Ο Ρέγκλινγκ κατηγορεί την Κυβέρνηση για παραβίαση της διαδικασίας

15:59 13/6/2019 - Πηγή: iPop
Οι παροχές και το αφορολόγητο φαίνεται πως έχουν «ενοχλήσει» τους Ευρωπαίους εταίρους, αφού, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής του ESM, δεν προηγήθηκε συζήτηση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Θεσμούς.

Συγκεκριμένα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως έκανε μια ξεκάθαρη παραβίαση της διαδικασίας, καθώς δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους Θεσμούς για την κατάργηση του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

«Η

τήρηση των όσων συμφώνησε η Αθήνα με τους πιστωτές το 2018 είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους», τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, με αφορμή την ετήσια έκθεση του ESM.

Ο ίδιος εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση της ελληνικής Κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την κατάργηση του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

Η Ελλάδα ενδεχομένως να μην επιτύχει το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα με αισθητή απόκλιση, εξαιτίας των νέων μέτρων, για τα οποία δεν υπήρξε διαβούλευση με τους πιστωτές. Η απουσία διαβούλευσης συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της διαδικασίας

Ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε πως συνολικά οι εταίροι της Ευρωζώνης ανησυχούν πως οι παροχές, όπως η λεγόμενη 13η σύνταξη, και η ανάκληση των ήδη συμφωνηθέντων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα θέσουν το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα σε κίνδυνο.

Ωστόσο, τόνισε πως ο μηχανισμός καταγράφει την επισήμανση της ελληνικής Κυβέρνησης ότι θα πετύχει το στόχο παρά τα μέτρα.

Βεβαίως είμαστε τώρα στον Ιούνιο. Έχουμε έξι μήνες μπροστά μας, οπότε μιλάμε για εκτιμήσεις, αλλά τόσο εμείς όσο και η Κομισιόν φοβόμαστε πως ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος είναι αυξημένος. Ανησυχούμε επίσης επειδή η δέσμευση για διαβούλευση με τους Θεσμούς σε σημαντικά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα δεν τηρήθηκε. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνηθείσας διαδικασίας. Θα επανέλθουμε για όλα αυτά τα θέματα με τη νέα Κυβέρνηση

Θυμίζουμε ότι στην έκθεσή του ο ESM επιμένει στην ανάγκη τόσο για τήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 όσο για μείωση του αφορολόγητου ορίου, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση, ενώ τονίζει την ανάγκη για πιο φιλικές στην ανάπτυξη πολιτικές και εκτέλεση των δημοσίων επενδύσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Η «συγγνώμη» στο λαό, η εκτίμηση για τις επόμενες εκλογές και το εθνικό ζήτημα

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC

Το άρθρο Ο Ρέγκλινγκ κατηγορεί την Κυβέρνηση για παραβίαση της διαδικασίας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα