Οι γυναίκες τα μεγαλύτερα θύματα της νόσου Αλτσχάιμερ

19:07 23/3/2016 - Πηγή: iPop

Νέα επιστημονική έρευνα αποδεικνύει πως η νόσος Αλτσχάιμερ, πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες και μάλιστα με χειρότερο τρόπο…

Μια ιατρική μελέτη Βρετανών ερευνητών του πανεπιστημίου του Hertfordshire, η οποία δημοσιεύεται στο World Journal of Psychiatry, επισημαίνει πως η νόσος Αλτσχάιμερ, είναι «γένους θηλυκού» και φαίνεται μάλιστα να επηρεάζει τα γυναικεία θύματα της, περισσότερο σε σχέση με

τους άνδρες, οι οποίοι βρίσκονται στο ίδιο στάδιο της νόσου.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Είναι μια ασθένεια μη θεραπεύσιμη, εκφυλιστική και θανατηφόρα, η οποία περιγράφηκε αρχικά από το Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ το 1906. Γενικά εντοπίζεται στους ανθρώπους πάνω από 65 ετών, αν και το λιγότερο συχνά, πρόωρο Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50.

wikipedia

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητών της εν λόγω μελέτης, οι γυναίκες με που πάσχουν από αυτή τη μορφή άνοιας, παρακολουθούν τις γνωστικές τους ικανότητες, να μειώνονται πιο δραματικά σε σχέση με τους άνδρες που βρίσκονται στο ίδιο στάδιο της ασθένειας.

Οι γλωσσικές δεξιότητες και η μνήμη φαίνονται να επηρεάζονται επίσης, πολύ περισσότερο και πιο γρήγορα στις γυναίκες με Αλτσχάιμερ, παρά στους άνδρες, στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν και αντίστοιχα ευρήματα, προηγούμενων μελετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Αλτσχάιμερ, αποτελεί κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας άνω των 80 ετών και η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, για τους άνδρες που ανήκουν στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως από τα 47 εκατομμύρια των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ, πάνω από τα 2/3 είναι γυναίκες, ενώ ως βασικός λόγος αυτών των αποτελεσμάτων είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους άντρες. Έτσι ο κίνδυνος για τις γυναίκες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ, αυξάνεται κατακόρυφα, καθώς ο βασικός παράγοντας για την εμφάνιση της νόσου, είναι η αύξηση της ηλικίας.

Αναφορικά τώρα για την ραγδαία επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου στις γυναίκες, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Hertfordshire, επισημαίνουν στη μελέτη τους, πως η πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου.

Τέλος, στην έρευνα τους οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως και οι συνθήκες διαβίωσης μπορεί να αποτελέσουν κλειδί στην εξέλιξη της νόσου, με τους άνδρες οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται περισσότερα χρόνια απ’ό,τι οι γυναίκες, να έχουν μεγαλύτερη γνωστική εφεδρεία και περισσότερα εγκεφαλικά ερεθίσματα.

photo:The Independent

The post Οι γυναίκες τα μεγαλύτερα θύματα της νόσου Αλτσχάιμερ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα