Όχι, το να ψοφήσει η κατσίκα δεν είναι η λύση που θα σε βοηθήσει να αναπτυχθείς

19:11 10/1/2023 - Πηγή: iPop

Μπορεί να πάρεις τη ζήλια ως κινητήρια δύναμη; Ναι μπορείς και είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι το αίσθημα της ζήλιας όταν αυτό τους χτυπήσει την πόρτα. Ακόμα και αν ο χαρακτήρας σου δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικός, είσαι τύπος της ομάδας, χαίρεσαι πάντα με τη χαρά του άλλου, εντούτοις υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που επειδή ήταν πάντα ανταγωνιστικοί και το έχουν μέσα τους αυτό σου καλλιεργούν αυτό το αίσθημα του ανταγωνισμού, της ζήλιας, της σύγκρισης. Πώς μπορεί η ζήλια να δουλέψει όμως

προς όφελός μου, αντί να μου μαυρίσει την ψυχή;

Η ζήλια ως κινητήρια δύναμη

Οι σούπερ πετυχημένοι άνθρωποι δεν αφήνουν το πράσινο τερατάκι της ζήλιας να τους φάει τα σωθικά, αντίθετα τη χρησιμοποιούν προς όφελός τους, την αγκαλιάζουν, προσπαθούν να καταλάβουν για ποιους λόγους ξύπνησαν αυτά τα συναισθήματα ζήλιας και σε ποια επίπεδα είναι εκείνοι «λιγότεροι» από εκείνον που ζηλεύουν.

Υπάρχουν άτομα που σου καλλιεργούν αυτό το αίσθημα του «δεν είσαι αρκετός» και του ανταγωνισμού από τα σχολικά μας χρόνια. Σίγουρα θα θυμάσαι εκείνον τον τύπο του μαθητή, που έκανε μονίμως αγώνες δρόμου. Σήκωνε πάντα το χέρι και φώναζε κύριε-κύριε και πάντα είχε όλες τις απαντήσεις.

Συνήθως αυτοί οι τύποι είναι τόσο ανταγωνιστικοί που με όλα τα μέσα θέλουν να νικήσουν το δεκάρι, να βγουν πρώτοι, ακόμα και αν πουν στον δάσκαλο, «Κύριε έχει ανοιχτό το βιβλίο, ή έχει χαρτάκι» ή δεν ξέρω τι άλλο παιδικό κάνουν.

Εμφανίστηκε η ζήλια και τώρα τι;

Αφουγκράσου το συναίσθημά σου. Αγκάλιασέ το και ρώτα τον εαυτό σου: «Εγώ τώρα γιατί νιώθω έτσι»; Δεν ζηλεύεις όλους τους ανθρώπους εκεί έξω. Όλους τους συναδέλφους, όλους τους ανταγωνιστές. Μόνο ένας ή δύο άνθρωποι σου καλλιεργούν αυτά τα συναισθήματα. Σου υπενθυμίζουν απλά ζώντας τη ζωή τους, ότι εσύ είσαι λιγότερος από εκείνους.

Σύγκριση: Ο κλέφτης της χαράς

Μπορεί παράδειγμα να βλέπεις έναν συνάδελφο που κάνει την ίδια δουλειά με σένα για 10 χρόνια ενώ εσύ μόλις ξεκίνησες και να ζηλεύεις για τα αποτελέσματα που έχει η δική του δουλειά. Δεν γίνεται να είσαι το ίδιο με εκείνο που κάνει κάθε μέρα για 10 την ίδια δουλειά με σένα που την κάνεις πέντε μήνες. Δεν γίνεται με κανέναν τρόπο.

Όσο μεθοδικός και αν είσαι, όσο και αν ήσουν άριστος στο Πανεπιστήμιο ή στη θεωρητική γνώση του αντικειμένου, είναι αδύνατον να δουλέψεις τόσο μεθοδικά από τους πρώτους μήνες της καριέρας σου. Ακόμα και φυσικό ταλέντο να είσαι αποκλείεται να καταφέρεις να το κάνεις αυτό στο ίδιο επίπεδο με τον άλλο.

Αντί λοιπόν να κάθεσαι και να απογοητεύεσαι, πάψε να συγκρίνεσαι με τον άλλο, τον φτασμένο. Ο φτασμένος δεν έφτασε εν μια νυκτί εκεί που τον βλέπεις σήμερα. Ο φτασμένος έχει διαθέσει πάνω κάτω 10.000 ώρες, πόνου και προσωπικής ενέργειας για να εξελίξει αυτό που κάνει σήμερα σε αυτό το επίπεδο. Επιπλέον μπορεί να βλέπεις την σημερινή του εικόνα όμως αυτή δεν έχει μέσα της ούτε το χρόνο, ούτε τον πόνο, ούτε την ενέργεια που είχε διαθέσει. Έχει μόνο το σημερινό αποτέλεσμα.

Όπως όταν βλέπεις τον τύπο στη θάλασσα με τους κοιλιακούς και το γραμμωμένο κορμί και λες τι σωματάρα είναι αυτή που έχει, δεν μπορείς καν να φανταστείς πώς είναι το πρόγραμμα της διατροφής και της άσκησής του κάθε μέρα. Όχι κάθε «όποτε θυμάται».

Ζηλεύουν όχι με κακία

Ο άνθρωπος που έχει ένα mindset ανάπτυξης, δεν ζηλεύει κακοπροαίρετα. Δεν θέλει να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Δεν τον φθονεί, δεν αισθάνεται κακία για τον άλλον. Ψάχνει να βρει τι συνθήκες έχει αναπτύξει ο γείτονας ώστε η κατσίκα του να ευδοκιμεί. Είναι το δικό σου χορτάρι, πράσινο, φροντισμένο, πυκνό για να φάει η δική σου κατσίκα και να είναι δυνατή και τροφαντή σαν του γείτονας;

Κλασικό παράδειγμα: Ανεβάζει φωτογραφία γνωστή περσόνα της showbiz από χριστουγεννιάτικες διακοπές, στο Παρίσι, το Λονδίνο, τις Μαλδίβες. Στα σχόλια γίνεται σφαγή. Γιατί πήγες, και ο κόσμος πεινάει και εσύ μας δείχνεις τη ζωή σου. Πρώτον αν σε χαλάει τόσο πολύ, μην την ακολουθείς. Δεύτερον το ότι δούλεψε και έφτιαξε έτσι τη ζωή της ώστε να μπορεί να της προσφέρει ένα ταξίδι μπράβο της. Θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να πάει ένα ταξίδι. Εδώ σου έχω γράψει για τις απλές συνήθειες που σε βοηθούν να κάνεις αποταμίευση χωρίς να καταλάβεις διαφορά. Αν εσύ επιλέγεις πχ να αγοράζεις τσιγάρα ή να αγοράζεις καφέ των 3 ευρώ κάθε μέρα είναι δικό σου πρόβλημα.

Επωφελήσου από αυτό που συμβαίνει

Κάθε φορά που νιώθω ζήλια για κάποιον ξέρω ότι το πρόβλημα είναι δικό μου και όχι δικό του που είναι καλύτερος, πιο πετυχημένος, πιο αποτελεσματικός, πιο… από εμένα. Ξεπερνώντας το πρώτο σύμπτωμα της ζήλιας που είναι όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε με ρωτάω: «Ένιωσα έτσι, τι έχει εκείνος που δεν το έχω εγώ; Σε τι είναι καλύτερος από εμένα; Πώς μπορώ να γίνω καλύτερη και πόσο σημαντικό για μένα είναι στην παρούσα φάση να γίνω καλύτερη; Τι θα κερδίσω με αυτό»;

Είναι δύσκολο να βάλω τη σκέψη μου σε μια σειρά ειδικά αν με έχουν κατακλύσει τα συναισθήματα αυτά. Μια-δυο βαθιές ανάσες και λίγος χρόνος είναι αρκετά για να με βοηθήσουν να ξεφύγω από αυτή τη λούπα που έχω πέσει και να δουλέψω για τα δικά μου αποτελέσματα.

Αυτές είναι οι 6 υγιείς συνήθειες που εγγυημένα φέρνουν τεράστιες αλλαγές στην καριέρα σου!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Όχι, το να ψοφήσει η κατσίκα δεν είναι η λύση που θα σε βοηθήσει να αναπτυχθείς εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όχι,ochi