Οι λευκές Άλπεις γίνονται…πράσινες! – Η κλιματική αλλαγή κάνει αισθητή την παρουσία της και από το διάστημα

14:17 3/6/2022 - Πηγή: iPop

Η καταστροφή που έχει προκαλέσει στον πλανήτης μας η κλιματική αλλαγή, είναι ορατή στις Άλπεις ακόμα και από το διάστημα! Καθώς περνούν τα χρόνια, τα πανύψηλα λευκά βουνά μεταμορφώνονται σε πράσινα, σύμφωνα με μια μελέτη δορυφορικών δεδομένων υψηλής ανάλυσης.

Σύμφωνα με Ελβετούς επιστήμονες, η άνοδος της θερμοκρασίας από τη μία αυξάνει την παραγωγικότητα των φυτών και από την άλλη συρρικνώνει τα χιόνια. Οι περιοχές με βλάστηση πάνω από τη γραμμή των δέντρων στις Άλπεις έχουν αυξηθεί κατά 77% από το 1984, λέει η μελέτη. Ενώ οι παγετώνες που υποχωρούν συμβολίζουν την ταχύτητα της παγκόσμιας

θέρμανσης στην περιοχή των Άλπεων, οι ερευνητές περιέγραψαν τις αυξήσεις στη φυτική βιομάζα ως μια «απολύτως καθοριστική και μαζική» αλλαγή.

Οι ωκεανοί της Γης για άλλη μία φορά σπάνε ένα δυσάρεστο ρεκόρ – Οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί το 2021, για 3η συνεχόμενη χρονιά

Λιώνουν τα χιόνια στις Άλπεις – Φαίνονται πράσινες από το διάστημα!

Η άνοδος της θερμοκρασίας και οι αυξημένες βροχοπτώσεις έχουν ως αποτέλεσμα τα φυτά να γίνονται πυκνά και ψηλότερα σε νέες και περισσότερες περιοχές των Άλπεων. Η κάλυψη του χιονιού μειώνεται και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι απώλειες ακόμα και λιγότερο από το 10% της χιονοκάλυψης πάνω από τη γραμμή των δέντρων εξακολουθούν να είναι σημαντικές.

«Η κλίμακα της αλλαγής αποδεικνύεται πως είναι απολύτως τεράστια στις Άλπεις» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Sabine Rumpf, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βασιλείας.

Άστεγος λόγω κλιματικής αλλαγής – Το κοινωνικό πείραμα και οι αντιδράσεις των περαστικών

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alpes (@lesalpesfrancaises)

Οι ορεινές περιοχές θερμαίνονται περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Και ενώ το πρασίνισμα των Άλπεων θα μπορούσε να αυξήσει τη δέσμευση άνθρακα, αυτό είναι πιθανό να αντισταθμιστεί από αρνητικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της απόψυξης του μόνιμου παγετού και την απώλεια οικοτόπων.

Σύμφωνα με την Rumpf, ακόμα περισσότερα φυτά σε μεγάλα υψόμετρα θα μπορούσαν να απειλήσουν πολλά φυτά των Άλπεων, τα οποία ήδη βρίσκονται υπό εξαφάνιση, είναι καλά προσαρμοσμένα σε δύσκολες συνθήκες, αλλά δεν μπορούν να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό. Καθώς οι συνθήκες γίνονται ευνοϊκές για την ανάπτυξη, τα συγκεκριμένα φυτά παραγκωνίζονται από τα νέα που βρίσκονται σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Ούτε οι κάκτοι δε θα είναι ασφαλείς στο μέλλον από την κλιματική αλλαγή

Τέλος, σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη, καθώς η παγκόσμια υπερθέρμανση εντείνεται, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι Άλπεις από λευκές θα γίνονται όλο και πιο πράσινες, στο πλαίσιο ενός φαύλου κύκλου. «Τα πιο πράσινα βουνά ανακλούν λιγότερο ηλιακή φως και συνεπώς οδηγούν σε περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας και αυτή, με τη σειρά της, σε περαιτέρω συρρίκνωση της ανακλαστικής χιονοκάλυψης» σύμφωνα με τη Rumpf.

Η θέρμανση προκαλεί, επίσης, περαιτέρω τήξη των παγετώνων και την απόψυξη του μόνιμου παγετού, που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες κατολισθήσεις, πτώσεις βράχων και λασποροές.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οι λευκές Άλπεις γίνονται…πράσινες! – Η κλιματική αλλαγή κάνει αισθητή την παρουσία της και από το διάστημα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα