμα της Le Monde.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, οι ανακριτές των βελγικών ομοσπονδιακών αρχών, έδειξαν στον Αμπντεσλάμ τρεις μόλις ημέρες πριν τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, φωτογραφίες των βομβιστών αυτοκτονίας, αλλά δεν μπόρεσαν να τον αντικρούσουν όταν εκείνος ισχυρίστηκε ότι δεν τους γνώριζε.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας βασίζεται σε πρακτικά της 2ωρης ανάκρισης του Αμπντεσλάμ,που έγινε στην έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας, στις Βρυξέλλες στις 19 Μαρτίου, τη μόνη φορά κατά την οποία ο ύποπτος ανακρίθηκε έπειτα από τη σύλληψή του, την περασμένη Παρασκευή.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα, πως οι Βέλγοι ανακριτές επικεντρώθηκαν στις ερωτήσεις τους, κυρίως γύρω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, χωρίς ωστόσο να ρωτήσουν για μελλοντικά σχέδια της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τη Le Monde, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης του Αμπντεσλάμ, του παρουσίασαν φωτογραφίες των αδελφών Μπακραουί και όταν εκείνος απάντησε πως δεν τους γνώριζε, δεν του ασκήθηκε καμία άλλη πίεση πάνω στο ζήτημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραπάνω πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχουν σχολιαστεί ούτε από τις βελγικές αρχές, ούτε όμως και από τον δικηγόρο του Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Οι βελγικές αρχές συνέλαβαν τον Αμπντεσλάμ, όταν βρήκαν τα δαχτυλικά του αποτυπώματα, σε διαμέρισμα στη συνοικία Forest στις Βρυξέλλες, στις 15 Μαρτίου. Το διαμέρισμα, είχε νοικιαστεί από έναν από τους αδελφούς Μπακραουί, με ψευδώνυμο.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του λίγες ημέρες πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ο Αμπντεσλάμ ισχυρίστηκε, πως ο ρόλος τους στις επιθέσεις στο Παρίσι ήταν δευτερεύουσας σημασίας, αφού όπως δήλωσε στους Βέλγους ανακριτές, δρούσε ως οδηγός της τρομοκρατικής ομάδας και του είχε ανατεθεί να βρίσκει τόπους διαμονής και τρόπους μετακίνησης για τους υπόλοιπους δράστες. Ο Αμπντεσλάμ, δήλωσε μάλιστα, αναφερόμενος στις επιθέσεις του Παρισιού, πως αν και ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, τελευταία στιγμή το μετάνιωσε και δεν πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Σημειώνεται τέλος, πως σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές του Βεγλίου, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, δηλώνει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τις βελγικές αρχές ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει πως θα ασκήσει το δικαίωμά του να μη μιλήσει.

The post Οι βελγικές αρχές ανέκριναν ανεπαρκώς τον Αμπντεσλάμ λίγες ημέρες πριν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα