Ο ρόλος του ΔΝΤ και το χρέος στη «μίνι σύνοδο»- «Μάχη» της Κυβέρνησης για συμφωνία μέχρι το Eurogroup

10:29 23/11/2016 - Πηγή: iPop

Σε αναμονή βρίσκονται Κυβέρνηση και εταίροι για την «μίνι Σύνοδο» της Παρασκευής στο Βερολίνο, στην οποία πρόκειται να παρευρεθούν πέντε Υπουργοί Οικονομικών, με σκοπό να συζητήσουν για τα οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, καθώς και για το ελληνικό χρέος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού εδώ και αρκετούς μήνες, αναζητείται συμβιβασμός, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει το Ταμείο, όπως άλλωστε επιθυμεί και ο Β. Σόιμπλε.

Το ΔΝΤ απ’ την πλευρά του έχει ξεκαθαρίσει πως θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σενάριο το οποίο έχει απορρίψει, όμως, ο Β. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι δεν θα γίνει καμία συζήτηση μέχρι το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα αυτή συνεδρίαση της «Washington Group», όπως λέγεται, πρόκειται να εμπλακούν στελέχη και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), την ΕΚΤ και την Κομισιόν, καθώς χρειάζονται άμεσες διαβουλεύσεις για μια συνολική συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο σχεδιασμός για τη συνάντηση της Παρασκευής έρχεται λίγο πριν από το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου και λίγο μετά την αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, κατά τις διαπραγματεύσεις με την οποία καταγράφηκε σημαντική πρόοδος, αλλά δεν υπήρξε εν τέλει κάποια συμφωνία.

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, έκανε δηλώσεις αναφερόμενος στην συνεδρίαση της Παρασκευής, και εξέφρασε την αισιοδοξία του, για μια νέα συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ώστε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τα ανοιχτά ζητήματα. Υπάρχουν δυνατότητες για πολιτική συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

Ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε, ακόμα, πως χρειάζεται πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές. Επανέλαβε όμως πως η επιθυμία της Αθήνας για συμφωνία δεν σημαίνει και συναίνεση σε νέα μέτρα λιτότητας, ούτε και υποχώρηση αρχών σε βασικά ζητήματα, όπως τα εργασιακά. Παράλληλα, έκανε έκκληση προς το ΔΝΤ να μη βάλει εμπόδια και «να έχει το θάρρος της γνώμης του», ζητώντας να πει αν θεωρεί τα πλεονάσματα υψηλά και τα νέα μέτρα λιτότητας προβληματικά.

Τόσο οι θεσμοί, όσο και η Κυβέρνηση πρόκειται να συζητήσουν τα τρία «αγκάθια», το εργασιακό, τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017 – 2020 και τα ενεργειακά ζητήματα, στις εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις που συνεχίζονται, με στόχο τη σύγκλιση όλων των πλευρών. Πρωταρχικός σκοπός είναι το EuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου.

Όπως υποστήριξε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, το EWG, «θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί», ενώ οι Θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά με τις ελληνικές αρχές τις επόμενες μέρες. Η κ. Μπράιτχαρτ, αναφερόμενη στις παραγωγικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, τόνισε πως στόχος του Eurogroup του Δεκεμβρίου είναι η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, χωρίς όμως να δεσμεύεται για το κλείσιμο της συμφωνίας. Η Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου θα δείξει εάν θα υπάρξει ενδεχόμενη επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.

Η κόντρα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρωζώνη για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει, όμως είναι αισθητή μια πρόοδος, σε μια προσπάθεια να κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση, σύμφωνα με όσα δήλωσαν χθες δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο MNI.

Παράλληλα, το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως θα περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι Financial Times: ο χρόνος της Ευρωζώνης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει, καθώς το ΔΝΤ έχει «παγώσει» την απόφασή του μέχρι να ολοκληρωθεί η β΄ αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τους FT η συμμετοχή του ταμείου αποτελεί σημείο-κλειδί κυρίως για τη Γερμανία και την Ολλανδία, καθώς ειδικά το Βερολίνο θεωρεί κρίσιμο το σημείο αυτό, με σκοπό να πείθει κάθε φορά τους Γερμανούς βουλευτές, που εμφανίζονται διστακτικοί.

Photo: Shutterstock

The post Ο ρόλος του ΔΝΤ και το χρέος στη «μίνι σύνοδο»- «Μάχη» της Κυβέρνησης για συμφωνία μέχρι το Eurogroup appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα