Η Κομισιόν χαρακτηρίζει ως «μη ικανοποιητική» την εφαρμογή του μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων- Οι προτάσεις της για τη Σύνοδο Κορυφής

16:02 16/3/2016 - Πηγή: iPop

Ως «μη ικανοποιητική» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική της έκθεση την εφαρμογή του μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ νωρίτερα την Τετάρτη παρουσίασε και τις προτάσεις της για τη Σύνοδο Κορυφής.

Η Κομισιόν στην έκθεση της αναφέρει χαρακτηριστικά εστιάζοντας στον αριθμών των μετεγκαταστάσεων:

Ο ρυθμός των μεταφορών δεν είναι ικανοποιητικός δεδομένου ότι μόνο 937 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι τις 15 Μαρτίου

Επίσης, αναφερόμενη στην επιτάχυνση της διαδικασίας η Κομισιόν υπογραμμίζει πως «είναι δυνατή, αλλά εξαρτάται από την «πολιτική βούληση» τονίζοντας βέβαια, πως αποτελεί «το σημαντικότερο παράγοντα επιβράδυνσης της διαδικασίας».

Η έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με τους πρόσφυγες και συγκεκριμένα για τις μετεγκαταστάσεις σημειώνει:

«Κατά τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, 287 άτομα μετεγκαταστάθηκαν ταχέως συμπεριλαμβανομένων 241 από την Ελλάδα, κάτι που δείχνει ότι η μετεγκατάσταση μπορεί να γίνει ταχύτερα εάν τα κράτη-μέλη δεσμευθούν πραγματικά».

Τι απαιτεί η Επιτροπή;

Ζητά από τα κράτη-μέλη να αναλάβουν επειγόντως αποφασιστική δράση με στόχο να «επιταχυνθεί ο ρυθμός των μετεγκατάστασεων, ενώ σημειώνει πως επί του παρόντος, ο συνολικός αριθμός των προσώπων που πρόκειται να μετεγκατασταθούν υπερβαίνει τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη-μέλη».

Σύμφωνα με την Επιτροπή «θα πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστον 5.600 περίπου μετεγκαταστάσεις ανά μήνα, πράγμα που συνεπάγεται διαδικασία μετεγκατάστασης μέγιστη διάρκειας δύο εβδομάδων».Έτσι τονίζει πως μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχουν γίνει «6.000 μετεγκαταστάσεις έως την επόμενη μηνιαία έκθεση» και μέχρι το Μάιο 20.000 μετεγκαταστάσεις.

Τι δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος;

Με την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα να καθίσταται καθημερινά ολοένα και σοβαρότερη, τα κράτη-μέλη πρέπει να τηρήσουν επειγόντως τις δεσμεύσεις τους και να αποτρέψουν την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα

Και σημείωσε:

Πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι μετεγκαταστάσεις κατά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες

Και τόνισε: «Τα κράτη-μέλη πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τις τρίτες χώρες που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, συμβάλλοντας στην αύξηση των προσπαθειών που καταβάλλει η ΕΕ για την επανεγκατάσταση».

Αναφορικά με το σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων η Επιτροπή τονίζει πως «με βάση τις πληροφορίες που έχουν ληφθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα συνδεδεμένα κράτη του συστήματος του Δουβλίνου, 4.555 εκτοπισμένα άτομα τα οποία χρήζουν προστασίας επανεγκαταστάθηκαν μέχρι τις 15 Μαρτίου σε 11 χώρες».

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα;

Είναι άμεσα συνδεδεμένα σύμφωνα με την έκθεση με:

τα κριτήρια επιλογήςτη διάρκεια των διαδικασιώντα μέσα ένταξης ή τον αριθμό διαθεσίμων θέσεων μεταξύ των κρατών-μελών

Βέβαια, προβλήματα επίσης δημιουργούν και λόγω «έλλειψης ικανότητας υποδοχής και τις καθυστερήσεις που προκαλούν οι άδειες εξόδου σε τρίτες χώρες».

Η Επιτροπή κλείνοντας την έκθεση ζητά να ενταθεί «η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών μεταξύ των χωρών επανεγκατάστασης, ιδίως προς όφελος των χωρών που συμμετέχουν για πρώτη φορά στην επανεγκατάσταση, ενώ καλεί τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν τις εργασίες σχετικά με το εθελοντικό ανθρωπιστικό πρόγραμμα εισδοχής Σύρων προσφύγων από κοινού με την Τουρκία, το οποίο προτάθηκε από την Επιτροπή στις 15 Δεκεμβρίου 2015».

Τις προτάσεις αναφορικά με τη συνεργασία ΕΕ- Τουρκίας με θέμα το προσφυγικό εν όψει της Συνόδου παρουσίασε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι προτάσεις της Κομισιόν εστιάζουν σε έξι σημεία. Τα οποία είναι τα εξής:Ζητούνται νομικές εγγυήσεις οι οποίες θα αφορούν την επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών, αλλά και όσων αιτούνται άσυλο και φτάνουν καθημερινά στα νησιά της Ελλάδας από την γειτονική Τουρκία.Να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα επανεγκατάστασης ένα προς έναΝα επισπευσθεί ο οδικός χάρτης ο οποίος εναπόκειται στην απελευθέρωση της βίζαςΝα επίσπευση η εκταμίευση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες στην ΤουρκίαΝα επιταχυνθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσειςΝα βελτιωθούν οι ανθρωπιστικές συνθήκες που επικρατούν στη Συρία

Να τονισθεί πως το πέμπτο σημείο, δηλαδή, η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων φαίνεται πως αποτελεί και είναι το κλειδί της Συνόδου Κορυφής. Το εν λόγω σημείο εστιάζει στην ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής δουλειάς σχετικά για το άνοιγμα των νέων κεφαλαίων μέσα στην άνοιξη.

Η Κομισιόν παράλληλα σημειώνει πως τα κράτη μέλη της ΕΕ καταλάβουν προσπάθειες και εργάζονται συνεχώς με στόχο την πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Οι προετοιμασίες μάλιστα, όπως τονίζει, προχωρούν για το άνοιγμα πέντε κεφαλαίων. Στόχος της είναι η ολοκλήρωση και μάλιστα άμεσα των σχετικών προπαρασκευαστικών εγγράφων που θα υποβληθούν στο Συμβούλιο, έχοντας ως επιφύλαξη τις θέσεις των κρατών μελών αλλά και του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Διαβάστε αναλυτικά τις προτάσεις της Κομισιόν στα Αγγλικά.

Σημείωση!

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν έχει ήδη έτοιμη την έκθεση της για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στα κράτη μέλη αλλά και συστάσεις προς τις υπόλοιπες χώρες.

The post Η Κομισιόν χαρακτηρίζει ως «μη ικανοποιητική» την εφαρμογή του μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων- Οι προτάσεις της για τη Σύνοδο Κορυφής appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα